У Запорізькій області об’єднають декілька медичних установ. Що відомо

У Запорізькій області об’єднають декілька медичних установ. Що відомо

Важливо
Медична реформа у Запорізькій області: які лікарні об'єднають та щодо скорочення персоналу
Заступниця голови Запорізької облдержадміністрації Наталія Будяк. Telegram/ЗОДА

У Запорізькій області в рамках оптимізації закладів охорони здоров'я планують об’єднати декілька медичних установ. Які саме заклади планують поєднати, чи планують скорочувати персонал та яка подальша доля приміщень медичних закладів — розповіла на брифінгу заступниця голови Запорізької обласної державної адміністрації (ЗОДА) Наталії Будяк.

За словами посадовиці, 6 травня, на засіданні Координаційної ради регіону з питань охорони здоровʼя були прийняті наступні рішення:

  • створення в Запорізькій області Центру матері та дитини;
  • об'єднання обласної клінічної лікарні з онкологічним та кардіологічним центрами.

Центр матері та дитини у Запорізькій області

Центр матері та дитини планують створений з трьох обласних закладів:

  • Комунальне некомерційне підприємство (КНП) "Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня" Запорізької обласної ради (ЗОР);
  • КНП "Обласний перинатальний центр" ЗОР;
  • КНП "Обласний медичний центр репродукції людини" ЗОР.
У Запорізькій області об’єднають декілька лікарень
Комунальне некомерційне підприємство "Обласний медичний центр репродукції людини" Запорізької обласної ради. Сайт Запорізька обласна рада
"Загальне зниження було у кількості пологів як в Україні, так і в Запоріжжі в цілому, диктує умови, в яких не можна утримувати окремий заклад, якщо в ньому недостатня кількість пологів", — повідомила Наталія Будяк.

За словами заступниці голови ЗОДА, зниження кількості пологів призводить до двох факторів:

  • Недостатня кількість коштів, які отримує заклад від держави. Відповідно заклад не може фінансувати заробітні плати в повному обсязі та не може в повному обсязі закуповувати медикаменти та витратні матеріали.
  • Знижується кваліфікація лікарів.
"Тобто лікарі, які працюють, вони менше приймають пологів і відповідно їхня кваліфікація могла б бути більша, якби цих пологів було більше. До прикладу, перинатальний центр минулого року прийняв 1000 пологів. 1000 пологів за рік — це менше трьох пологів на добу", — підсумувала Наталія Будяк.

У Запорізькій області об’єднають декілька медичних установ. Що відомо
Запорізький обласний перинатальний центр. Сайт Запорізька обласна рада

Посадовиця підкреслила, що у разі, якщо ці заклади об'єднаються, то з'явиться:

  • Можливість надання повного циклу спеціалізованої медичної допомоги від планування вагітності, репродуктивних технологій, саме пологів до ведення своєї дитини до 18 років.
"Медична допомога в цьому випадку буде безпечна й ефективна. У великому закладі набагато вища кваліфікація лікарів, тому що лікарі бачать більше пацієнтів, можуть більше приділяти уваги кожному пацієнту, діагностують складні випадки легше і легше з ними справляються", — повідомила заступниця голови ЗОДА
  • Можливість впровадження послуги "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій".
"Попри те, що в Запорізькій області є Центр репродукції, цей пакет не підписаний в жодному закладі Запорізької області. Це говорить про те, що кожен із цих закладів, який міг би надавати цю послугу, не може самостійно відповідати вимогам... Тобто в них недостатньо лікарів, або недостатньо обладнання. Якщо ми говоримо про об'єднання, то можемо говорити про те, що Запоріжжя зможе забезпечити цю послугу."

Об'єднання обласної клінічної лікарні з регіональним протипухлинним центром та центром серцево-судинних захворювань

За словами посадовиці, у цих закладах є відділення які дублюють одне одного. Це амбулаторія і діагностичні відділення. Але відділення в обласній клінічній лікарні мають перевагу в тому, що функціонують з можливістю доступу до цілодобового обладнання та діагностики. Також в обласній клінічній лікарні цілодобово функціонує відділення трансфузіології.

"Також там (обласній клінічній лікарні - ред.) є реабілітаційна допомога кардіологічним і онкологічним хворим в тому числі тому, що лікарня має підписані договори з Національною службою здоров'я. Саме на ці пакети й надає реабілітаційні послуги й в гострому і післягострому періоді. Тобто кожен пацієнт зможе отримати супутні медичні послуги, якщо вони знадобляться в рамках одного закладу".

Також заступниця голови ЗОДА нагадала, що в обласній клінічній лікарні вже відновлена трансплантація. Цього року було виконано 2 успішні трансплантації й планується ще одна.

"Ми плануємо цього року створити в обласній лікарні центр трансплантації кісткового мозку, що логічно обгрунтовує те, що онкологічну допомогу й онкогематологічну допомогу також треба концентрувати в обласній лікарні. Таким чином пацієнти, заради яких всі зміни робляться, можуть отримувати безоплатну, ефективну та безпечну послугу".

Скорочення медичного та адміністративного персоналу не планується

Наталія Будяк зазначила, що обєднання закладів — не означає скорочення людей:

"В нас дуже не вистачає медичного персоналу, бо всі поїхали за кордон і працювати немає кому. Тому я вважаю, що коли ми об'єднаємо лікарні, ми доукомплектуємо всі відділення і всі центри лікарень... І всі знайдуть своє місце і для всіх буде робота. Це може бути заміна: називатися відділення буде по іншому, але немає тенденції щодо скорочення персоналу".

Адміністративного персоналу так само не вистачає. Є Департамент охорони здоров'я, є обласна державна адміністрація і в нас так само є дефіцит кадрів, ми запрошуємо до себе на роботу залюбки, підкреслила заступниця голови ЗОДА.

Доля приміщень медичних закладів

За словами посадовиці, приміщення лікарень, що об'єднуються будуть збережені в форматі відділень або центрів тих закладів до яких вони приєднуються:

"Можуть бути заміни: наприклад відділення переїде з обласної лікарні в кардіоцентр, а з кардіоцентру в обласну лікарню. Будуть первні рокіровки, але так щоб лишалося вільне приміщення не передбачається. Є в планах укрупнення лікарень і у місті Запоріжжі й в Запорізькій області".

"У нас в країні війна. Ми не можемо утримувати ту кількість закладів, яка нині є. І ми дійсно бачимо, що багато з них в незадовільних умовах, та не можемо наразі відремонтувати всі лікарні. Тому це ті кроки, що будуть наступними після об'єднання".

Що відомо про об'єднання медичних установ на Запоріжжі

1 травня 2024 року у Запорізькій міськраді відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я, де розглядалася можливість приєднання міських лікарень №6 і 10 та пологового будинку №3 до лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Також на засіданні обговорили плани щодо об'єднання першої та сьомої лікарень.

"Також планується реорганізувати діяльність інших міських лікарень таким чином, аби це давало можливість медичним закладам працювати та відповідало вимогам НСЗУ".

23 лютого 2024 року у Запорізькій міськраді відбулася пресконференція, де обговорили процес реформування у медичній галузі Запоріжжя. Так, посадовці проінформували, що розглядають можливість приєднання міської лікарні №10 та пологового будинку №3 до лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Крім того, приєднання першої лікарні, яка є дотаційною, до сьомої. А також лікарні № 3 до №4, які розташовані в одному районі та мають послуги, що дублюються.

28 лютого 2023 року прийнято постанову Кабміну №174 згідно з якою має бути сформована спроможна мережа закладів охорони здоров’я.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок