У Києві відтермінували впровадження жорсткого карантину. Що сталося

У Києві відтермінували впровадження жорсткого карантину. Що сталося

Оновлено
У Києві відтермінували впровадження жорсткого карантину. Що сталося
. УНІАН

З опівночі 20 березня набуло чинності рішення Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА від 18 березня щодо запровадження суворих карантинних обмежень в Києві. Проте Державна комісія з питань ТЕБ та НС вирішила відкласти впровадження жорсткого карантину до 23 березня. Також комісія вирішила переглянути карантинні обмеження щодо роботи транспорту.

Про це повідомив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов у своєму Telegram-каналі.

За його інформацією, 20 березня відбулося позачергове засідання Держкомісії, на якій було вирішено відтермінувати впровадження карантинних обмежень у Києві.

"За результатами Державна комісія вирішила встановити: з 00 годин 00 хвилин 23 березня 2021 року "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території міста Київ та застосувати на території міста Київ обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для "червоного" рівня епідемічної небезпеки", — написав міністр.

Крім того, Держкомісія ТЕБ і НС вирішила встановити "червоний" рівень на території Одеської області з 00:00 23 березня.

Як повідомив на засіданні заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, впродовж останнього місяця у Києві та на Одещині спостерігається погіршення ситуації. Так, за його даними, кількість нових випадків на COVID-19 у столиці за останній місяць збільшилась у 4 рази, а за останній тиждень – на 56%. Зростає й кількість нових госпіталізацій з підтвердженим діагнозом та з підозрою на коронавірус.

"Рівень госпіталізації до ковідних лікарень Києва протягом останнього тижня на 64% перевищує встановлений показник 60 осіб на 100 тисяч населення. Впродовж останніх трьох днів є перевищення двох індикаторів, зокрема, це рівень госпіталізації, а також завантаженість ліжок з киснем", – каже Ляшко.

В Одеській області фіксується зростання госпіталізацій і за останні три дні цей показник перевищує встановлений урядом показник у 60 осіб на 100 тисяч населення.

"Другим показником, який перевищила Одеська область, є виявлення випадків інфікування, які протягом останніх сім днів перевищує показник у 20%", – додав головний санлікар.

Що заборонять

Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, під час жорсткого карантину в столиці діятимуть наступні обмеження:

  • будуть зачинені кінотеатри, театри, музеї, концертні зали;
  • буде призупинена робота торговельно-розважальних центрів, окрім продуктових магазинів, аптек, зоомагазинів, магазинів з продажу засобів гігієни та побутової хімії;
  • тимчасово заборонено проведення релігійних богослужінь (якщо не забезпечена площа приміщення не менше 10 м² на 1 особу);
  • заборонено проведення масових заходів (розважальних, спортивних, культурних, рекламних та інших). Зокрема, заборонено проводити групові заняття у спортивних залах і фітнес-центрах.

Крім того:

  • заклади громадського харчування працюватимуть виключно на винос;
  • АЗС працюватимуть лише за дотримання суворих норм, а робота кафе на таких станціях заборонена;
  • перукарні, салони краси працюватимуть за попереднім записом, як і фітнес та спортивні зали, але без групових занять;
  • працюватимуть дитячі садочки, школи після канікул повернуться до навчання – але дистанційно;
  • усі підприємства та організації бюджетної сфери переходять на дистанційну роботу;
  • приватний бізнес також повинен максимально перейти на дистанційну форму роботи, крім підприємств критичної інфраструктури.

З 21 березня аналогічні карантинні заходи введуть також у Київській області. Обмеження у Києві та області діятимуть до 9 квітня включно.

Про роботу транспорту

Карантинні обмеження мають торкнутися й роботи громадського транспорту — заповненість не може перевищувати 50%. Проте Держкомісія з питань ТЕБ та НС вирішила переглянути транспортні обмеження для регіонів, які опинилися в "червоній" зоні.

Як повідомив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник, остаточне рішення про роботу громадського транспорту буде ухвалено 22 березня.

"Позиція міста у цьому питанні чітка – громадський транспорт має працювати! Звичайно, з урахуванням карантинних правил та обмежень. Бо зупинка транспорту призведе до колапсу в місті", – наголосив Поворозник.

Він нагадав, що обмеження, які діють в "червоній" зоні Київ запровадив ще 18 березня рішенням міської комісії з питань ТЕБ та НС. Вони почали діяти вже 20 березня.

Що відомо

  • Станом на ранок 19 березня у Києві підтвердили 1210 нових випадків COVID-19
  • Станом на 18 березня у Києві зареєстрували 1092 нові випадки COVID-19. Одужало 666 хворих.
  • У Києві облаштують понад додаткових 200 ліжок для лікування хворих на COVID-19.
  • У Києві заборонили доступ глядачів на футбольні матчі.
  • "Укрзалізниця" оголосила, що не обмежуватиме рух поїздів через Київ та Львів попри запровадження карантину у містах.
  • Міністерство охорони здоров’я 19 березня оновило розподіл території України на карантинні зони. У "червоній" зоні опинився Київ.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок