Справа про плагіат Шкарлета: суд визнав незаконними дії комітету з питань етики

Справа про плагіат Шкарлета: суд визнав незаконними дії комітету з питань етики

Оновлено
Справа про плагіат Шкарлета: суд визнав незаконними дії комітету з питань етики
. Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет, фото: УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними дії комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості освіти щодо встановлення плагіату в роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

"Дослідивши матеріали справи, Окружний адмінсуд столиці "визнав протиправними дії відповідача щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело" у низці моїх наукових робіт. Як і обіцяв, у судовому порядку я захистив своє ім’я як науковця, який ніколи не займався плагіатом", – написав Шкарлет.

На його думку, комітет з питань етики "перетворився на інструмент маніпуляцій".

"Рішення про наявність чи відсутність плагіату в роботах українських вчених має ухвалюватися виключно в межах чинного законодавства, уповноваженими структурами і тільки на підставі доведених фактів. МОН, своєю чергою, продовжує напрацьовувати нормативні документи з питань академічної доброчесності та розвитку української науки", – повідомив міністр.

Читайте також: "Жорсткого непідтримання не було". Міністр Шкарлет — про своє призначення, критику і реформу освіти

Як повідомив Суспільному голова Національного агентства із забезпечення якості освіти Сергій Квіт, наразі рішення суду ще не опубліковано, тому його зміст невідомий агентству.

"У разі задоволення позову, Національне агентство буде оскаржувати таке рішення в апеляційному суді. Вважаємо, що Комітет з питань етики Національного агентства діяв у межах своїх повноважень та чинного законодавства. Жодної політичної упередженості при ухваленні оскаржуваного рішення не було", – розповів Квіт.

За його словами, це не перший позов до агентства з подібними вимогами: два із них були задоволені судами першої та апеляційної інстанції, на відповідні постанови судів подані касаційні скарги до Верховного Суду. Як зазначив Квіт, в одній зі справ, суд апеляційної інстанції задовольнив апеляцію Національного агентства та закрив провадження у справі.

"Крапку в цих процесах поставить Верховний Суд, оскільки наразі відсутня правозастосовча практика в зазначеній категорії справ", – додав голова агентства.

Що відомо

  • 25 червня 2020 року уряд призначив "ексрегіонала" і ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти та науки та виконувачем обов'язків міністра освіти і науки.
  • Ексочільниця МОН Ганна Новосад у Facebook звинуватила Шкарлета в плагіаті наукових робіт. Сам Шкарлет звинувачення відкидає.
  • Студенти по всій країні протестували проти призначення тимчасового очільника МОН. Зокрема, 1 вересня 2020 року київські студенти влаштували акцію з вимогою відставки Шкарлета.
  • 11 вересня комітет з етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) підтвердив наявність плагіату в наукових роботах в. о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.
  • 7 жовтня координаторка антиплагіатного руху "Дисиргейт" Світлана Благодєтєлєва-Вовк заявила про погрози після першого викриття плагіату в наукових публікаціях в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета.
  • Верховна рада 17 грудня призначила міністром освіти та науки Сергія Шкарлета, який упродовж кількох останніх місяців виконував обов'язки міністра.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок