Посилення тиску з примусової паспортизації на ТОТ: на Запоріжжі обмежено можливість отримувати ліки та медичну допомогу

Посилення тиску з примусової паспортизації на ТОТ: на Запоріжжі обмежено можливість отримувати ліки та медичну допомогу

Ліки на ТОТ Запорізької області — медицина в окупації — примусова паспортизація РФ
Жінка на тлі банера з закликом щодо паспортизації. Ілюстартивне фото: AP

На тимчасово окупованій території (ТОТ) Запорізької області росіяни посилили тиск щодо примусової паспортизації населення. Так, окупанти запровадили низку документів без яких відмовляють у наданні як ліків, так і медичної допомоги.

Про це сьогодні, 2 травня, розповів на брифінгу очільник Запорізької обласної військової адміністрації (ЗОВА) Іван Федоров.

За словами посадовця, обмеження, що запровадили окупанти на тимчасово захопленій частині Запорізького регіону, охоплюють як життєво необхідні ліки, зокрема антикоагулянти, так і в цілому медичну допомогу. Так, для отримання медичної допомоги необхідно мати три документи:

  1. Російський паспорт;
  2. Реєстрація в реєстрі РФ з соціальних виплат;
  3. Медичне страхування.
"Лише після оформлення тих документів, які не можливо отримати без російського паспорта — можливо отримати медичну допомогу", — наголосив посадовець.

Примусова паспортизація на ТОТ: на Запоріжжі обмежено можливість отримувати ліки та медичну допомогу
Іван Федоров, очільник ЗОДА на брифінгу 02.05.2024. Суспільне Запоріжжя/Анна Давидова

Також Іван Федоров розповів, що з середини 2023 року перестали надавати медикаменти на тимчасово захоплену територію.

"Тому, що для того, щоб будь-який життєво необхідний препарат доїхав до жителів в окупації необхідно "пройти" щонайменше три митниці: з Польщі до Білорусі, з Білорусії до РФ, з РФ на ТОТ. Ми бачили як наші посилки, які виїжджали з Запоріжжя на кожній митниці ставали все менше й менше... І коли ми побачили що доїжджає менше ніж 5 % — зрозуміли, що це марнотратство і точно мешканці не отримають".

Голова ЗОВА підкреслив, що на тимчасово захопленій території Запорізького регіону бракує закладів, які спроможні надавати якісну медичну допомогу:

"Залишились дві багатопрофільні лікарні, які продовжують хоча б якось функціонувати. Це Бердянська та Мелітопольська. Всі інші або приїжджають до цих двох лікарень, або залишаються за бортом надання медичної допомоги".

Посадовець розповів, що на ТОТ області спостерігається тенденція перенаправлення людей, що потребують медичної допомоги, до інших регіонів. Так, аби отримати медичну допомогу від вузькоспеціалізованих фахівців — відправляють до тимчасово окупованого Криму та до РФ.

"Через те, що навантаження на лікарів в Криму надвелике, тому що туди їде частина частково окупованої Запорізької, Херсонської та Донецької областей, то сьогодні вкрай складно потрапити на тимчасово окупований Крим за наданням медичної допомоги. Тож, починають перенаправляти наших людей до Краснодарського краю і так далі", — наголосив посадовець.

Що відомо про надання медичної допомоги на ТОТ Запорізької області

  • 16 грудня 2023 року тодішній міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомляв, що у лікарнях на ТОТ Запорізької області не вистачає медичних працівників, препаратів та сучасного обладнання.
  • 23 вересня 2023 року голова Бердянської МВА Вікторія Галіціна повідомляла, що через зростання кількості втрат серед російських військових в регіоні виникли проблеми з медикаментами.
  • 16 серпня 2023 року міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомляв, що в місті російські окупанти забороняють видавати жителям життєво необхідні ліки без російського паспорта.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок