"До кінця березня ЄС обговорить нові санкції проти Росії", — президент Євроради Мішель

"До кінця березня ЄС обговорить нові санкції проти Росії", — президент Євроради Мішель

"До кінця березня ЄС обговорить нові санкції проти Росії", — президент Євроради Мішель
. Фото: Суспільне

Президент Європейської Ради Шарль Мішель під час візиту до України і зокрема на Донбас заявив, що санкції проти Росії зберігатимуться до виконання мінських угод. Він також зустрівся із президентом Зеленським та представниками антикорупційних органів.

В ексклюзивному інтерв’ю Суспільному президент Євроради розповів про оцінку Угоди про асоціацію Україна-ЄС, від чого залежить подальша співпраця українського бізнесу з ЄС, а також коли і яким чином українці зможуть подорожувати Європою на тлі обмежень через пандемію.

Україна неодноразово наголошувала на необхідності обговорення Угоди про асоціацію з ЄС. Що основне можете сказати про Угоду та поглиблену і всеохопну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Як та коли може мати місце перегляд угоди? Що можна зробити для того, аби українські виробники мали більший доступ до європейського ринку?

У нас є два пріоритети. Ми маємо цією Угодою захищати однакові цінності, демократію, фундаментальні свободи. Це перший пріоритет. Другий пріоритет – це прогрес. Важливо розвивати прогрес в Україні та в питаннях партнерства з Європою.

Я наведу два конкретні приклади. В ЄС ми вирішили розвивати наші діджитал-амбіції та цілі, пов’язані зі змінами клімату та Європейською кліматичною угодою. Я думаю, що з Україною та українською владою ми можемо спробувати розвивати нашу співпрацю з цих двох питань. Якщо бути більш конкретним, Угода про асоціацію - це найважливіша угода, яку ЄС уклала з іншою країною у світі, що є ознакою важливості та пріоритетності партнерства з Україною. Я сподіваюсь, що в наступні місяці ця співпраця матиме все більше ефекту. ЄС зараз – найважливіший ринок експорту для України, тому українські бізнеси мають можливість розвивати ці активності завдяки Асоціації.

Які часові межі? У цьому році, у наступному? Зокрема, у питаннях, що стосуються промислового безвізу.

У нас є конкретна мета. Ми хочемо цього року провести перегляд Угоди про асоціацію. Наступного року разом з українською владою ми ухвалимо рішення, як розвинути й посилити партнерство.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель
Шарль Мішель: "Судова реформа та боротьба з корупцією мають відбуватися одночасно". Суспільне

Європейський Союз підтримував та підтримує антикорупційну реформу, враховуючи підтримку таких інституцій, як ВАКС (Вищий антикорупційний суд) та НАБУ (Національне антикорупційне бюро). Зараз усі говорять про судову реформу. Як ви оцінюєте дії української влади у реформуванні судової системи?

Ключовим моментом, на нашу думку, є те, що судова реформа та боротьба з корупцією мають відбуватися одночасно. Сьогодні зранку я мав можливість зустрітись з представниками влади, які рішуче налаштовані на боротьбу з корупцією. Ми переконані, що головною умовою побудови сильної демократичної моделі є довіра. Дуже важливо для громадян мати довіру до демократичних інституцій, особливо до судових інституцій.

Ми підтримуємо всі спроби, особливо президента Зеленського, аби переконатися, що ви можете прогресувати, по-перше, для забезпечення довіри ваших громадян в демократичні інституції, по-друге, результати в боротьбі з корупцією зроблять країну більш привабливою для інвестицій. Важливо гарантувати незалежність інституцій, які відповідають за боротьбу з корупцією. Але також необхідні законодавчі реформи для того, або боротися конкретно з тими, хто тих, хто не поважає основні принципи демократичної системи.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель
Шарль Мішель: "Я тут щоб сказати українцям – ви не одні, а ми в ЄС з Вами". Суспільне

Що відбувається зі співпрацею з ЄС щодо отримання Україною вакцин від COVID? Що має статися упродовж наступних тижнів? Окрім того, що є ініціатива COVAX, в рамках якої допомагає ЄС, чи є шанси, щоб Україна може стати рівним партнером під час закупівель вакцин, коли Євросоюз робить це узгоджено?

Це ключовий пріоритет. Ми хочемо підтримати Україну, а також країни Східного партнерства, щоб ви також мали доступ до вакцин. Однак це складне завдання, але я сподіваюся, що ситуація зміниться на краще вже упродовж наступних тижнів. Чому? Бо це Євросоюз, який по суті є лідером ініціативи COVAX - надзвичайно амбітної, щоб країна як Україна мали доступ до препаратів.

