Окупанти планують завершити "реставрацію" Ханського палацу до 2025 року

Окупанти планують завершити "реставрацію" Ханського палацу до 2025 року

Ханський палац у Бахчисараї
Реставрація Ханського палацу у Бахчисараї окупованого Криму. Суспільне Крим

Окупанти у Криму планують повністю завершити так звану реставрацію Ханського палацу у Бахчисараї до кінця 2024 року.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомила пресслужба окупаційного Мінкульту Криму в коментарі ForPost.

"Відповідно до плану-графіка реалізації заходів ФЦП, завершення робіт — кінець 2024 року", — йдеться у повідомленні.

На даний момент, на семи об'єктах роботи завершено в повному обсязі. Водночас загальна вартість "реставрації" зросла майже вдвічі. Початкова сума у 2018 році була 1,6 млрд рублів, тепер буде 3,6 млрд рублів.

Як повідомив "глава" окупаційної адміністрації Бахчисарая Дмитро Скобліков в етері радіо "Спутник в Крыму", наразі "реставрують" стіну біля річки Чурук-Су, яка дала тріщину.

Що відомо про реставрацію Бахчисарайського ханського палацу

Незаконна реставрація історичної культурної пам'ятки всесвітнього значення почалася у 2017 році, яку окупанти планували завершити до 2020 року. Ціна робіт постійно збільшувалася, а термін зсувався. До останніх змін планувалося, що об'єкт буде зданий до кінця 2023 року.

Наприкінці 2022 року колишня керівниця Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова розповіла у коментарі "Крим.Реалії", що для "реконструкції" окупаційна влада використовує звичайні будівельні норми, а це неприпустимо для об'єктів культурної спадщини. Роботи ведуться в осінньо-зимовий період, а це теж неприйнятно для архітектурних пам'яток. Тому ці роботи несуть руйнівний характер.

Ханський палац у Бахчисараї – пам'ятка історії та культури загальносвітового значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Палац входить до складу Бахчисарайського історико-культурного заповідника. У 1532—1783 рр. - родова резиденція правителів Кримського ханства - династії Ґераїв.

14 січня 2023 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій закликало ЮНЕСКО посилити тиск на РФ, щоб зупинити руйнування історичних пам’яток в окупованому Криму, у тому числі Ханського палацу у Бахчисараї.

У березні Міністерство культури та інформполітики України повідомило, що постійно мониторить ситуацію навколо "реставрації" окупаційною владою Криму Ханського палацу. У відомстві наголошують, що ситуація навколо палацу є предметом загальнонаціональної трагедії, а дії окупантів становлять значну загрозу знищенню його історичної та культурної цінності.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок