Президент Литви закликав Україну не купувати електроенергію Білоруської АЕС

Президент Литви закликав Україну не купувати електроенергію Білоруської АЕС

Президент Литви закликав Україну не купувати електроенергію Білоруської АЕС
. УНІАН

Президент Литви Ґітанас Науседа закликав Україну не купувати електроенергію, яку виробляє Білоруська АЕС в Острівці.

"Шановні, дозвольте мені додати кілька слів про спільні турботи, які нам накинула небезпечна білоруська атомна електростанція. Будівельник електростанції – Росія – не лише піддала ризику здоров’я жителів регіону, але й намагається використати проєкт електростанції для розширення свого впливу. Наростальна крихкість Білорусі означає пряму загрозу для інтересів не лише Литви, але й України", — сказав Науседа під час своєї промови у Верховній раді.

Він прилюдно попросив владу України та її народ підтримати позицію країн щодо білоруської АЕС та не купувати електроенергію, вироблену в Острівці.

Президент Литви також наголосив, що литовці твердо кажуть: “Крим – це Україна”, і засуджують незаконні дії Росії.

"Ми виступаємо за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також вітаємо ініціативу Києва зі створення міжнародної "Кримської платформи", — наголосив він.

Що не так з білоруською АЕС

У 2019 році, коли білоруська АЕС будувалася, тодішня президентка Литви Даля Грибаускайте заявила, що потрібно домогтися закриття цього проєкту. За його словами, міжнародні організації підтвердили, що майданчик для цієї АЕС обраний небезпечний, а сама атомна станція є загрозою. Вона також зазначила, що цей об'єкт може використовуватися Росією як інструмент політичного тиску і на Білорусь, і на країни Балтії. 

Сейм Литви ще в червні 2017 року законодавчо закріпив, що білоруська АЕС є небезпечною і становить загрозу для національної безпеки, навколишнього середовища і здоров'я людей. Уряд згодом затвердив план, як блокувати імпорт електроенергії, яка вироблятиметься на білоруській АЕС.

Білоруська атомна електростанція — перша атомна електростанція в Білорусі, типу АЕС-2006. Вона розташована біля північно-західного кордону Білорусії за 18 кілометрів від міста Острівець Гродненської області та 40 км від литовської столиці Вільнюса. Офіційний запуск першого блоку відбувся 7 листопада 2020 року. Основний партнер Білорусії в проєкті з будівництва АЕС — російська компанія "Атомстройекспорт". Росія надала Білорусії кредит на будівництво АЕС на суму 10 млрд дол. строком на 25 років.

Литва вважає, що ця АЕС, що знаходиться не далеко від Вільнюса, має порушення безпеки та будувалася без дотримання міжнародних стандартів. Водночас Мінськ всі ці звинувачення відхиляє.

У лютому 2021 року після розмови з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою міністр МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив занепокоєння тим, що білоруська електроенергія потрапляє на український ринок і може сприяти розвитку небезпечної Білоруської АЕС.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок