Незабаром Успенський собор і Трапезна церква у Лаврі відкриються для відвідувачів

Незабаром Успенський собор і Трапезна церква у Лаврі відкриються для відвідувачів

Ексклюзивно
Незабаром Успенський собор і Трапезна церква у Лаврі відкриються для відвідувачів
. Києво-Печерська Лавра. Фото: УНІАН

Незабаром Успенський собор і Трапезна церква, що розташовані на території Києво-Печерської лаври, знову відкриються для відвідувачів. Про це в коментарі Суспільному розповів заступник директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Костянтин Крайній.

"Люди будуть приходити і зможуть відвідати не лише виставки наші чи пам'ятки, а й Успенський собор та Трапезну церкву теж. Зовсім скоро собор відкриється для відвідувачів. Звідти ще забирають деякі свої речі УПЦ (МП) і все", — сказав він.

Також, за його словами, релігійні громади зможуть подавати заявки на проведення богослужінь у храмах Лаври.

"Що стосується богослужінь в майбутньому, все буде вирішуватись таким чином: релігійна громада подає заявку, є рекомендація міністерства культури та інформаційної політики. І проводить це богослужіння", — розповів Костянтин Крайній.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

15 листопада СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. Спів містить рядки "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка – Русь".

2 грудня президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією.

Увечері 2 грудня Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України (ПЦУ).

31 грудня закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП).

Успенський собор і Трапезну церкву, що розташовані на території заповідника "Києво-Печерська Лавра", повернули в державу з користування Української православної церкви (Московського патріархату).

До Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника надійшло звернення від Православної церкви України щодо проведення у суботу, 7 січня, богослужіння в Успенському соборі. Укладено й відповідну угоду.

УПЦ (МП) подала позов до суду через розірвання договору оренди Успенського собору та Трапезної церкви, які розташовані на території Києво-Печерської Лаври.

Читайте також

"Без української церкви держави не буде": у Лаврі відбулось перше богослужіння ПЦУ. Фоторепортаж

На початок