Біатлон: Кубок IBU
Біатлон: Кубок IBU
"Чемпіонат невикористаних можливостей". Бринзак - про виступ України на Євро й склад на Поклюку-2021

"Чемпіонат невикористаних можливостей". Бринзак - про виступ України на Євро й склад на Поклюку-2021

Ексклюзивно
"Чемпіонат невикористаних можливостей". Бринзак - про виступ України на Євро й склад на Поклюку-2021
. Facebook Володимир Бринзак

Ексклюзивне інтерв'ю президента федерації біатлону України для Суспільне Спорт.

Збірна України завершила виступи на чемпіонаті Європи з трьома медалями: одне "золото", "срібло" та "бронза". Такий результат дозволив українцям фінішувати на четвертому місці в медальному заліку турніру, а за кількістю нагород синьо-жовта збірна розділила третє місце.

Після фінішу чемпіонату Європи президент федерації біатлону Володимир Бринзак прокоментував виступи збірної в студії Суспільне Спорт, а також розповів про формування складу на чемпіонату світу.

Читайте також: Чемпіонат Європи з біатлону-2021: медальний залік
  • Яка оцінка виступу України на чемпіонаті Європи?

"Це був чемпіонат невикористаних можливостей: Віті одного пострілу не вистачило, Примі в двох гонках теж. У одиночному міксті Меркушина стріляла лежачи 45 секунд - це не її стрільба. Якби вона стріляла 25 секунд, це було б "срібло". На жаль, не в готовності була Меркушина, і Віті було важко в естафетах.

Те, що ми вибороли, вважаю хороший результат на сьогодні. Подобається, що Прима та Цимбал отримали впевненість перед чемпіонатом світу, їм там стартувати. Для них це була можливість спробувати себе в бойових умовах, отримати моральне піднесення перед чемпіонатом світу".

Артем Прима
Артем Прима. IBU
  • Чи ставили перед командою завдання на чемпіонат Європи?

"У нашій державі ставлять завдання на чемпіонат Європи та чемпіонат світу, за якими роздподіляють кошти, рахуються очки та медалі. Ми маємо стартувати, здобувати медалі - це важливо і для командного фінансування, і для спортсменів, які отримують президентську стипендію. Ми вимушені ділити команду: мати на увазі як підготовку до чемпіонату світу, так і виступ на чемпіонаті Європи.

На жаль, у Віти не вийшло, тому що ми мали її поселити внизу в Антгольці, щоб не змінювати висоту перед чемпіонатом Європи. Але нам заборонили це зробити: вона піднялася вгору, це акліматизація, тому вона не змогла реалізувати свій потенціал на Євро. І зараз їй знову підійматися вгору, проходити акліматизацію. Але ми повинні були їхати як на чемпіонат Європи, так і думати про чемпіонат світу".

  • Чи немає в збірній України нестачі кадрів, особливо в жіночій команді?

"Зараз основне завдання - Олімпійські ігри. Сподіваємося, що за перший рік роботи Санітри з дівчатами і він за півроку ще не розібрався в індивідуальних можливостях та методиці підготовки наших дівчат. Нам потрібно визначитися: це все-таки вік у дівчат, чи вони потенційно ще можуть виступати на високому рівні, чи треба все-таки дивитися на молодь. Цим будемо займатися навесні, бо основне завдання - Олімпіада.

А уже після Олімпіади - думаю, молоді та перспективні дівчата себе покажуть на Юніорському чемпіонаті світу - їх майбутнє замінити нашу "золоту четвірку". Може не всіх, але декого точно".

  • Чому обрали в склад на чемпіонат світу Анастасію Меркушину, а не Катерину Бех?

"Ми спілкувалися з тренерами, це наше спільне рішення. І зі спортсменами теж. У Катерини було б дуже мало шансів вийти у якійсь гонці, бо є сильніші дівчата: Юлія Джима, Олена Підгрушна, Валентина Семеренко, Дар'я Блашко готується. Що краще: бути запасною на чемпіонаті світу - чи виступати на Кубку IBU, досягати успіхів, здобути психологічну впевненість? Вирішили дати їй можливість виступати на Кубку IBU, а після того - [на етап Кубка світу] в Нове-Мєсто.

Щодо Насті. Думаю, може статися так, що вона не стартуватиме на чемпіонаті світу. У цьому році змішані естафети починатимуться з хлопців, відповідно у дівчат буде зайве фінішне коло. А з її функціональним станом, буде дуже важко. Скоріш за все, на одиночну змішану естафету будемо готувати когось іншого: стартуватиме у чоловіків Підручний чи Прима. А у дівчат на це додаткове фінішне коло буде не Настя, я так бачу. Вона може бути запасною на чемпіонаті світу".

Читайте також: Анастасія Меркушина - срібна призерка чемпіонату Європи в індивідуальній гонці. Результати
  • Чи задоволені Санітрою як тренером обох команд?

"Скажу відверто, задумувався над цим питанням. Можливо, ми все-таки дамо йому змогу сконцентруватися на чоловічій команді, вивести їх на олімпійський рівень, бо там потенційно у нас є можливості.

А у дівчат складна ситуація з підготовкою і Джими, і Підгрушної, і Меркушиної - це Санітру тільки відволікає. Йому, звичайно, важко дивитися, бо такого нема в жодній команді, щоб всі тренувалися окремо. Думаю, навесні будемо добре думати над цим питанням, яким чином поступити з жіночою командою".

Розклад чемпіонату світу з біатлону–2021. Поклюка, Словенія

  • Середа, 10 лютого, 16:00. Змішана естафета
  • П'ятниця, 12 лютого, 15:30. Чоловіки, спринт (10 км)
  • Субота, 13 лютого, 15:30. Жінки, спринт (7,5 км)
  • Неділя, 14 лютого, 14:15. Чоловіки, гонка переслідування (12,5 км)
  • Неділя, 14 лютого, 16:30. Жінки, гонка переслідування (10 км)
  • Вівторок, 16 лютого, 13:05. Жінки, індивідуальна гонка (15 км)
  • Середа, 17 лютого, 15:30. Чоловіки, індивідуальна гонка (20 км)
  • Четвер, 18 лютого, 16:15. Одиночна змішана естафета
  • Субота, 20 лютого, 12:45. Жінки, естафета (4х6 км)
  • Субота,. 20 лютого, 16:00. Чоловіки, естафета (4х7,5 км)
  • Неділя, 21 лютого, 13:30. Жінки, мас-старт (12,5 км)
  • Неділя, 21 лютого, 15:15. Чоловіки, мас-старт (15 км)
На початок