Сплять майже в одному ліжку: у інтернаті на Хмельниччині не дотримуються житлових норм

Сплять майже в одному ліжку: у інтернаті на Хмельниччині не дотримуються житлових норм

Сплять майже в одному ліжку: у інтернаті на Хмельниччині не дотримуються житлових норм
. Регіональне представництво уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

У Зяньковецькому психоневрологічному інтернаті на Хмельниччині є житлові кімнати, у яких ліжка підопічних розміщено впритул одне до одного через перенаселення у кімнатах та порушення норми житлової площі на одну особу.

Такі результати моніторингового візиту до закладу працівниками регіонального представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

За словами регіональної представниці Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксани Кізаєвої, також в інтернаті залишається не вирішеним питання забезпечення підопічним можливості вільного користування власними речами, оскільки в деяких кімнатах взагалі відсутні тумбочки та шафи, а решта кімнат забезпечена ними лише частково.

У деяких кімнатах інтернату, через брак місця, ліжка доводиться ставити поруч одне з одним, а підопічним спати - обличчям до обличчя. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людюдини.
У деяких кімнатах інтернату, через брак місця, ліжка доводиться ставити поруч одне з одним, а підопічним спати - обличчям до обличчя. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людюдини. Регіональне представництво уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

«У той самий час ми побачили у холі закладу зібрані тумбочки та стільці, які просто там складені та не використовуються за призначенням. Керівництво закладу пояснило це тим, що у деяких кімнатах усі ці меблі просто немає де розставити», - каже Оксана Кізаєва.

Вона додає, що наразі інтернат потребує ще ліжок, аби повністю провести заміну старих із панцерною сіткою, на яких досі сплять у деяких кімнатах підопічні закладу.

«До цього часу в інтернаті не запроваджено диференціації догляду - не створені відділення інтенсивного догляду, соціально-медичної корекції, соціальної реабілітації, підтриманого проживання, паліативного/хоспісного догляду. Наразі виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію занедбаного корпусу на території закладу, в якому планується облаштувати відділення підтриманого проживання. Ремонт та відкриття цього корпусу зможе вирішити і питання перенаселення у кімнатах, яке зараз існує», - продовжує Оксана Кізаєва.

Деякі підопічні Зяньковецького психоневрологічного інтернату досі сплять на старих ліжках із панцерною сіткою. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини.
Деякі підопічні Зяньковецького психоневрологічного інтернату досі сплять на старих ліжках із панцерною сіткою. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини. Регіональне представництво уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

За її словами, моніторингова група також звернула увагу на порушення в інтернаті права осіб з інвалідністю на реабілітацію: 42 підопічних не забезпечені повною мірою технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення (функціональними ліжками, туалетними стільцями, столиками приліжковими, протипролежневими матрацами, ортопедичним взуттям). Крім цього, каже Оксана Кізаєва, не забезпечено безбар’єрний простір для осіб, які пересуваються на візочках у корпусі № 1 - дверні прорізи мають пороги і перепади.

Тумбочки для речей підопічних та крісла у холі припадають пилом - для них у кімнатах банально немає вільного місця. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини.
Тумбочки для речей підопічних та крісла у холі припадають пилом - для них у кімнатах банально немає вільного місця. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини. Регіональне представництво уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

«Виявили ми також і те, що у закладі порушено термін огляду підопічних лікарсько-консультативною комісією за участю лікаря-психіатра задля визначення доцільності їх подальшого перебування в інтернаті, який повинен проводитись не менше, ніж один раз на рік. Натомість останній медогляд у закладі проводився у листопаді-грудні 2019 року. Як пояснив керівник закладу, наразі такі огляди проводитимуться лише за угодою із медичним закладом та на платній основі, тому зараз відбувається процедура укладання таких договорів та виділяються кошти на отримання цих медичних послуг», - розповідає регіональна представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

За словами Оксани Кізаєвої, на день візиту в закладі, який розрахований на проживання 160 підопічних, проживало 157 людей, серед яких 12 недієздатних.

Один із корпусів інтернату, в якому планують облаштувати відділення підтриманого проживання підопічних, наразі потребує ремонту. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини.
Один із корпусів інтернату, в якому планують облаштувати відділення підтриманого проживання підопічних, наразі потребує ремонту. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини. Регіональне представництво уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

За словами заступниці начальника департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА Лариси Гуриної, на 2021 рік на утримання Заньковецького психоневрологічного інтернату виділено 11 мільйонів 987 тисяч гривень з обласного бюджету.

«У ці кошти входять усі поточні видатки – заробітна плата працівників закладу, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, закупівля продуктів харчування та засобів першої необхідності, ліків. Ремонт корпусу №3, де планується облаштувати відділення підтриманого проживання, планують робити, але це не буде так швидко. Минулого року з обласного бюджету було виділено кошти та проведено ремонт даху. Цього року плануємо виготовити проектно-кошторисну документацію на ремонт уже самого корпусу, якщо з обласного бюджету на це виділять кошти. Ми їх заклали, але рішення щодо цього питання буде винесено на чергову сесію», - каже Лариса Гурина.

На Хмельниччині у психоневрологічних інтернатах існує черга на поселення - місць не вистачає. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини.
На Хмельниччині у психоневрологічних інтернатах існує черга на поселення - місць не вистачає. Фото: Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини. Регіональне представництво уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області.

Чиновниця додає, що ремонт корпусу №3 вкрай потрібний для Зяньковецького психоневрологічного інтернату, адже відкриття ще одного відділення дало б змогу розселити підопічних.

Також, як каже Лариса Гурина, сьогодні в області існує недостатність місць у психоневрологічних інтернатах – потреба у такій послузі перевищує пропозицію, тож керівники закладів намагаються збільшити кількість місць за рахунок ремонту існуючих на території інтернатів приміщень.

Читайте також

На початок