Депутата Харківської облради від партії Порошенка хочуть виключити з фракції за виступ російською

Депутата Харківської облради від партії Порошенка хочуть виключити з фракції за виступ російською

Депутата Харківської облради від партії Порошенка хочуть виключити з фракції за виступ російською
. TriolanLive

Депутата Харківської обласної ради від фракції "Європейська солідарність" Олександра Дорошенка хочуть виключити з фракції через виступ російською у сесійній залі.

Про це після сесії облради 4 березня повідомили на офіційній сторінці осередку партії "ЄС" у Facebook.

Питання про виключення з фракції ініціює голова терорганізації Ірина Фріз.

"У випадку пояснень, які фракція вважатиме аргументованими, розглянути обов’язкове відвідання курсів української мови з подальшим написанням тестів", — сказала Фріз.

Дорошенко виступав на сесії під час розгляду питання про виконання програми соціально-економічного розвитку. Колеги зробили депутату зауваження — попросили "говорити державною".

У відповідь він сказав, що буде розмовляти "на тій мові, на якій почуває себе краще і впевненіше". Після такої відповіді у сесійній залі засміялися, а дехто аплодував.

Сесія Харківської облради: депутата від "ЄС" хочуть виключити з фракції через виступ російською
TriolanLive

У партії пообіцяли пізніше доповісти про результати засідання фракції.

Представник громадської організації "Світанок" Вадим Поздняков сказав, що повідомить про випадок на сесії мовному омбудсмену.

Що відомо

  • Згідно п. 2 ч. 1 статті 9 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" володіти державною мовою і застосовувати її під час роботи зобов'язані депутати місцевих рад і чиновники органів місцевого самоуправління. Кожен із депутатів складав присягу, в якій зобов'язувався виконувати закони України.
  • В інтерв'ю "Радіо Свобода" мовний омбудсмен назвав спроби депутатів ігнорувати закон політичним популізмом, адже всі депутати є громадянами України із дипломами про освіту.
  • 16 січня набула чинності норма 30-ї статті Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою українська обов’язкова до використання у сфері обслуговування.
  • З 16 січня по 11 лютого 2021 року до Уповноваженого із захисту державної мови звернулося 647 громадян України — 43 з них мовний омбудсмен отримав з Харківської області.
На початок