Скільки медзакладів надаватимуть медичну реабілітацію та як її отримати. Пояснює НСЗУ

Скільки медзакладів надаватимуть медичну реабілітацію та як її отримати. Пояснює НСЗУ

Скільки медзакладів надаватимуть медичну реабілітацію та як її отримати. Пояснює НСЗУ
. Associated Press

В Україні 249 медзакладів надаватимуть медичну реабілітацію, з них чотири – приватні заклади. Як повідомили у Національній службі здоров'я, у 2021 році на реабілітацію передбачено понад 1,8 мільярда гривень.

Медичну послугу з реабілітації при захворюваннях у підгострому та відновному періодах пацієнти можуть отримати за трьома пакетами. Послуги за цими пакетами надають як стаціонарно, так і амбулаторно.

Зокрема, 212 медзакладів надають послуги з реабілітації пацієнтам з ураженням нервової системи, 223 – з ураженням опорно-рухового апарату. Немовлятам, які народилися передчасно, або з різними захворюваннями, впродовж перших трьох років життя надають медичну реабілітацію в 63 медзакладах.

У НСЗУ зазначили, що тариф на медичну реабілітацію з 1 квітня становитиме 7 тисяч 729 грн. Станом на 9 березня НСЗУ виплатила медзакладам понад 1,4 млрд грн за надання пацієнтам послуг з реабілітації.

Найбільше коштів отримали поліклінічне об’єднання міської ради міста Кропивницького – майже 58 млн грн, Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання – близько 48 млн грн та консультативно-діагностичний центр Голосіївського району міста Києва – понад 41 млн грн.  

Як безкоштовно отримати реабілітацію

За "Програмою медичних гарантій" пацієнт отримує безоплатно такі послуги з реабілітації: огляд та консультації, формування індивідуальної програми реабілітації, моніторинг стану пацієнта, консультації лікарів інших спеціальностей, послуги з медичної реабілітації та навчання пацієнтів та їхніх доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень.

У службі пояснили, щоб отримати безоплатно медичну реабілітацію, пацієнт має звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію.

"Він за необхідності випише направлення на отримання послуги з медичної реабілітації. Далі - отримати направлення лікуючого лікаря, який може спрямувати пацієнта на медичну реабілітацію за потреби", – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, деталізовані безоплатні лабораторні обстеження, зокрема:

  • розгорнутий клінічний аналіз крові;
  • біохімічний аналіз крові;
  • глюкоза в цільній крові або сироватці крові;
  • С-реактивний білок;
  • загальний аналіз сечі;
  • інші лабораторні дослідження відповідно до потреб пацієнтів - за умови наявності відповідного обладнання у закладі та стаціонарного лікування пацієнтів.

Також за пакетом з реабілітації немовлят, які народились передчасно, передбачено психологічний супровід батьків дитини, підбір та адаптація спеціального обладнання та засобів альтернативної комунікації для дитини, навчання батьків використовувати їх в природному середовищі для дитини та родини.

На початок