Мільйони доларів за мистецтво, меми та перший твіт. Що таке NFT

Мільйони доларів за мистецтво, меми та перший твіт. Що таке NFT

Мільйони доларів за мистецтво, меми та перший твіт. Що таке NFT
. Робот Софія. Associated Press

За останній рік у світі активно почали користуватися невзаємозамінними токенами (NFT). На аукціонах та маркетплейсах почали продавати все: від анімаційних картинок, музикальних альбомів до кадрів розтину інопланетянина з чорно-білого фільму, яким вже понад 70 років. Обсяг її продажів зріс до 2 мільярдів доларів лише в першому кварталі цього року. А це в 20 разів більше, ніж торік. Що ж таке NFT і що продають таким чином в Україні з'ясовувало Суспільне.

Що таке NFT

NFT або non-fungible token — називають новим видом криптовалюти, адже він використовує систему блокчейну, яка також існує в біткоїні. Проте в них є відмінність — NFT невзаємозамінні, тобто унікальні. Фактично, це цифровий сертифікат, який підтверджує право власності на товар в інтернеті, наприклад зображення, пісню або відео.

Директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності, ДП "Український інститут інтелектуальної власності (Укрпатент)" Данило Цьвок пояснив Суспільному, що купуючи такий актив — завжди можна дізнатися ким був створений такий товар, кому він належить зараз, адже ці дані зберігаються у відкритому блокчейні. Валюту токену називають “етеріум” (ETH).

Мільйони доларів за мистецтво, меми та перший твіт. Що таке NFT
Банкомат Ethereum у Гонконгу. Associated Press

“Тут виникає дві цікаві історії. Перша цікава історія - це така яка стосується автора, творця цього контенту й історія яка стосується тих людей, які хочуть і можуть придбати його так само у цифровому форматі. Тобто автор засвідчує унікальність свого об'єкту, gif-анімації, картинки, відео її правовласності в мережі інтернет, в тому і полягає її унікальність”, — розповідає Данило Цьвок.

Які є ризики

Опублікувати свій NFT може кожен охочий, потрібно лише обрати відповідний онлайн-майданчик і прив’язати до неї свій електронний гаманець. Найчастіше, ця послуга платна, додає Данило Цьвок, сума може залежати від платформи, її комісій, наприклад, за публікацію. Заробити на таких речах можна, каже експерт, але є ризики. Серед них і зокрема, не дуже захищені системи, де можна опублікувати свою роботу.

Мільйони доларів за мистецтво, меми та перший твіт. Що таке NFT
Директор з питань розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності ДП "Укрпатент" Данило Цьвок. Facebook / danylo.tsvok

“З точку зору безпеки гаманця і так далі, звісно є ризики, прецеденти коли люди їх втрачають з точки зору недотримання якихось банальних правил з кіберзахисту, або кібергігієни, назвемо це так, в першу чергу творцям потрібно звертати увагу на правила, які існують на тих майданчиках, а людині, яка купує той чи інший актив, чи дійсно цей автор, у якого вона купує, він є підтверджений, верифікований”, — пояснює Данило Цьвок.

Друга проблема — права на власність об’єкту, який людина придбала за подібною системою на онлайн-ринку. Важливо розуміти, що вона не отримує авторські права і, наприклад, не може тиражувати та розповсюджувати цей nft-актив. Робити це може лише саме автор.

“Дійсно, тут є певні питання які не вирішені нормативами в правовому полі. І це говорить про необхідність врегулювання балансів інтересів людини яка є автором і людини яка купує цей NFT-актив”, — каже Цьвок.

Третя проблема - випадки, коли люди видають себе за авторів того чи іншого об’єкту і це відбувається, бо “ринок знаходиться тільки на самих початкових етапах розвитку”, пояснює експерт.

Популярність NFT йде на спад

Сайт про криптовалюти Protos дослідив, що рівень продажів NFT за місяць впав на 90%. Так званий пік продажів на онлайн-ринках був 3 травня, коли за один день продали токенів на $102 млн, а за тиждень – на $170 млн.

