Як змінилися правила "Оскара": сексизм, расизм і пандемія

Як змінилися правила "Оскара": сексизм, расизм і пандемія

Як змінилися правила "Оскара": сексизм, расизм і пандемія
.

У ніч на 26 квітня відбудеться 93 церемонія нагородження Академії кінематографічних мистецтв і наук. У 2021 році академікам довелося підлаштуватися під пандемію і змінити формат.

Ґрунтовні зміни трапилися ще минулого року. Останнім часом “Оскар” не може похвалитися хорошими рейтингами перегляду, та й саму Академію звинувачують у тому, що серед номінантів бракує місця групам осіб, які не отримують гідної репрезентації в кіно.

Таємнича церемонія нагородження

Серед продюсерів церемонії нагородження найпомітніше виділяється ім’я Стівена Содерберга. Його стрічка “Зараження” отримала додатковий поштовх популярності з початком пандемії. Але, схоже, він не збирається робити із церемонії Zoom-конференцію, до яких ми вже давно встигли звикнути. Номінантам цьогоріч прийшло запрошення на залізничну станцію Union Station, де буде відбуватися церемонія. Простір театру Долбі теж згадується в листі як додатковий елемент з виступами наживо.

Для номінантів з Європи планують робити включення у спеціальних хабах Лондона та Парижа. Але, за даними The Hollywood Reporter, ще немає домовленостей з місцевою владою.

"Оскар" не вперше вдається до практики залучення кількох майданчиків. З 1953 по 1957 роки церемонію нагородження проводили одночасно у Лос-Анджелесі та Нью-Йорку, але вперше церемонія пройде не лише в США.

У запрошенні номінантів просять дотримуватися дрес-коду, мати персоналізовані промови, де потрібно дякувати людям, називаючи їхнє ім’я, а не посаду. Втретє церемонія обійдеться без ведучого, а нагороди будуть вручати зірки світового кінематографа: Бред Пітт, Різ Візерспун, Зендея, Пон Джун Хо, Хоакін Фенікс, Гаррісон Форд, Реджина Кінг, Браян Кренстон, Геллі Беррі, Дон Чідл та Рене Зеллвегер.

Також напередодні гостям доведеться зробити тест на коронавірус. Долучатися до церемонії онлайн буде заборонено.

Як змінилися правила "Оскару": сексизм, расизм і пандемія
Нагороди будуть вручати зірки світового кіно. abc.com/shows/oscars

Два з чотирьох: стандарт інклюзивності

8 вересня Американська Академія опублікувала меморандум інклюзивності, за яким стрічки можуть подаватися у категорію "Найкращий фільм". Стандарти меморандуму будуть застосовуватися до фільмів 2023 року виходу. В американських компаній та дистриб’юторів є два роки, щоб “підтягнути хвости”. Але Академія дозволяє у добровільному порядку застосовувати стандарти вже зараз. Щоб потрапити до номінації, команда фільму має відповідати двом з чотирьох стандартів, кожен з яких стосується окремого підрозділу кіновиробництва та має свої критерії. У всіх відділах кіновиробництва (виконавці, креативний відділ, відділ реклами та дистрибуції, стажери) має бути квота на те, щоб взяти на роботу жінок, представників спільноти ЛГБТК, членів расової та етнічної груп та людей з когнітивними та фізичними вадами.

Тим самим ці стандарти відкривають можливості для різних верств населення отримати досвід в кіноіндустрії, повчитися та зібрати якісні проєкти в резюме.

Кампанія #OscarSoWhite, яка почалася у 2015 році у зв’язку з відсутністю темношкірих виконавців в номінаціях, мала би припинитися. Але нові стандарти Американської Академії з легкістю виключають можливість номінацій для темношкірих акторів і надалі. По-перше, бо стандарти стосуються лише категорії "Найкращий фільм", але не акторів. По-друге, компанії-виробнику достатньо мати в штаті піар-відділу та серед стажерів 30% жінок, щоб пройти відбір.

У заяві Академії йдеться, що упорядників стандартів надихали стандарти різноманітності Британського інституту кіно. Американська Академія також радилася щодо цих змін з Гільдією продюсерів Америки, адже саме продюсери отримують нагороду за "Найкращий фільм".

Як змінилися правила "Оскару": сексизм, расизм і пандемія

Міжнародне замість іноземного

Серед позитивних зрушень можна згадати перейменування категорії "Найкращий фільм іноземною мовою" на "Найкращий міжнародний фільм". Це сталося у квітні 2019 року. Правила відбору до цієї категорії не змінилися, але короткий список претендентів на номінацію збільшився спершу до 10 фільмів, а пізніше і до 15. Академіки повважали, що "іноземний" (foreign) – застаріле слово для сучасного світу кінематографа. Натомість нова назва краще представляє цю категорію та сприяє позитивному й всеосяжному погляду на кіновиробництво та мистецтво кіно. Неангломовність фільму залишається головним критерієм відбору до номінації.

