Docudays UA та Французька весна: як пройдуть кінофестивалі весни під час жорсткого карантину в Києві

Docudays UA та Французька весна: як пройдуть кінофестивалі весни під час жорсткого карантину в Києві

Docudays UA та Французька весна: як пройдуть кінофестивалі весни під час жорсткого карантину в Києві
. Docudays UA

У Києві на три тижні запроваджено суворий карантин через стрімке зростання кількості людей, у яких виявлено коронавірусну хворобу. 18 березня зафіксовано 1092 випадки, як заявив на брифінгу мер столиці Віталій Кличко і повідомив про початок локдауну. За законом, місцева влада має повноваження самостійно вводити карантинні обмеження на території своїх адміністративних одиниць, не чекаючи рішення "згори".

Все, як минулого року?

Третя хвиля захворюваності збіглася у сезоні з початком першого карантину в Україні, який уряд запровадив 12 березня 2020 року. Тоді планувалося, що жорсткі обмеження послаблять 3 квітня, однак це сталося пізніше, 24 квітня.

Наразі локдаун у Києві має тривати з 20 березня до 9 квітня. Віх хоч і передбачає багато обмежень, однак життя на паузу не ставить, як навесні 2020-го. Заклади харчування будуть працювати на винос, салони краси та спортивні клуби – за попереднім записом.

А от із закладами культури ситуація гірка. На три тижні у Києві скасовуються масові заходи й змагання – розважальні, спортивні, культурні, рекламні. І не важливо, вони приходять у приміщенні чи просто неба.

Театри, музеї, кінотеатри, концертні майданчики – все буде закрите. Без виключень. За статистикою від 2017 року, найновіших даних державна служба статистики не поширювала, це близько 120 закладів.

У публічному просторі немає звітності, наскільки пандемія "вимила" гроші з культурної індустрії України, однак доходи у сфері туризму та кінопрокату, за словами профільного міністра Олександра Ткаченка, впали щонайменше на 50%.

Замість галерей навчальні курси

Поступово заклади культури та мистецькі галереї оголошують про замороження своєї роботи. PinchukArtCentre, де нещодавно відкрилися нові виставки, написав у Фейсбуці, що до 9 квітня буде розповідати про роботу поточних виставок в режимі online та поглиблювати знання завдяки публічній програмі PinchukArtCentre, яка доступна в соціальних мережах артцентру: Facebook, Youtube, Instagram.

"Мистецький арсенал" повідомив, що їх виставка до Дня волі Білорусі, як і планувалося, буде готова до відкриття 25 березня, однак прийняти відвідувачів вона зможе після послаблення карантину.

Назва виставки: "Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив".

"Для нас цей проєкт – важливий акт солідарності з білоруською мистецькою сценою. Ми не зможемо запросити відвідувачів у простір Мистецького арсеналу фізично, однак готуємо насичену онлайн-програму", – повідомили у "Мистецькому арсеналі".

В Українському домі з 18 березня до 18 квітня мав тривати виставковий проєкт "Сучасна архаїка" – дослідження творчості українського митця Петра Антипа. На час суворого карантину виставку закривають і запрошують глядачів приходити 10 квітня, якщо локдаун скасують. Також розглядається можливість проведення онлайн-заходів і продовження роботи виставки після 18 квітня.

Фестивальна весна відбудеться

У березні та квітні мали пройти два кінофестивалі: "Французька весна в Україні" та Docudays UA. Дати відкриття подій припали на карантинні часи, тому організатори корегують свою програму.

Фестиваль документального фільму, якому цьогоріч виповнюється 18 років, планував працювати у гібридному форматі з 25-го березня по 4 квітня. Офлайн-майданчиком мав стати Поділ: кінотеатри "Жовтень" та "КІНО42", простори Креативної спільноти IZONE та Dymchuk Gallery.

Однак все це відтепер "переїжджає" в онлайн. "Головне, що треба знати – фестиваль пройде за розкладом з 26 березня по 4 квітня, – повідомили "Суспільному Культура" представники Docudays UA. – Другий рік поспіль фестиваль припадає на період загострення епідемії, тому від початку ми були готові до переведення активностей в онлайн".

Головним майданчиком фесту стане платформа Docuspace. Тут можна буде переглянути понад 80 стрічок з конкурсної та позаконкурсної програми, долучитися до дискусій та майстер-класів. Церемонія відкриття пройде за розкладом у кінотеатрі "Жовтень", але без гостей – буде онлайн-трансляція. Власники абонементів зможуть переглянути фільми в онлайн-режимі. Охочі можуть повернути абонемент, отримавши повну компенсацію вартості.

Серед цікавинок Docudays UA 2021 – фільм про Dakh Daughters, розповідь анонімного репортера про "конвеєр виживання" у китайській лікарні та ретроспектива документальних робіт Кшиштофа Кесльовського.

Кінофестиваль "Французька весна в Україні" минулого року скасував заходи через карантин, але мав плани провести сімнадцятий за рахунком фестиваль у 2021 році з 25 березня до 20 квітня у форматі просто неба (пленера) у восьми містах: Київ, Дніпро, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Львів, Одеса, Рівне, Харків.

"Фестиваль за будь-яких обставин пройде, але його відкриття переноситься на час, коли послаблять карантин, – повідомили "Суспільне Культура" організатори. – Треба враховувати, що нашими майданчиками мають стати різні міста, тому ми будемо орієнтуватися на епідеміологічну ситуацію у кожному випадку окремо і планувати свою програму. Трішки пізніше ми повідомимо деталі нової програми ."

Ще одне цікаве питання – як буде проходити "Книжковий арсенал", який пропустив 2020 рік. "Суспільному Культура" стало відомо, що організатори запланували заходи на 26-30 травня і на випадок суворого карантину готові їх провести в онлайн-форматі: будуть презентації книжок та дискусії, які традиційно відбувалися у залах Арсеналу.

Найбільші незручності можуть виникнути з продажем книжок. Якщо карантин не послаблять, то ярмарок, може, не відкритися. Але навіть при послабленому карантині не всі видавці готові брати стенд у просторі Арсеналу та "йти на продаж".

"Малі видавництва завжди вагаються, чи брати участь у якомусь фестивалі. Часто витрати на логістику, продавця та оренду стенду можуть перевищити дохід від продажу книжок. У часи пандемії цих ризиків стає ще більше. Тому кожен вирішує для себе окремо, що для нього є у пріоритеті: публічність та імідж чи заощадливість", – сказала "Суспільному Культура" співзасновниця видавництва IST Publishing (ІСТ Паблішин) Катерина Носко, яка також є автором нашого видання.

Тому навіть при найоптимістичнішому збігу обставин – карантинні обмеження скасують і на "Книжковий арсенал" можна буде "фізично" завітати – навряд чи цьогоріч вдасться відчути знайому атмосферу заходу, де можна за один день купити літературу на два роки вперед та неформально спитати видавців, чи не задорого у нас продаються книги та чому часом український книжковий ринок запізнюється з перекладами якісної іноземної літератури.

На початок