Чому українці стали менше читати. Пояснює експерт

Чому українці стали менше читати. Пояснює експерт

Ексклюзивно
Чому українці стали менше читати. Пояснює експерт
. Unsplash

В Україні презентували стратегію промоції читання, яка розрахована до 2025 року. Серед її основних завдань – збільшення кількості читачів та створення комфортних умов видавництвам. Про те, чи врятує стратегія книжкову сферу в ефірі Українського радіо розповів президентом Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

У 2020 році в Україні надрукували майже 20 мільйонів книг та брошур, що у 2,5 рази менше ніж позаторік. Тобто, на одного мешканця країни – половина друкованого видання. Гіршим цей показник був тільки у 1999 році. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що стратегія промоції читання є "своєрідною інвестицією держави в розвиток успішної країни" яка має сприяти збільшенню попиту на книгу і на саме читання.

Олександр Афонін, який є одним з розробників стратегії промоції читання, говорить, що це вже четверта стратегія "на папері", яка повинна підняти книговидавництво "з колін".

"Бо всі 30 років незалежності країни, українська книга знаходиться на колінах. Це найслабша креативна галузь з усіх європейських країн, яке має сьогодні Україна. На жаль, я мушу констатувати, що стратегія, це поки що проєкт. Це бажання викладене на папері, в думках, але воно ще не стало тим офіційним документом, який потрібно виконувати. Тому ми живемо сподіваннями, що ця стратегія стане таким документом і підніме видавничу справу", – підкреслив Афонін.

Експерт також констатує, що катастрофічний рівень падіння в Україні рівня читання, пов’язаний, в першу чергу, з тим, що впродовж 30 років держава була не зацікавлена в тому, щоб мотивувати українців читати.

"Соціальні еліти, які були, не працювали для людей освічених, для людей розумних, для людей начитаних. Працювала корупція, купівля посад. І люди, у великій мірі, розчарувалися в тому що знання та професіоналізм мають вартість. Я змушений констатувати, що впродовж 30 років ніхто в державі читанням не займався і взагалі книга була віднесена на маргінеси, на відміну від європейських країн. Там ще з 80-х років минулого сторіччя зрозуміли, що якщо населення втратить мотивацію до читання, держава втратить можливість для розвитку”, – зазначив експерт.

Водночас він відзначає, що є книжки, які дійсно мають попит у читачів та приносять і видавництвам і їх авторам чималі прибутки. Наприклад, “Справа Стуса” Вахтанга Кіпіані чи “Сліди на дорозі” Віталія Ананьєва. Але такі книжки не перевищують 20-25% від загального обсягу книг, що видаються.

Що відомо

  • В Україні 27% людей читають частіше, ніж раз на тиждень, тоді як щоденних читачів — лише 8%.
  • Письменники Петро Яценко, Владислав Івченко, Ярослава Литвин та інші автори закликали видавництва та читачів уникати агресії на адресу авторів.

Читайте також

Сучасні українські письменниці, яких неодмінно варто прочитати

Оголошені лауреати Шевченківської премії-2021. Хто ними став

8 біографічних книжок про сильних жінок

На початок