Відсутність лабораторій та грошей: які шанси в України мати власну вакцину проти СOVID-19

Відсутність лабораторій та грошей: які шанси в України мати власну вакцину проти СOVID-19

Ексклюзивно
Відсутність лабораторій та грошей: які шанси в України мати власну вакцину проти СOVID-19
. Ілюстративне фото, AP

Українській науковці розробили три прототипи вакцини від COVID-19. Щоб випробувати препарат потрібна лабораторія зі спеціальним захистом, проте такі лабораторії є лише за кордоном. Суспільне дізнавалися, які має шанси українська вакцина.

На сьогодні в Україні виготовляють лише ветеринарні вакцини. Директор Інституту біохімії ім. Палладіна Сергій Комісаренко пригадує, за останні 30 років українські вакцини не випускали.

"Ми втратили індустрію, яка робила вакцини. Зараз, в кращому випадку, фасуємо те, що зроблено за кордоном. Нам потрібно це (виробництво вакцин – ред.) відновлювати. Інститут біохімії починаючи з минулого року працює над створенням субодиничні вакцини, яка використовує протеїни, що входять до складу вірусу. До кінця року плануємо завершити дослідження, а далі процес випробування", – розповів Комісаренко.

Науковці з інституту гроші на розробку шукають самі, кажуть, домовилися з фармкомпанією. Якщо дослідження буде успішним, вона ж і виготовлятиме вакцину.

Щоб випробовувати вакцини має бути "BSL-3" лабораторія. Власної лабораторії, необхідної для таких досліджень, в Україні нема, каже доктор фармацевтичних наук Констянтин Косаченко.

"Це рівень лабораторії високої безпеки, в таких лабораторіях можна працювати з вірусами, іншими небезпечними мікроорганізмами. Потрібні так лабораторії для роботи над розробкою вакцин, для наукових досліджень. Якщо така лабораторія з високим ступенем безпеки буде створена, на її базі можна буде розробляти вакцини. Якщо її не буде створено, то це можуть бути теоретичні дані, а коли відбувається дослідження з тим матеріалом небезпечним, потрібні певні умови", – розповідає Косаченко.

Створення такої лабораторії може коштувати орієнтовно від 5 до 10 мільйонів доларів. Далі сертифікація, яка може тривати декілька місяців, та пошук працівників.

Про необхідність створення такої лабораторії наголошував і секретар РНБО Олексій Данілов. Чи будуть її створювати Суспільне намагались запитати у Міністерстві охорони здоров'я. На наш запит поки що не відповіли.

Відсутність лабораторій, фінансів та матеріалів: які шанси українських науковців на розробку вакцини
Unsplash

Розробляти вакцину від COVID-19 почали у лабораторії Львівського інституту клітини. Це буде препарат на основі дріжджів, він модифікує білки по типу людини. Науковці виграли грант у розмірі 10 млн грн на його розробку від Національного фонду наукових досліджень.

Якщо все йтиме за планом, наступний етап – перевірка на лабораторних мишах. Але, за словами науковців, спеціальних лабораторних мишей в Україні немає. В інституті вирішили, що випробувати будуть на мишах у польських лабораторіях, яких будуть заражати коронавірусом.

"Тут є велика проблема. В нас немає джерела коронавірусу в Україні, крім хворих, лабораторного джерела немає. І в нас немає лабораторних тварин. Звичайні миші не є вразливі на коронавірус, вони вразливі на мишиний коронавірус, але ми ним не цікавимось, ми цікавимось людським", – говорить директор інституту біології клітини національної академії наук Андрій Сибірний.

Якщо вакцина успішно пройде випробування на мишах, далі справа за людиноподібними мавпами, а лише потім – на добровольцях. І тільки, коли всі етапи будуть успішними – препарат почнуть виготовляти на замовлення.

Читайте також: "Те, що лякає людей і те, що їх насправді вбиває — це різні речі". Імунолог про вакцинацію і тромбоз

Міністр охорони здоров'я Максим Степанова заявляв, що міністерство знайшло двох кандидатів на розробку української вакцини. Які саме це компанії – не повідомив. На розробку української вакцини в бюджеті на 2021 році передбачено 100 мільйонів гривень. Доктор фармацевтичних наук Констянтин Косаченко розповів Суспільному, що це мала сума для наукових розробок і самої бази. Для цього потрібно щонайменше 200 мільйонів доларів.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок