"Суспільство більш опірне, ніж Медведчук уявляв". Кіпіані розповів миколаївцям про рішення суду

"Суспільство більш опірне, ніж Медведчук уявляв". Кіпіані розповів миколаївцям про рішення суду

"Суспільство більш опірне, ніж Медведчук уявляв". Кіпіані розповів миколаївцям про рішення суду
. Суспільне Харків

19 березня Київський апеляційний суд дозволив розповсюджувати книгу "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані. 25 березня буде опублікований повний текст рішення суду. Про це в ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповів упорядник книги Вахтанг Кіпіані.

За словами Кіпіані, поперднє рішення суду було абсурдним та антиправовим.

"Суддя навіть вийшла за межі позовних вимог, тобто вона присудила книжці те, чого не вимагав позивач Медведчук", – розповів Вахтанг Кіпіані.

Тому рішення апеляційного суду вважає приємною несподіванкою.

"Очікувань великих не було, просто була надія на те, що не всі судді є такими. Те, що буде аж такий розгром Медведчука, ми аж ніяк не очікували", – сказав Кіпіані.

Апеляційний суд визнав недостовірною одну з частин книги. Про яку саме частину йдеться Кіпіані не знає. За його словами, повний текст рішення суду має бути опублікований 25 березня.

Окрім того, Вахтанг Кіпіані розповів, що ймовірна касація до Верховного суду. Її може подати як сторона Медведчука, який може відмовитися визнавати рішення суду, так і сторона Кіпіані, якщо їх не влаштує формулювання суду.

"Я не розумію, якою логікою ці люди керувались, подаючи позов. У книзі немає фактів неправди. Я написав про те, що Медведчук був поганим адвокатом у справі Василя Стуса і навів десятки аргументів на доказ цього. Фактично, все, що мною написано, є результат усвідомлення того, що Василь Стус був беззахисним в залі суду", – сказав автор книги.

Станом на березень 2021 року наклад книги склав 99 тисяч екземплярів і видавництво заявило, що готове додрукувати новий наклад книги, зважаючи на скасування заборони на її видавання та поширення.

"Це пов’язано з тим, що суспільство виявилося більш опірним, ніж Медведчук собі уявляв. І продемонструвало, що воно готове підтримати якісний продукт. Це показує, що ми часом недооцінюємо своє суспільство", – розповів Вахтанг Кіпіані.

Проте, на його думку, успіх книги не матиме надто великих наслідків для українського суспільства.

"Той, хто був сміливий, хто ходив до архіву, той, хто публікував, той, хто намагався говорити правду, – буде це робити і далі. А для декого це буде певним уроком, що навіть Медведчук з його приятелями іноді можуть отримати своєрідний "щелбан" і це буде зроблено іменем України", – сказав Кіпіані.

Що відомо

  • Книга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року. Проте у вересні того ж року народний депутат від фракції "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.
  • Медведчук вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність Віктора Медведчука, який був адвокатом поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. Зокрема, у книзі Медведчука називали "шісткою комуністичної системи", та що він як адвокат був "наданий Стусу та підтримувався держбезпекою".
  • 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність політика.
  • Після рішення суду книгу почали масово замовляти та скуповувати. За перший день харківське видавництво отримало понад 9 тисяч передзамовлень на книжку "Справа Василя Стуса". Міністерство культури рекомендувала її до прочитання та закупила партію книг для бібліотек.
  • 19 березня Київський апеляційний суд дозволив розповсюджувати книгу "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані.
На початок