У МОЗ сформували поіменні списки людей для першого етапу вакцинації

У МОЗ сформували поіменні списки людей для першого етапу вакцинації

Ексклюзивно
У МОЗ сформували поіменні списки людей для першого етапу вакцинації
. АР

У Міністерстві охороні здоров'я сформували поіменні списки медичних працівників, які підпадають під першу чергу вакцинації проти COVID-19. Зокрема, першими щепитимуть членів мобільних бригад.

Про це в ефірі Суспільної студії повідомив завідувач відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заіка.

"Ці вже склади (бригад – ред.) в нас є, сформовані та перелік людей, які підлягають щепленню серед мобільних бригад також вже є. Далі йдуть медики закладів охорони здоров'я, які допомагають пацієнтам з COVID-19, ці списки також вже є, поіменно сформовані на місцях і ми вже знаємо орієнтовну кількість", – зазначив Заіка.

Проте він не повідомив точну кількість людей, які вже є у списках на вакцинацію у першій черзі.

Читайте також: Як працюють вакцини від COVID-19 та чи варто їх боятися. Дванадцять запитань до імунолога

За словами Заіки, вакцина від Pfizer, яку надали Україні в рамках глобальної ініціативи COVAX, має надійти наприкінці лютого, або на початку березня. Також у лютому має надійти близько одного мільйона доз вакцини AstraZeneca.

"Цими вихідними міністерство відправило ще додаткове замовлення, можливість розглянути таке замовлення на додаткові вакцини від Pfizer", – додав Заіка.

Як повідомив Заіка, переважна більшість медичних працівників, які підпадають під першу чергу вакцинації проти COVID-19, готові вакцинуватися.

"За попередніми даними, серед медичних працівників переважна більшість готові вакцинуватися і це було підтверджено офіційними листами про кількість цільової групи, яка буде підпадати під ці перші щеплення", – сказав лікар-епідеміолог.

Щодо того, чому не 15 лютого не почалась вакцинація, Заіка повідомив, що у МОЗ не прив'язувались до конкретної дати, а планують роботу згідно з етапами дорожньої карти.

Що відомо

  • Україна отримала підтвердження на постачання 12 мільйонів доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca та Novavax. Поставки відбуватимуться з лютого 2021 року.
  • НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.
  • Головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що у лютому 2021 року Україна отримає 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer-BioNTech. Також у першому півріччі цього року в країну надійде від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford.
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон, який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні.
  • За даними МОЗ, вакцинацію від COVID-19 в Україні здійснюватимуть 572 мобільні бригади.
  • В Україні вакцинуватися готові 65% людей, водночас більше людей почали вважати загрозу від пандемії дещо перебільшеною.
  • Керівник Центру громадського здоров'я Ігор Кузін 9 лютого повідомляв, що верифікація списків людей на вакцинацію все ще триває і має завершитися 15-20 лютого.
  • 15 лютого кампанія з вакцинації від COVID-19 в Україні не розпочалась всупереч раніше оголошеним планам Міністерства охорони здоров’я.
На початок