ЦГЗ попередив про небезпеку лавин та паводків через відлигу

ЦГЗ попередив про небезпеку лавин та паводків через відлигу

ЦГЗ попередив про небезпеку лавин та паводків через відлигу
.

Центр громадського здоров'я повідомив про ризик сніжних лавин на паводків в Україні через відлигу та опади.

"Оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації Центру громадського здоров’я повідомляє про ризики сніголавинної небезпеки та паводків в Україні. У зв’язку з відлигою та очікуваними опадами, 26–28 лютого у Закарпатській, Львівській, та Івано-Франківській областях зберігається значна сніголавинна небезпека (3 рівень)", - повідомили у відомстві.

Як відзначається, через інтенсивну вiдлигу, очiкуються пiдйоми рiвнiв води над поточними рівнями:

  • 25–28 лютого рівень небезпеки жовтий - у Львiвській, Iвано-Франкiвській, Волинській, Тернопiльській, Хмельницькій, Вiнницькій областях із можливим виходом води на заплаву.
  • 26 лютого-1 березня рівень небезпеки жовтий - у Волинській та Рiвненській областях очiкується досягнення вiдмiтки затоплення присадибних дiлянок.

Також ЦГЗ повідомив про можливе руйнування льодового покриву, льодохiд, можливе утворення заторiв льоду з рiзкими коливаннями рiвнiв води.

"Оперативний центр із реагування на надзвичайні ситуації ЦГЗ попереджає про те, що ризик паводків можливий у всіх регіонах України", - наголосили відомстві.

Також, через паводки може підвищитися рівень забруднення річок, зокрема через потрапляння у воду мінеральних добрив, пестицидів з сільсько-господарських угідь. Це, у свою чергу, підвищує ризики спалахів гострих кишкових інфекцій, зокрема, сальмонельозу та вірусного гепатиту А.

Що відомо

  • У п'ятницю 26 лютого в Україні буде тепло та здебільшого сонячно. Опадів не очікується, а денна температура подекуди підніметься до +18.
  • Синоптики прогнозують, що температура у березні 2021 року буде типовою для цього місяця.
  • Учені з Метеорологічного бюро Великої Британії прогнозують, що у 2021 році у всьому світі стане прохолодніше, утім він все одно залишиться одним з шести найтепліших років.
  • Природні катаклізми у 2020 році завдали різним країнам світу понад 100 мільярдів доларів сукупних збитків та призвели до загибелі понад 2 тисяч людей. Це визначили автори звіту "Підрахунок вартості 2020: рік кліматичного зриву", опублікованому організацією, що бореться зі світовою бідністю Cristian Aid.
На початок