Читайте також: Гривня чи долар: експерт розповів, якій валюті надають перевагу українські посадовці

Проте починаючи з 26 травня по 2 червня було лише $19,4 млн, тобто на 90% менше. За цими ж даними, зменшилась кількість NFT-гаманців. Експерт з інтелектуальної власності Данило Цьвок називає це “хайп, який вже скоріш за все відбувся і йде на спад”, але сам інструмент NFT залишається: “В першу чергу потрібно розуміти, що цей ринок дуже сильно пов’язаний з ринком криптоактивів, це перше. Друге, потрібно розуміти, що це спекулятивний ринок і в більшості випадків, крім тих людей, які там дійсно є поціновувачами цифрового мистецтва, там є люди, які в спекулятивному форматі просто хочуть заробити кошти, третє - треба розуміти, те що це прогнозований цикл, який мав відбутися з тим ринком, що дійно цінність проєктів там було насправді невелика кількість, тобто усі супер успішні кейси відбулись і вони будуть продовжувати своє життя, те що виникало стихійно і не несло якоїсь певної цінності, воно просто відмерло”.

Найгучніші лоти за системою NFT

25 лютого на сайті аукціонного дому Christie’s з’явилась робота американського художника Beeple (Майк Вінкельман) у вигляді колажу з пʼяти тисяч малюнків під назвою "Перші пʼять тисяч днів" (The First 5 000 Days). Митець з 2007 року публікував по малюнку в день і не пропустив жодного дня, зібравши перші пʼять тисяч в одну картину.

Як повідомляє The New York Times, після двотижневого аукціону зі стартовою ціною 100 доларів — роботу продали за рекордні $ 69 млн. Це перша робота у вигляді NFT, продана Christie's за свою 255-річну історію.

Мільйони доларів за мистецтво, меми та перший твіт. Що таке NFT
"Перші пʼять тисяч днів", Майкл Вінкельман. Суспільне, скріншот

А за майже $ 3 млн продав свій перший твіт, як NFT-токен, на аукціоні глава Twitter Джек Дорсі. Допис він зробив ще у 2006 році, написавши "Просто налаштовую свій Twitter".

Мільйони доларів за мистецтво, меми та перший твіт. Що таке NFT
Twitter Джека Дорсі. Суспільне, скріншот

Однією із гучних продажів була анімація кота, що летить, залишаючи за собою шлейф із веселки. Цьому відео у квітні виповнилось 10 років і з цієї нагоди, як повідомляє The Verge, творець мема Кріс Торрес вирішив її продати. 18 лютого розпочалися торги тривалістю 24 години, початкова ставка була 3 ETH що за курсом на той день становило близько $ 5 900. А на момент завершення лоту вона коштувала вже 300 ETH, тоді це було близько $ 590 000. Відеоролик тривалістю у майже 4 хвилини на YouTube залишився у відкритому доступі, нині його переглянули майже 190 млн людей.

Мільйони доларів за мистецтво, меми та перший твіт. Що таке NFT
Nyan Cat, Кріса Торреса. Суспільне, скріншот

Українські NFT

Українська співачка Alyona Аlyona продала свій трек “Galas” майже за $ 7 тисяч, покупець отримав також NFT обкладинку та довічний квиток на її концерти. Суспільне звернулось до команди співачки, щоб отримати коментар на цю тему, але там сказали, що “поки що не коментують це питання”.

А першим українським мемом, який продали за такою системою став мем від “Телебачення Торонто” - “Жуй сраку” з ведучою програми Ярославою Кравченко. Аукціон тривав понад два тижні та роботу продали за 1,1111 ETH, а це понад $2500.

Також першими у світі вирішили продати на американському майданчику nft-квитки на свої домашні матчі футбольний клуб “Динамо”. Вболівальники зможуть їх придбати вже наприкінці червня. Як розповів нам віцепрезидент ФК "Динамо" (Київ), керівник департаменту з питань інновацій Марк Гінзбург - ціна на квитки не буде більшою, ніж звичайні.

"Зазвичай - квитки паперові, вони губляться, іноді рвуться, іноді просто вже в неналежному вигляді. А цей NFT-квиток - він збережеться в людини в телефоні на все життя. Сьогодні дуже поширене колекціонування, і він може стати також об'єктом колекційних продажів", — додає Марк Гінзбург

2 грудня 2020 року Верховна рада України прийняла в першому читанні закон "Про віртуальні активи". В ньому легалізується статус криптовалют та майнінг. Проєкт закону був поданий на розгляд ВРУ ще 11 червня 2020.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок