"Податок на Google": експерт назвав недоліки законопроєкту про оподаткування IT-гігантів

"Податок на Google": експерт назвав недоліки законопроєкту про оподаткування IT-гігантів

Ексклюзивно
"Податок на Google": експерт назвав недоліки законопроєкту про оподаткування IT-гігантів
. Фото: AP

Верховна рада розглядає законопроєкт, який передбачає оподаткування компаній-нерезидентів, що не мають постійного представництва на території України та постачають власні електронні послуги фізичним особам через інтернет. Керуючий партнер PlusOne DA Максим Саваневський в ефірі Українського радіо пояснив, чому 20-відсоткове оподаткування IT-гігантів не принесе Україні бажаного результату.

Про що закон

Проєкт закону №4184 був зареєстрований у Раді 2 жовтня 2020 року за поданням нардепів від фракції партії "Слуга народу". Його автори задля збільшення доходів державного бюджету пропонують оподатковувати 20-відсотковим ПДВ електронні послуги, які надають великі транснаціональні IT-корпорації, не зареєстровані в Україні, зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

"Надання компаніями-нерезидентами електронних послуг для фізичних осіб, які не мають статусу суб’єкта господарювання, не дозволяє ефективно реалізувати правила оподаткування ПДВ. Це призводить до втрат державного бюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників. Тим самим, порушуються базові принципи рівності та нейтральності оподаткування платника податків", – йдеться у тексті записки.

При цьому автори законопроєкту називають встановлення особливих правил оподаткування ПДВ електронних послуг звичною практикою в іноземних державах, зокрема, у країнах Європейського Союзу, Австралії, Білорусі, Казахстані, Росії та інших державах.

Податок надто високий

За словами Максима Саваневського, запропонований у законопроєкті відсоток оподаткування я занадто високим.

"Ця новація є дещо безглуздою, тому що тут є дуже багато моментів, пов’язаних із тим, як адмініструвати цей податок. Безглуздість цієї ситуації полягає в тому, що податок є дуже високим. В країнах західної Європи це є тема, як дуже активно обговорюється. Там йдеться про податок на рівні 2-3 до 5%. Але навіть у них немає механізму як це адмініструвати", – зазначив він.

На думку експерта, при цьому власне ідея оподаткування IT-гігантів є правильною, проте наявні методи адміністрування податків у цьому випадку є непридатними.

"Оподатковувати, звісно, треба. Тут сумніві бути не може. Але питання в тому, що це – нестандартний вид діяльності. Методи адміністрування податків, які існували до цього, не дуже підходять до адміністрування цього податку. Зараз існує дуже велика дискусія між ЄС і США щодо того, як оподатковувати IT-гігантів. Мова йде про 4-5 найбільших компаній: Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft. Це питання обговорюється вже не перший рік", – підкреслив він.

При цьому він додав, що Євросоюз має ухвалити рішення про особливості оподаткування зазначених компаній до червня 2021 року. На думку Саваневського, у цьому питанні Україна мала б діяти спільно з ЄС.

"У червні цього року є дедлайн, до якого ЄС має прийняти своє чітке бачення того, як будуть оподатковуватися ці компанії. Проти цього протистоять США, які намагаються захистити свої компанії. В цій ситуації Україна мала б виступати спільним фронтом, захищаючи свій ринок. Але потрібно рухатися разом з іншими країнами, тому що спільний фронт дає можливості отримати максимально хороші умови й нормальне оподаткування великих IT-гігантів", – зазначив експерт.

Саваневський вважає, що запровадження оподаткування, передбаченого чинною редакцією законопроєкту, є неправильним рішенням.

"Введення 20% податку – це просто нереальна історія. Воно не буде працювати в тому вигляді, якому є. І це призведе до того, що цього ніхто не буде виконувати. Фактично у Європі будуть створюватися компанії, які будуть приймати платежі від українських компаній і будуть виступати фактично посередниками між українськими компаніями і IT-гігантами", – підсумував експерт.

На початок