Рік уряду Шмигаля: локдаун і порожня "лава запасних"

Рік уряду Шмигаля: локдаун і порожня "лава запасних"

Ексклюзивно
Рік уряду Шмигаля: локдаун і порожня "лава запасних"
. kmu.gov.ua

Рік тому, 4 березня 2020 року, на позачерговому засіданні Верховна рада відправила у відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука та призначила очільником уряду Дениса Шмигаля. Тоді ж було створено новий Кабінет міністрів.

У звіті про рік роботи прем’єр заявив, що жорсткий карантин "врятував країну від "італійського сценарію" і зберіг життя тисячам наших людей", згадав про індексацію пенсій, програму кредитування "5-7-9" і запуск портал "Дія", а також спростував чутки про ймовірну відставку. Суспільне запитало в експертів про проблеми уряду Шмигаля.

Кадровий “голод”

Одна з визначальних рис цього Кабміну – проблеми з кадрами, вважає політичний експерт Євген Магда. В ефірі Українського радіо він нагадав, що деякі міністри пробули на посаді менш як місяць, а програма уряду так і не була затверджена.

"У нас також немає повноцінного міністра енергетики, а є виконувач обов'язків. Це все речі, які не свідчать про потужну управлінську складову. Попри існування монобільшості, програму уряду не затверджено. Це означає, що його, так би мовити, морально і психологічно готують до можливості відставки в будь-який момент", – переконаний Магда.

Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та голова МОЗ Максим Степанов попри критику залишаються на своїх посадах.

“Ми бачимо, що у низці європейських країн міністри охорони здоров'я вилітали, як корок з пляшки, зі своїх посад за набагато менші проблеми з вакцинацією, ніж це відбувається в Україні. Насправді відповідь проста: у Володимира Зеленського як неформального прем'єра дуже коротка лава запасних. І це, на мою думку, цілком очевидний факт і цілком велика проблема для всієї держави”, – зазначив експерт.

Бізнес і пандемія

Настрої бізнесу погіршуються через те, що пандемія відволікає зусилля керманичів для того, щоб подолати вірус і зберегти здоров'я населення, вважає голова Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев'янко.

"При цьому не вистачає часу в інших галузях, таких як судочинство, ефективна робота правоохоронних органів, як ефективна боротьба з тіньовою економікою, які дуже потрібні, щоб залучати сюди іноземних інвесторів і створювати нові робочі місця”, – переконана вона.

На думку Дерев’янко, позитивними кроками є запровадження мораторію на перевірки на час карантину, а також скасування штрафів за несвоєчасне подання податкової звітності.

Читайте також: В Україні почалась третя хвиля епідемії СOVID-19 — Шмигаль

“Проте через пандемію загальмувався процес реформ, на які очікують іноземні інвестори”, – додала експертка.

Голова комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Данило Гетманцев стверджує, що економіка України впала менше, ніж в країнах Європи. За його словами, уряд втримав макрофінансову стабільність і знайшов шляхи, щоб збільшити зарплати і пенсії.

"Ми з вами маємо підвищення заробітних плат у 2020 році вище ніж рівень 2013 року. 430 доларів у 2020 році. У 2013 році – 413 доларів. Ми маємо невелике – на 400 гривень – але підвищення пенсії", – зазначив він.

Колега Гетманцева по комітету, депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк зазначає, що основну зараз задачу уряд провалив.

"Вакцинація. Я вважаю, коли у нас за тиждень вакцинували менше, ніж в Зімбабве – це провал", – наголосив він.

На початок