Запоріжець нарікає, що його змушували сплачувати кошти до благодійного фонду лікарні

Запоріжець нарікає, що його змушували сплачувати кошти до благодійного фонду лікарні

Запоріжець нарікає, що його змушували сплачувати кошти до благодійного фонду лікарні
.

До Суспільного Запоріжжя звернувся запоріжець Сергій Плохий, котрий стверджує, що під час лікування його матері у відділенні хірургії КНП “Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги” персонал закладу примушував його сплачувати кошти до благодійного фонду лікарні.

Чоловік каже, що фактично оплачував послуги діагностики й аналізів, що повинні бути безоплатними. 56-річна мати Сергія двічі лікувалася в 5-й міській лікарні, в березні та квітні. Перший раз перенесла операцію, але болі не вщухали, тож довелося госпіталізуватися вдруге. Сергій каже, що спочатку не знав, чи є платними послуги діагностики й аналізів, тож слухняно сплачував до благодійного фонду суми, які йому називали:

"Як це виглядає? Ти заходиш, здаєш аналіз, тобі його роблять і змушують “добровільно” підписувати папірець про добровільні внески. Суму фіксують вони самі, тобто це не є добровільним рішенням. Люди озвучують конкретну суму, ставку. Я вже знаю весь “прайс”, рентген коштує 400, УЗІ — 300, комп’ютерна томографія коштує 800."

Це якщо йдеться про діагностику окремо нирок, уточнює Сергій. За його словами, комп’ютерна томографія всіх органів травлення — дорожча, за неї в нього у квітні вимагали 2 200 гривень:

"Після моєї відмови лікарю. Тобто я йому показав їхній стенд, де написано, що за направленням лікаря будь-який містянин може продіагностувати й задати аналізи безплатно. Мені сказали, що безплатно буде через місяць. Потім лікар у процесі нашої розмови й конфлікту домовився на 5 червня. Тобто розмова відбувалася 24 квітня, а мамі призначають на 5 червня."

Читайте також: СБУ викрила корупційну схему в запорізькій лікарні. Вимагали гроші за безоплатні послуги

Саму операцію мамі Сергія зробили безплатно, і з вдячності хірургам він після операції дійсно добровільно, за власним бажанням сплатив до благодійного фонду 2000 гривень. Сергій каже, що лікарі стають заручниками ситуації:"Вони не можуть поставити повноцінно діагноз, бо щоб мати картину захворювання, вони повинні бачити результати досліджень, аналізів. А в цій лікарні, окрім сечі та крові, безплатно здати нічого неможливо."

Журналісти Суспільного надіслали інформаційний запит департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради з проханням прокоментувати ситуацію з благодійним фондом у цій лікарні.

Запоріжець нарікає, що його змушували сплачувати кошти до благодійного фонду лікарні
Суспільне Запоріжжя

У відповіді, зокрема, говориться, що “діагностичні послуги в цьому закладі є платними виключно при зверненні пацієнта без направлення лікаря”. А також — що “благодійний внесок сплачується виключно у добровільному порядку”, причому пацієнтові “видається квитанція до прибуткового касового ордеру із зазначенням суми внеску.”

На початок