По-друге, ми замовили понад 2 мільярди доз для 450 млн жителів Євросоюзу. Це означає, що упродовж наступних тижнів і місяців у нас буде вакцина, щоб підтримати наших партнерів. Я обговорив це з президентом Зеленським і запевнив, що особисто я повністю залучений, щоб Україна мала доступ до більшої кількості вакцин якомога швидше, щоб робити щеплення. Ми в ЄС не будемо у безпеці, доки не будуть усі. Це здоровий глузд.

Читайте також: П’ять головних вакцин від COVID-19: наскільки ефективні та як працюють

В українців наразі безвіз до ЄС, але через карантинні обмеження по суті люди не можуть подорожувати. Які плани щодо відкриття кордонів для українців, чи буде вимога мати паспорт вакцинації?

Ми працюємо над ідеєю, щоб таки ввести сертифікат з вакцинації. Єврокомісія зробила пропозицію, щоб обговорити це саме через два тижні. На мою думку, щоб відкрити кордони через кілька тижнів, і у наступні місяці, треба все ж залишатися обережними, цей сертифікат міг би бути корисним інструментом.

Як ви вважаєте, взагалі цього року буде змога зняти обмеження?

Гадаю, що у наступні тижні, але зокрема у квітні, у період до червня у нас буде більше доз вакцини, а отже ми імунізуємо більше людей. Тож до улітку санітарна ситуація буде ліпшою не лише в Європі, а й у решті світу. Але ми не можемо не дбати про нові мутації вірусу, тож маємо це моніторити і бути готовими. Тому ми інвестуємо в дослідження, щоб фармацевтичні компанії були спроможні адаптувати вакцини до нових варіантів коронавірусу. Світ спромігся виготовити вакцину від COVID-19 менше, як за рік, коли раніше на це йшло 8-10 років. Це демонстрація спільного прогресу людства.

Ви щойно повернулись з Донбасу, де останнім часом, особливо минулого тижня, попри домовленості бойовики неодноразово порушували режим припинення вогню. У ці дні ми згадуємо 7 років окупації Криму та бачимо, що сьогодні ситуація погіршується. Вчора ви запевнили, що санкції з Росії не зніматимуть, проте дискусії щодо доцільності санкцій в деяких країнах ЄС раніше велися. Що ще можуть європейські партнери можуть зробити з питань Криму, Донбасу?

Насамперед я хотів на власні очі побачити ситуацію на місці, і підтвердити сильну європейську позицію щодо суверенітету і територіальної цілісності України. І дійсно Росія нас не лякає. У нас є чітке розуміння, що Росія – сторона конфлікту, не посередник. Ми підтримуватимемо всі політичні та дипломатичні спроби в забезпеченні прогресу і гарантуванні безпеки. Учора у мене була можливість побачити всі ці спроби покращити умови для людей, забезпечити їм базові послуги безпосередньо на місці, що є ключовим.

До кінця березня на рівні Європейської Ради, усі 27 членів, ми плануємо обговорити відносини з Росією. Минулого тижня на рівні міністрів ми вирішили запровадити нові санкції проти Росії Ми знаємо, що ситуація серйозна. Для ЄС важливо бути єдиним та співпрацювати з усіма партнерами, Україною, зокрема

Вчора я мав змогу відвідати КПВВ і я побачив те, що є проєкт щодо інфраструктури на базовому рівні, надання адміністративних послуг, це гарні шляхи, це хороший проєкт, тому ми готові надати більше коштів саме на те, щоб ситуація для населення там щоденно поліпшувалася. Це жахливо, що у 2021-му році є війна на Європейському континенті. І це неприйнятно.

Яке ваше враження від поїздки на Донбас?

Я розчулений, чесно. Ми відчули як важко там людям, і це ще одна причина, чому ми в ЄС маємо працювати й допомагати, для людей в регіоні, але й усій країні. Це був мій перший візит до України, і дійсно поїздка на Донбас показала цю атмосферу війни. Але мене приємно вразила якість інфраструктури, щоб дати базові послуги - паспорти, свідоцтва. Я розумію, як важлива присутність держави на лінії зіткнення. Але це дійсно складні дебати. І наприкінці березня у нас знову буде дискусія щодо санкцій проти Росії, моє враження, що всі розуміють, наскільки у скрутному становищі Україна.

На початок