У наукових роботах в.о. міністра освіти Шкарлета підтвердили плагіат

У наукових роботах в.о. міністра освіти Шкарлета підтвердили плагіат

Ексклюзивно
У наукових роботах в.о. міністра освіти Шкарлета підтвердили плагіат
. УНІАН

Комітет з етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) підтвердив наявність плагіату в наукових роботах в. о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Про це Суспільному повідомив голова НАЗЯВО Сергій Квіт після засідання комітету.

"Ми розглядали шість його публікацій. З них - одна така, що ми не можемо ідентифікувати авторство сумнівних фрагментів, там де є ознаки академічного плагіату. Це монографія, що має кілька авторів. Один із цих авторів каже, що це його фрагмент і він має свої пояснення. Тому ми відклали це джерело. І ще в одній публікації неможливо встановити точну дату. А в чотирьох були ознаки академічного плагіату і ми це ідентифікували", — сказав Квіт.

За його словами, в одній із робіт знайдено порушення, яке називається "маніпулювання авторством", що є недостатньою академічною якістю роботи.

Сам Шкарлет на засідання не приходив, хоча його викликали. Був присутнім його адвокат, але, за словами Квіта, у нього не було ніякої позиції і він пішов, не дочекавшись кінця засідання.

"Шкарлету ми писали два листи, щоб він пояснив свою позицію. Ми пересилали йому запити: депутатські та від громадських організацій. І також ми мали спеціальний лист від секретаріату Кабміну стосовно звинувачень у плагіаті", — уточнив голова НАЗЯВО.

Квіт додав, що висновок комітету не є остаточним, наразі йде робота над текстом пропозицій, які будуть спрямовані на розгляд Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти. Також не йдеться про покарання для в. о. міністра освіти і науки, тому що для цього в Україні не створена нормативна база. Висновок комітету буде опублікований найближчим часом.

Суспільне намагалося зв'язатися із в. о. міністра освіти і науки Сергієм Шкарлетом і його адвокатом Олександром Радченком, аби почути їхню позицію. На телефонні дзвінки вони не відповідають.

Що відомо

  • 25 червня уряд призначив "ексрегіонала" і ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти та науки та виконувачем обов'язків міністра освіти і науки.
  • Четверо з шести заступників міністра освіти та державний секретар Міністерства освіти і науки пішли з посад відразу після призначення Шкарлета.
  • 4 червня ексочільниця МОН Ганна Новосад у Facebook звинуватила Шкарлета в плагіаті наукових робіт. Сам Шкарлет звинувачення відкидає.
  • Студенти по всій країні протестували проти призначення тимчасового очільника МОН. Зокрема, 1 вересня київські студенти влаштували акцію з вимогою відставки Шкарлета.
На початок