Чому всіх переводять на єдиний газовий тариф: коментар директора "Харківгаз збуту"

Чому всіх переводять на єдиний газовий тариф: коментар директора "Харківгаз збуту"

Чому всіх переводять на єдиний газовий тариф: коментар директора "Харківгаз збуту"
. Ілюстративне фото/pixabay.com

З 1 травня газопостачальні компанії переводять жителів газифікованих будинків на новий тариф. Усіх одночасно й автоматично. Навіщо, чи вигідно це для споживачів та чи можна відмовитися? Про це в ефірі розмовної студії "Сьогодні.Головне" розповів директор компанії "Харківгаз збут" Павло Тиндик.

Чому змінюється тариф

З 1 травня всіх побутових клієнтів "Харківгаз збут" переводять на новий тариф. Це пов'язано з рішенням уряду та Національної комісії регулювання електроенергетики та комунальних послуг.

Назва нового тарифу — "Твій газ річний". Він діятиме до 30 квітня 2022 року.

"Ціна на газ, згідно з цим тарифом, встановлена у розмірі 7,99 гривень за кубічний метр", — розповідає Павло Тиндик.

"Це в першу чергу зручно для споживача, бо він зможе спрогнозувати свої витрати на природний газ протягом року. В річній ціні враховані ризики суттєвого зростання вартості газу в опалювальний період", — говорить керівник "Харківгаз збуту".

Читайте також: Ціна на газ в 2021 році. Постачальники опублікували річні тарифи

За словами Тиндрика, вартість природного газу на ринку виросла — на оптовому ринку зараз перевищує дев'ять гривень за кубометр, тому ціна для споживача зросла.

"Зазвичай ціна у міжопалювальний період знижується, але поки ми цього зниження не відчуваємо. Ціна газу, яка пропонується на травень, вона, на жаль, не дешевша ніж у квітні", — додав директор "Харківгаз збуту".

"Ми продаватимемо по 7,99 гривень, бо очікуємо зниження ціни в міжопалювальний період. А також ми маємо укладені угоди щодо постачання протягом періоду, на який встановлюється річна ціна. Ці контракти дозволять нам реалізовувати своїм клієнтам газ за ціною 7,99", — пояснив Павло Тиндик.

Чи може споживач відмовитися від річного тарифу

Тариф "Твій газ річний" встановлюється для абонентів автоматично. Щоб його змінити, треба написати заяву до "Харківгаз збуту". Альтернатива — тариф "Твій газ місячний", вартість якого змінюватиметься щомісяця.

"На травень ми встановили таку саму ціну, як і в тарифі "річному", — пояснює Павло Тиндик.

Якщо ціни на ринку змінюватимуться, то переглядатимуть і тариф. Споживачів повідомлятимуть про зміни завчасно, до 25 числа кожного місяця.

Читайте також: Якою має бути ціна на газ в 2021 році. Пояснює експерт

Дев'ять місяців тому в Україні запустили вільний ринок газу для побутових споживачів. Це означає, що споживач може сам обирати постачальника газу.

"Сьогодні ми постачаємо газ близько 950 тисячам споживачів. На території Харкова та Харківської області у нас найбільша кількість клієнтів. За цей період близько 4% споживачів "Харківгаз збуту" вирішили отримувати газ від інших постачальників", — говорить Тиндик.

Що відомо

  • 7 квітня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила постанову, якою запроваджуються річні тарифи на газ із 1 травня 2021 року.
  • Раніше Кабінет міністрів ухвалив рішення стосовно встановлення з 1 лютого 2021 року на період дії карантину ціни на природний газ на рівні 6,99 гривні за кубометр для побутових споживачів.
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) знизила тарифи на розподіл газу для 13 операторів, серед яких і харківські. Максимальний тариф складе 1,79 гривень за кубометр.
  • У січні в містах України пройшли акції протесту проти підвищення тарифів. Ціни на тепло та електроенергію зросли з 1 січня 2021. Протестні акції на тему тарифів з початку року проходили і в різних районах Харківщини. 7 січня така акція відбулась у Валках, 9 січня — у Куп'янську, 10 січня — у Високому. Також на протест у Куп'янську виходили 30 січня. Наступного дня протестували жителі селищ Високий та Пересічне на Харківщині.
  • У січні 2021 року газ від постачальника "Харківгаз збут" здорожчав до 9,9 грн за кубометр. Тариф НАК "Нафтогаз України" зріс у січні до 7,22 грн/куб.м.
  • З 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для споживачів. Клієнт сам може обирати постачальника, спираючись на ціну. Закон “Про ринок природного газу" було ухвалено ще в 2016 році, проте його запровадження відкладалося п’ять разів.
  • Протягом 2020 року ціна на газ на Харківщині змінювалася двічі. Від січня, коли куб вартував 5,86 гривні, тариф знизився до 2,78 гривні у червні. Від липня до листопада ціна на газ зросла утричі й склала 8,84 гривні.
На початок