Як TikTok змінює музичну індустрію світу та впливає на результати "Греммі"

Як TikTok змінює музичну індустрію світу та впливає на результати "Греммі"

Як TikTok змінює музичну індустрію світу та впливає на результати "Греммі"
.

Китайська соціальна мережа коротких відео TikTok з’явилася 2016 року. А в останні два роки набрала шалену популярність у світі: 2020 року його завантажили понад 2 мільярди разів. Так TikTok став найзавантажуванішим додатком у світі.

За цей же час мережа коротких відео устигла народити власних зірок та вплинути на світову музичну індустрію. Церемонія "Греммі"-2021 це підтвердила. Одразу кілька нагород в основних номінаціях отримали артисти, які “завірусилися” в тіктоці.

З чого все почалося

Основна механіка додатку передбачає численні повторення і перезйомку відео на одні й ті ж самі пісні. Таким чином користувач за одну сесію скролінгу може декілька разів наткнутися на той самий фрагмент треку, на який інші користувачі виконують флешмоби. Популярність цих треків вимірюється кількістю відео, які були під нього зняті.

Першою музичною суперзіркою з тіктоку став американський репер Lil Nas X. Його пісня Old Town Road почала переможну ходу зі стрічок тіктокерів, а згодом потрапила в топ Billboard та взяла рекорд — 17 тижнів на верхівці чарту Hot 100 у липні 2019 року. Врешті це принесло артистові не тільки номінацію на "Греммі-2020”, а й перемогу в категоріях “Найкращий дует” та “Найкраще відео”.

Про те, що TikTok починає відігравати все важливішу роль в індустрії, "Греммі" розповіло ще за пів року до церемонії. Блог премії згадував того ж Lil Nas X, а також співачку Lizzo, яка згодом отримала три статуетки.

Але ж загалом 2020 рік на "Греммі" пройшов під прапором Біллі Айліш, який закрив собою всіх інших артистів.

У 2021 році стало зрозуміло, що TikTok — це не тимчасовий тренд, а величезна сила, яка має карколомний вплив на музичну індустрію.

Тепер хіти обирають користувачі

Популярність музики в тіктоці доволі важко контролювати й спрогнозувати. Більшість треків, які врешті стали глобальним трендом, не планувалися як хіти. Наприклад дворазовий лаурает "Греммі"-2021 Savage від Megan Thee Stallion навіть не був лідсинглом (основна промо-пісня) в альбомі співачки. Вона робила ставку на треки B.I.T.C.H. та Captain Hook. Але користувачі підхопили саме приспів Savage. Після цього приєдналася Beyonce, яка зробила свій ремікс і тим самим популяризувала пісню й поза межами китайського додатку.

Як TikTok змінює музичну індустрію світу та впливає на результати "Греммі"
Бейонсе і Megan Thee Stallion. AP

Навіть суперзірки тіктока на кшталт Чарлі Д’Амеліо часто стають лише наслідувачами трендів, які вже з’явилися самі по собі. Чарлі підключалася до більшості суперхітів минулого року і навіть танцювала свій тікток-танок та Say So від Doja Cat (номінація на "Греммі") та Don’t Start Now від Dua Lipa (золота статуетка "Греммі") на шоу Джимі Кіммела.

Водночас спроби завірусити свою творчість в тіктоці, навіть від суперзірірок, часто провалюються. Наприклад, натужна спроба Джастіна Бібера просунути трек Yummi (якої, однак, вистачило, щоб отримати номінацію на "Греммі") або ж уся діяльність гурту Mozgi.

"Греммі" за TikTok

Серед переможців "Греммі", які стали суперхітами в тіктоці минулого року:

  • Savage - Megan Thee Stallion та Beyonce — Найкраще реп-виконання, Найкраща реп-пісня)
  • Megan Thee Stallion — Найкраща нова артистка
  • Watermelon Sugar - Harry Styles — Найкраще соло попвиконання
  • Future Nostalgia - Dua Lipa — Найкращий попальбом

Звісно, TikTok — не єдина причина, через яку ці пісні стали суперхітами. Але важко не помітити тріумф Megan Thee Stallion, яка також виступила на церемонії із контроверсійним перформансом під WAP, ще один тікток хіт.

Цифри лауреатів "Греммі":

  • Savage (Megan Thee Stallion) — 25,1 млн відео на пісню
  • WAP (Megan Thee Stallion) — 8,2 млн відео на дві версії
  • Don’t Start Now (Dua Lipa) — 3,6 млн відео
  • Watermelon Sugar (Harry Styles) — 1,3 млн відео

Кожне із цих відео може мати від кількох сотень до кількох мільйонів переглядів. Наприклад, сумарне охоплення #WAPChallenge (спеціальний танок під цю пісню) склало 4 млрд переглядів. До цього можна додати сумарно 800 млн переглядів на YouTube. Для порівняння, найпопулярніша поппісня в історії YouTube — Despacito — зараз має 7,2 млрд переглядів за 4 роки на платформі.

Як TikTok змінює музичну індустрію світу та впливає на результати "Греммі"
Дуа Ліпу. Інстаграм

Не можна відкидати й медійний шлейф. WAP та #WAPChallenge викликали бурхливу дискусію в американських ЗМІ. Консерватори засуджували пісню як аморальну, а аудиторія тіктоку радше сприймала її як веселу витівку.

Тож TikTok зараз генерує не тільки веселі флешмоби та хіти-одноденки, а й нові контексти та дискусії в суспільстві (тут можна подивитися, як питання заборони тіктоку ледь не стало загрозою для базисів американської демократії).

"Греммі" — доволі консервативна премія, яка звертається передусім до дорослої та експертної аудиторії. Статуетка — це передусім про статус та визнання на рівні індустрії.

Водночас "Греммі" стрімко втрачає аудиторію. Цьогорічна церемонія сягла історичного мінімуму за телепереглядами: її дивилося 8,8 млн людей — на 10 млн менше, ніж минулого року. А обговорення після премії також сконцентрувалося навколо доречності чи недоречності WAP в телеефірі.

Слідування за трендами тіктоку — можливість заговорити однією мовою із величезною аудиторією, яка вже майже не дивиться телебачення. Водночас для артистів на кшталт Megan Thee Stallion та Гаррі Стайлза “золотий грамофон” — це можливість легітимізувати свою творчість не тільки серед широкої аудиторії, а й музичної індустрії та меломанів. Тобто можливість отримати статус не тільки “популярного”, а й “серйозного” артиста чи артистки.

Сьогодні TikTok може подарувати аудиторію, яка буде в кілька разів більше за MTV у його найкращі роки, і ледь не щодня робить із музикантів суперзірок. Тож "Греммі" як премія, яка прагне віддзеркалювати основні процеси в індустрії, просто змушена слідувати за трендами китайського застосунку.

На початок