ЄС схвалив використання однодозної вакцини Johnson & Johnson

ЄС схвалив використання однодозної вакцини Johnson & Johnson

ЄС схвалив використання однодозної вакцини Johnson & Johnson
. Фото: AP

Європейська комісія схвалила вакцину Janssen від американської компанії Johnson & Johnson для використання в країнах Європейського Союзу.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"На ринку з’являються більш безпечні та ефективні вакцини. Ми щойно дозволили використовувати вакцину Johnson & Johnson в ЄС після рекомендації Європейської агенції з лікарських засобів", – написала вона.

Президентка додала, що ЄС планує закупити близько 200 мільйонів доз цієї вакцини для мешканців ЄС.

Як повідомляється на сайті Європейської агенції з лікарських засобів (EMA).

"Після ретельної оцінки комітет EMA з ліків прийшов до консенсусу, що дані про вакцину надійні та відповідають критеріям ефективності, безпеки та якості. Вакцина від COVID-19 Janssen – четверта вакцина, рекомендована в ЄС для запобігання COVID-19", – йдеться в повідомленні.

Як зазначив виконавчий директор EMA Емер Кук, це перша вакцина, яку можна застосовувати як разову дозу.

Що відомо про вакцину

Очікується, що вакцина підготує організм до захисту від зараження коронавірусом SARS-CoV-2. Вона складається з іншого вірусу (з сімейства аденовірусів), який був модифікований, щоб містити ген, що виробляє спайковий білок SARS-CoV-2. Сам аденовірус не може розмножуватися і не викликає хвороб.

Результати клінічних випробувань за участю людей у ​​США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали, що вакцина Janssen ефективна проти COVID-19 у людей у ​​віці від 18 років. У дослідженні взяли участь понад 44 000 осіб. Половина з них отримала одноразову дозу вакцини, а половина – плацебо (фіктивну ін'єкцію).

Дослідження показало, що кількість симптоматичних випадків COVID-19 черездва тижні знизилася на 67% у людей, які отримали вакцину Janssen (116 випадків з 19 630 осіб), у порівнянні з людьми, які отримували плацебо (348 із 19 691 людини). Це означає, що вакцина мала ефективність 67%.

Як повідомили в EMA, побічні ефекти від вакцини Janssen зазвичай були легкими або помірними та зникали протягом декількох днів після вакцинації. Найбільш частими з них були: біль в місці ін'єкції, головний біль, втома, біль у м'язах і нудота.

Що відомо

  • 6 січня Європейська комісія схвалила вакцину проти COVID-19 від компанії Moderna. Вакцина від Moderna стала другою сертифікованою в ЄС вакциною проти COVID-19.
  • Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) схвалило використання вакцини від COVID-19 компаній Pfizer та BioNTech.
  • 29 січня Європейська комісія схвалила використання вакцини фармакологічної компанії AstraZeneca від COVID-19 для людей віком від 18 років.
  • Європейська комісія закличе держав-членів ЄС встановити ціль прищепити щонайменше 70% населення об'єднання до літа 2021 року.
  • Американські науковці з’ясували, що людям, які раніше були інфіковані COVID-19 та успішно перенесли захворювання, достатньо однієї дози вакцини.
  • Уряд Данії ухвалив рішення з 11 березня тимчасово припинити щеплення свого населення від COVID-19 препаратом AstraZeneca через випадок утворення тромбів після застосування вакцини.
На початок