Що передбачає миколаївська міська програма для оздоровлення дітей з інвалідністю

Що передбачає миколаївська міська програма для оздоровлення дітей з інвалідністю

Що передбачає миколаївська міська програма для оздоровлення дітей з інвалідністю
. Колаж — Єлизавети Усатенко

У Миколаєві, крім державної програми, діє міська програма, у рамках якої діти з інклюзією можуть отримати послуги з оздоровлення та реабілітації. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла заступниця начальниці служби у справах дітей Миколаївської міськради Тетяна Хижняк.

Міську програму оздоровлення дітей на 2019-2021 роки затверджено рішенням Миколаївської міської ради від 21 грудня 2018 року № 49/12. На організацію відпочинку дітей, які потребують соціальної уваги та підтримки, з місцевого бюджету надано фінансування у сумі 13 511 980 грн.

Безкоштовні путівки на відпочинок отримають діти від семи до вісімнадцяти років. Зміна складає 14 днів.

Такі послуги надаються відповідно до категорії визначеного Законом України "Про оздоровлення та відпочинок дітей". До цієї категорії належать діти з особливими фізичними та психічними потребами, які не можуть перебувати в закладах відпочинку самостійно та потребують індивідуального догляду, створення спеціальних умов тощо.

За словами Тетяни Хижняк, у 2017 році на базі дитячого закладу оздоровлення "Дельфін" спільно з благодійною організацією "Право на щастя" реалізувався перший в Україні пілотний проєкт "Інклюзивний табір".

"Благодійна організація забезпечила відбір спеціалістів серед випускників "Школи вожатих", які здійснюють супроводження дітей з інвалідністю. Надання відпочинкових послуг дітям з інвалідністю забезпечено коштом місцевого бюджету", — розповіла Тетяна Хижняк.

Так, у 2017 році 34 дитини з інвалідністю отримали відпочинкові послуги.

У 2018 році відпочинкові послуги отримали дев’ять дітей, які потребують сторонньої допомоги – з порушенням опорно-рухового апарату, незрячі; діти з інвалідністю, які потребують створення спеціальних умов – 54 людини; діти з інвалідністю, здатні до самообслуговування – 19 люде. Загалом отримали відпочинкові послуги діти з інвалідністю – 82 людини.

Читайте також: "Безбар'єрний Миколаїв. Пішохідну вулицю перевірили на рівень доступності для людей на візку"

У 2019 році 70 дітей з порушенням слуху відпочили у дитячому таборі "Таврія" Херсонської області, де були створенні спеціальні умови.

У 2020 році з державного бюджету виділено 2, 7 млн гривень на заходи реабілітації дітей з інвалідністю, загалом у літніх таборах відпочила 151 дитина з інвалідністю. З бюджету Миколаївської міської ради на це було виділено 3, 5 млн гривень.

За словами начальниці відділу моніторингу соціальних виплат та надання адресної допомоги департаменту праці та соціального захисту населення міськради Олени Харитонової, в бюджеті Миколаївської міської ради на 2021 рік передбачено три мільйони гривень на реабілітацію дітей з інвалідністю. Реабілітаційними послугами заплановано забезпечити 150 дітей з інвалідністю. З державного бюджету на оздоровлення дітей з інвалідністю виділено 2,3 мільйона гривень.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок