Чотири роки і 4 мільйони: освітній STEAM-центр у Хмельницькому готовий приймати учнів

Чотири роки і 4 мільйони: освітній STEAM-центр у Хмельницькому готовий приймати учнів

Чотири роки і 4 мільйони: освітній STEAM-центр у Хмельницькому готовий приймати учнів
. Фото: Суспільне Поділля

STEAM-центр за грантові кошти створили в Хмельницькому професійному ліцеї електроніки. Його директор Анатолій Росквас розповів, що проєкт готували викладачі й майстри навчального закладу чотири роки тому, а у 2020 почали отримувати від Європейського Союзу кошти траншами. За виграних 4 мільйони гривень – не тільки облаштували STEAM-центр, а й оновили виробничі майстерні ліцею.

Учень Хмельницького ліцею електроніки Денис Плем'яник запускає дрон і розповідає про основні характеристики літального пристрою: він може літати на декілька кілометрів, десь до двох-трьох, може сам вертатися, як заблукає. Камера стабілізована в трьох площинах, досить чітко знімає”.

Учень Хмельницького ліцею електроніки Денис Плем'яник запускає дрон, який придбали для STEAM-центру
Учень Хмельницького ліцею електроніки Денис Плем'яник запускає дрон, який придбали для STEAM-центру. Фото: Суспільне Поділля

Дрони купили за грантові гроші Європейського Союзу для студентського центру, каже директор ліцею електроніки Анатолій Росквас: “ви розумієте, що дрони — це за ними майбутнє. Мирна професія — оприскування полів, вимірювання кадастрів. Ну і війна в нас ведеться на сході, а там їх масово використовують”.

Для лабораторії програмування і моделювання STEAM-центр купили 3-D ручки та два 3-D принтери вартістю по 50 тисяч кожен, — додає директор. Вони друкують запрограмовані об'ємні фігури з органічного пластику на основі цукру.

Для лабораторії програмування і моделювання STEAM-центр купили 3-D ручки та два 3-D принтери вартістю по 50 тисяч кожен
Для лабораторії програмування і моделювання STEAM-центр купили 3-D ручки та два 3-D принтери вартістю по 50 тисяч кожен. Інфографіка: Суспільне Поділля

Закупили за гроші ЄС також мультимедійні дошки і систему віртуальної реальності. А для гурткової роботи — набори робототехніки. Чого можуть тут навчитися учні, на прикладах розповідає майстер виробничого навчання Віктор Ясинецький.

“От машинка і робот – програмують, щоб вони рухалися з допомогою програмування. Скласти самого робота нескладно, складно його запрограмувати, щоб він рухався, виконував певні задачі, які ми від нього хочемо”, - Віктор Ясинецький.

Закупили за гроші ЄС також мультимедійні дошки і систему віртуальної реальності
Закупили за гроші ЄС також мультимедійні дошки і систему віртуальної реальності. Фото: Суспільне Поділля

Гурток робототехніки можуть відвідувати не лише учні ліцею.

“Діти з зацікавленням приходять на навчання, записуються в гуртки. Ми оголосили запис на гурток робототехніки для учнів шкіл”, - каже заступник директора Олег Мартинюк.

Анатолій Росквас додає, що грантових чотирьох мільйонів вистачило й на обладнання новітньою технікою виробничих майстерень ліцею, де учні вчаться ремонтувати радіо, теле- та комп’ютерну техніку і монтувати, встановлювати й ремонтувати охоронні й протипожежні сигналізації.

Щоби закупити все обладнання для майстерень та STEAM-центру, оголошували близько десяти тендерів, каже заступник директора Олег Мартинюк. За його словами, центр офіційно відкриють наприкінці березня.

Читайте також

На початок