Українська вакцина проти COVID-19. Чи варто очікувати на вітчизняний препарат

Українська вакцина проти COVID-19. Чи варто очікувати на вітчизняний препарат

Ексклюзивно
Українська вакцина проти COVID-19. Чи варто очікувати на вітчизняний препарат
. ФОТО: Уніан

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про двох кандидатів на розробку вітчизняної вакцини, а також створення, так званого, біокластера. Для цього в бюджеті було передбачено сто мільйонів гривень. Наскільки це реально в ефірі Українського радіо розповів доктор фармацевтичних наук, професором Костянтин Косяченко.

Наскільки це справді про створення української вакцини від COVID-19?

Ідуть наукові дослідження про те, чи може бути вакцина українського виробництва. Але, на сьогодні, нічого нового не відбулося, з того моменту, як було заявлено у жовтні у президента, що є кандидат на розробку вакцини, що будуть виділені якісь кошти.

Треба розуміти, що заявлені кошти, про які говорив міністр — капля в морі. Їх вистачить, хіба що, на початок. Навіть якщо виробництво запустити, купити обладнання, навчити персонал, думаю, що це буде мільйонів 20 доларів, а не 100 мільйонів гривень. А що стосується розробки самої вакцини, то там йдеться про сотні мільйонів доларів, потрібних для досліджень. Тобто, якщо є приватний інтерес, якщо хтось інвестує в розробку — результат буде. Бо я не бачив державної програми, яка б передбачала виділення таких колосальних коштів на розробку такої вакцини.

А створення так званого кластера і створення лабораторії BSL-3 — це нормальний шлях. Будь-якій державі, яка хоче захистити себе, обов'язково потрібні такі лабораторії, щоб визначати який є вірус, як з ним боротися, як захищатися. Але не йде мова про виробництво вакцин. Це — наукові розробки. В даній ситуації, співвідношення користі перевищує ризики.

На скільки наукові розробки можуть знадобитися і стати в нагоді в майбутньому? Чи не йдеться про відмивання коштів з держбюджету?

Зі слів міністра та публікацій у пресі, не йде мова про фінансування самої розробки вакцини. Йдеться про те, що на ці кошти буде створений біокластер і лабораторія, яка назавжди залишиться в державі. Тобто буде створена науково-технологічна база для наукових досліджень, а не наукові дослідження певної вакцини. Тоді це — абсолютно нормально.

Чи змогла би Україна бути виробником вакцини проти ковіду?

Вакцини Covishield, AstraZeneca — виготовляються по однаковій технології; китайська вакцина СoronaVac — по класичній технології інактивованого вірусу; Pfizer — по новітній РНК-технології, коли використовується РНК. Якби нам хтось зміг дати таку велику кількість, то розфасовувати їх Україна могла б і сама: можна налагодити досить швидко таке виробництво по фасуванню. І по законодавству, це була б вакцина українська, попри те, що вироблена з матеріалів, наданими від іншого виробника. Як, наприклад, лікарські засоби робляться із субстанцій, які вироблені в Китаї, Індії. Тобто діючі речовина виготовлена закордоном, а наші заводи випускають, безпосередньо, таблетки, лікарські форми. Це вже — українські таблетки, а не китайські чи індійські. Так само і з вакцинами. Що стосується виготовлення з конструкцій, щоб надали нам формулу, з якої б ми виготовляли, то, думаю, в Україні поки немає такого виробника і біореактора, щоб можна було його запустити і робити власне виробництво.

Якби українські розробники розробили б вакцину і клінічно довели її то, думаю, знайшлися б і великі інвестиції. Тому, я вважаю, перспективним, що наші українські науковці працюють над створенням вакцини, яка би відрізнялася від інших виробників.

Про конкуренцію, величезні гроші і бізнес-інтереси окремих людей виробників вакцин

Станом на зараз у світі налічується 110 кандидатів на вакцину, при тому що 14 з них вже схвалені. І з цього приводу Amnesty International, а також 30 інших некомерційних організацій закликають Європейський Союз відмовитися від патентів на вакцини проти коронавірусу. Натомість у Єврокомісії вважають, що скасування патентів не вирішить проблему з недостатньо швидкою вакцинацією, бо проблема доступу до вакцини не в патентах, а в недостатніх виробничих потужностях.

Насправді патенти треба зняти, для того, щоб той, хто може випускати, інвестувати — міг вільно брати і виготовляти цю вакцину. Тоді її буде більше і доступність підвищиться. Це — відомий інструмент захисту, коли багато грошей вкладено в розробку нового лікарського захисту, в тому числі і вакцини, і розробник хоче повернути собі частину грошей. І певний період (5-10 років) препарат знаходиться під патентним захистом. Ніхто не може його випускати без дозволу того, хто цей препарат запатентував. Якщо ж знімається патентний захист, то з'являються так звані копії препарату, які так само діють. Тому, говорити про те, що поки не будуть знімати патенти — лукавство. Це якраз націлено на те, що дуже невелика кількість людей заробить дуже велику суму грошей. Якщо патенти знімуть, то, думаю, знайдуться і українські інвестори, побудують виробництво, яке зможе виробляти, за тією чи іншою формулою, вакцини з більшою доступністю для України.

Про нерівність розподілу вакцини серед країн

Станом на квітень, 40% вакцин, які ввели у всьому світі, були зроблені у 27 багатших країн. І це всього 11% від загальної чисельності населення всього світу. Понад 1 мільярд щеплень проти ковіду зробили загалом у світі. У ВООЗ вказали на несправедливість в розподілі вакцин, закликали багатші країни безоплатно передати вакцини біднішим країнам. Наприклад, США за 3 місяці вакцинували майже 75% свого населення. Навіть, спеціально створена, всесвітня мережа COVAX, не змогла врятувати світ від цієї нерівності. Тобто, хто багатший — для того вакцинація більш доступна, а хто бідніший — змушений чекати. В рамках програми COVAX, ми ще в лютому мали отримати вакцину Pfizer, а по факту от тільки нещодавно Україна її отримала і почала вакцинувати людей похилого віку і так далі. Навіть у Києві міський голова заявив, що муніципалітет буде закуповувати для киян вакцини. Порівняйте світ з Україною: Київ має гроші і закупить для киян вакцини, а якась маленька сільська громада не зможе цього реалізувати. Тому, це — проблема світова і треба боротися за справедливість.

Що відомо

  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в умовах боротьби за вакцини від коронавірусу, Україна має виробляти власний препарат.
  • За даними МОЗ, Україна отримає майже мільйон додаткових доз вакцини від Pfizer в межах ініціативи COVAX.
  • 25 березня в Україну відправили першу партію вакцин виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
  • Україна підписала контракт на постачання 1,8 мільйона доз вакцини проти коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
  • 18 березня президент Володимир Зеленський заявив, що індійська вакцина Covishield (AstraZeneca) безпечна, а тому немає підстав знижувати темпи вакцинації в Україні.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок