Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду. Відповідає ЦВК

Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду. Відповідає ЦВК

Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду. Відповідає ЦВК
.

Центральна виборча комісія не оголосить переможця проміжних виборів в округу 87 на Івано-Франківщині, поки не буде остаточних рішень щодо справ про фальсифікації, які зараз розглядають у судах.

Про це повідомив голова Центрвиборчкому Олег Діденко на засіданні комісії, пише Суспільне Карпати.

"Дуже непрості вибори відбулися. Є багато сигналів про порушення. Є ознаки того, що зникла виборча документація, зокрема, виборчі бюлетені, що в кінцевому підсумку буде ставити під сумнів остаточні результати. Ситуація є саме такою", — зазначив Діденко.

Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?
Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?. Центральна виборча комісія

За його словами, ЦВК має намір дочекатися рішення судів, що тривають у цих справах, і лише тоді встановлюватиме результати виборів.

На засіданні голова ЦВК Олег Діденко запитав голову окружної виборчої комісії Андрія Лозинського, як діятиме комісія, якщо у судах дії ОВК визнають протиправними.

"Будемо діяти згідно з чинним законодавством. Будемо просити ЦВК внести зміни", — сказав Лозинський.

Натомість Олег Діденко відповів, що це не входить у повноваження ЦВК, і запитав: "Чи не правильніше було дочекатися кінця судових розглядів і тоді складати протокол?".

На що голова ОВК відповів, що невідомо, коли закінчаться судові процеси, а комісія має встигнути скласти та подати протокол у визначені терміни — 12 днів. Однак Діденко зауважив, що все ж для остаточного оголошення результатів потрібно дочекатися рішення судів.

ЦВК прийняла протокол ОВК для розгляду та опрацювання.

Нагадаємо, Центрвиборчком оприлюднив 100 % протоколів голосування на проміжних виборах до Верховної ради округу 87 на Івано-Франківщині. Однак вибори у п’яти дільничних виборчих комісіях ОВК визнала недійсними, у шести ДВК виявили розбіжності у протоколах.

"За результатами повторного підрахунку голосів на 6-ти з 20-ти виборчих дільниць кількість голосів виборців на підтримку Олександра Шевченка (партія "За майбутнє") зменшилася. За даними протоколів 6-ти ДВК за кандидата разом було віддано 1676 голосів, натомість повторний підрахунок підтвердив наявність лише 1172 бюлетенів на його підтримку", — пише ОПОРА.

Кандидат у народні депутати на виборчому округу № 87 Василь Вірастюк розповів, що його команда подаватиме позови до суду щодо фальсифікації і вкидувань.

Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?
Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?. Василь Вірастюк

"Одним словом, порушень з боку команди Олександра Шевченка дуже багато. Ми постійно говорили, що наше головне завдання — відстояти наші голоси. Нам чужих голосів не потрібно. От ми за них і боролися. Вони, в свою чергу, зрозуміли, що програють, бо вивчили соціологію, і тому робили різноманітні махінації — і каруселі, і "цирк" з переодяганням, де люди голосували по декілька разів", — каже Вірастюк.

Читайте також: "Здають нерви у всіх": що відбувалося вночі на окружній виборчій дільниці округу 87

Кандидат у нардепи Олександр Шевченко вважає, що ОВК порушила одне з найголовніших конституційних прав — право обирати владу, а також назвав причетних до імовірного фальшування виборів.

Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?
Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?. shevchenko.if.ua

"Це окремі члени окружної комісії, це влада, депутати від провладної фракції "Слуга народу" і силові структури. Під час перерахунку бюлетенів на дільниці, де я мав величезну перевагу, виявлено крадіжки бюлетенів. На кількох дільницях скасували результати виборів. Загалом в мене було викрадено 933 голоси", — зазначив Шевченко.

Голова окружної виборчої комісії Андрій Лозинський напередодні засідання ЦВК розповів Суспільному, що, на його думку, особливих складнощів у перерахунку протоколів не було і "вибори відбулися нормально".

"Як відомо із ЗМІ, у перші три дні (29-31 березня — ред.) були якісь проблеми — блокування роботи, колапс у комісії. Але коли я прийшов, питання пішло у конструктивному руслі. Члени комісій працювали напружено, фактично три доби ми не спали — четвер, п'ятниця, субота", — каже Лозинський.

Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?
Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?. Суспільне Карпати

Він зауважив, що під час роботи на деяких дільницях виявили розбіжності у кількості бюлетенів за одного з кандидатів.

"Те, що дільничні комісії написали у своїх протоколах, було не зовсім відображено, коли ми приймали ці протоколи. Відповідно, ми викликали правоохоронні органи. Вони зараз працюють, досліджують суть справи — чому так сталося", — зазначив голова ОВК.

За його словами, серед основних неточностей були помилки у протоколах — дільничні виборчі комісії плутали кількість виборців, які проголосували у приміщенні, та тих, які зробили це за межами приміщення, — за місцем перебування. Також вносили уточнення, оскільки ДВК приїхали з однією кількістю бюлетенів, а коли відкрили пачку з бюлетенями, то цифри виявилися інші — менші, і тому ОВК вносила уточнюючі цифри при перерахунку голосів.

Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?
Чи переміг Вірастюк на довиборах в Раду?. Суспільне Карпати

"Цю інформацію ми направили до ЦВК, вони її опрацювали, застережень немає. Ми вказали інші цифри після того, як здійснили перерахунок бюлетенів ДВК. Після опрацювання ЦВК на їхньому сайті з'явилася менша цифра. Тобто змінилася загальна цифра по декількох дільницях — десь до 10-ти ДВК. Підписували по трьох дільницях, де розбіжність була більше 100 голосів. Також на п'яти дільницях ми визнали вибори недійсними, а на трьох дільницях зменшилася кількість голосів за кандидата Шевченка", — розповів Андрій Лозинський.

Читайте також: Довибори у Раду на Франківщині: хроніка подій під час перерахунку голосів

Однак Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила заяву про недотримання у ОВО № 87 на виборах народного депутата України прав виборців на законне і чесне встановлення підсумків їхнього волевиявлення.

Зокрема, йдеться і про те, що 1-го квітня представники СБУ перебували у будівлі, в якій розташоване приміщення ОВК, ймовірно за викликом щодо безпекової ситуації.

"Враховуючи публічні заяви учасників виборів, ОПОРА публічно звертається до СБУ щодо необхідності оприлюднення з їхнього боку усієї хронології перебування їхніх представників у будівлі, в якій розміщується ОВК, документальні підстави для такої присутності, опублікувати відповідні відеоматеріали, а також прореагувати на звинувачення кандидата", — зазначають в ОПОРІ .

Нагадаємо, кандидат у нардепи Олександр Шевченко звинуватив СБУ у тому, що крадіжку бюлетенів забезпечували працівники спецпідрозділів цього відомства.

Речниця Служби безпеки України Марія Римар прокоментувала заяву Шевченка так: "СБУ діє винятково в рамках правового поля. Ми захищаємо Україну, а не діємо в чиїхось приватних інтересах. Якщо у кандидата є факти, то йому слід надати їх та, за бажання, доводити свою позицію в правовому полі".

Поліція Івано-Франківської області відкрила 6 кримінальних проваджень за фактами викрадення бюлетенів на 6 виборчих дільницях на округу № 87.

Що відомо

  • ОВК оголосила офіційні результати довиборів на округу № 87 на Івано-Франківщині. На проміжних виборах у Верховну Раду переміг кандидат в депутати від партії "Слуга народу" Василь Вірастюк. За нього проголосували 15 076 виборців.
  • На п'яти дільницях вибори визнали недійсними — № 260025 у Маняві, № 260028 села Монастирчани, ДВК 261030 у Микуличині, № 261027 у Яремчі. До списку додалася ДВК № 260515 у селі Парище. На шести дільницях виявлено розбіжність у голосах за кандидата Олександра Шевченка. Загалом 20 дільничних виборчих комісій ОВК відправила на перерахунок. В ОПОРІ вважають, що ОВК не надала "переконливих доказів про порушення з боку членів ДВК, які б свідчили про фальсифікацію ними результатів голосування. Натомість члени ДВК озвучували припущення про порушення цілісності пакування виборчої документації з їхніх дільниць, яке могло відбутися вже після передачі бюлетенів до ОВК".
  • Івано-Франківський окружний суд визнав незаконним рішення про перерахунок бюлетенів ДВК № 260028 у селі Монастирчани. Згодом суд визнав незаконним рішення ОВК про перерахунок бюлетенів ще на одній дільниці — ДВК 260012 у селі Горохолин Ліс.
На початок