Роком раніше вибухнула новина про те, що “Оскар” видаватимуть за видатні досягнення у популярному фільмі. Президент Академії Джон Бейлі сподівався, що таким чином вдасться підняти інтерес глядачів до самої церемонії, адже тоді блокбастери потраплять до цієї номінації. Але нововведення прийняли прохолодно, адже категорія “популярний” відразу позиціює решту номінантів як непопулярних. Тим паче, Академія не дала чітко визначених критеріїв, з якими можна номінуватися. Наразі існування номінації під питанням. Її відклали на доопрацювання.

Академія також оголосила, що нагороди за найкращий звук та найкраще зведення звуку будуть об'єднаний під один "Оскар" за найкращий звук. Для виборців, які не можуть визначити різницю між двома категоріями, це має бути полегшенням.

Додаткові зміни торкнуться категорії "Найкращий оригінальна музика", де фільм-претендент повинен складатися щонайменше на 60 відсотків з оригінальної музики. Квота на кількість оригінальної музики збільшується до 80 відсотків для сиквелів та франшизних фільмів.

Без кінотеатрів, але на стрімінгах

Пандемія коронавірусу внесла свої корективи у кінопроцес, тому церемонію нагородження довелося відкласти до 25 квітня. Причому це рішення оголосили у червні 2020 року, коли стало відомо про критичну кількість хворих на коронавірус у США.

Оскільки прокат фільмів у кінотеатрах Америки був обмеженим, і багато кінотеатрів не працювали, Академія дозволила допуск фільмів зі стрімінгових сервісів без обов’язково кінопрокату в Лос-Анджелесі. Втім, виробник мусить зазначити, що кінопрокат таки був у планах. Тим самим Академія відсікає фільми, які не мали в планах кінотеатральної дистрибуції. Тому телевізійні стрічки та Youtube-проєкти не можуть отримати номінацію.

Збільшився і дедлайн подачі. У номінацію могли потрапити стрічки, які вийшли з 1 січня 2020 року до 28 лютого 2021 року. Це нововведення з’явилося не лише через перенос церемонії нагородження на квітень, але й через запізнілі релізи фільмів, які чекали виходу в кінотеатрах. Наприклад, завдяки подовженню дедлайнів у номінації встигли потрапити фільми "Батько" та "Іуда і чорний месія". Академія також зазначила, що правило буде діяти принаймні доти, доки кінотеатри не будуть відчинені відповідно до федеральних, штатних та місцевих правил.

Чи буде виконання пісень-номінантів наживо та навіщо "Оскару" відразу дві локації у Лос-Анджелесі? Відповіді стануть відомі в ніч з 25 на 26 квітня. Водночас дізнаємось і всіх переможців, більшість з яких доступні українцям на стрімінгових сервісах Netflix та Amazon Prime Video.

Як змінилися правила "Оскару": сексизм, расизм і пандемія
Кадр з фільму "Суд над чиказькою сімкою".

Що відомо

  • Цього року у номінації "Найкращий фільм" змагатимуться "Манк", "Земля кочівників", "Суд над чиказькою сімкою", "Перспективна дівчина", "Звук металу", "Батько", "Мінарі", "Юда і чорний Месія". З повним переліком номінацій можна ознайомитися за посиланням.
  • Букмекери Oddschecker вважають, що драма Хлої Чжао "Земля кочівників" забере нагороду за кращий фільм і кращу режисуру. Хоча Гільдія кіноакторів США віддала премію за найкращий акторський склад в ігровому фільмі картині Аарона Соркіна "Суд над чиказькою сімкою" (The Trial of the Chicago 7). Це перший випадок, коли нагороду отримала стрічка, що була у прокаті не в кінотеатрах, а на сервісах потокового відео. Увага до Screen Actors Guild Awards прикута, бо вона вважається репетицією "Оскара". У минулому році, наприклад, фільм "Паразити" спочатку стали переможцями Гільдії кіноакторів США, а потім - Кіноакадемії.
  • Найбільші шанси отримати статуетку за кращу чоловічу роль цьогоріч у Чедвіка Боузмана ("Ма Рейні: мати блюзу") та Етноні Хопкінса ("Батько").
  • Найкращою акторкою цьогоріч може стати Керрі Маліган, які зіграла головну роль у фільмі "Перспективна дівчина".
  • Найбільш касовий мультфільм 2020 року – "Душа" – залишається лідером в номінації "Анімаційний фільм". "Душа" отримала нагороду "Енні" та "Золотий глобус". Американський інститут кіномистецтва (AFI) включив анімаційну картину до списку найкращих фільмів і серіалів 2020 року.
  • Від України цьогоріч на премію претендували одразу фільми: художня стрічка "Атлантида" Валентина Васяновича у категорії "Найкращий міжнародний художній фільм", а також "Земля блакитна, ніби апельсин" Ірини Цілик у категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм", але до коротких списків Американської кіноакадемії вони не потрапили.
На початок