У церквах УПЦ Харкова 10 грудня почалися перевірки СБУ

У церквах УПЦ Харкова 10 грудня почалися перевірки СБУ

Уточнено
У церквах УПЦ Харкова 10 грудня почалися перевірки СБУ
. СБУ в одному з харківських храмів. 10 грудня 2022 року. Фото надане очевидцями

Від ранку 10 грудня у харківських церквах Української православної церкви (Московського патріархату) працюють співробітники СБУ.

Про появу на території храмів людей з розпізнавальними знаками Служби безпеки України кореспондентам Суспільне Харків повідомили очевидці.

Силовиків помітили, зокрема, на території Свято-Покровського чоловічого монастиря у центрі Харкова.

Проведення безпекових заходів у церквах кореспондентам Суспільного підтвердив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула. Надати більш детальну інформацію про причини візиту силовиків він пообіцяв протягом дня.

Уточнено 09:40. За інформацією Абдули, такі заходи проводять, щоб протидіяти підривній діяльності російських спецслужб в Україні.

"За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України та предметів, заборонених до обігу", — йдеться у повідомленні Абдули.

Безпекові заходи проводять разом з Нацгвардією та ДСНС, повідомив Абдула.

Що відомо

  • 15 листопада Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. Представник храму повідомив, що священник був зайнятий помазанням людей та спілкуванням із вірянами, а тому нібито не чув співів.
  • 22 листопада СБУ заявила, що проводить контррозвідувальні безпекові заходи у Києві в Києво-Печерській Лаврі, що перебуває в підпорядкуванні УПЦ. Тоді казали, що ці заходи відбуваються в межах роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.
  • У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську правоохоронці знайшли антиукраїнську агітаційну літературу. Більшість книжок писали російські автори й друкували їх у видавництвах РФ.
  • У Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ прокоментували обшуки СБУ, які відбулися 25 листопада в Свято-Миколаївському соборі. Архимандрит Никита каже, що правоохоронці увірвались в приміщення, вивели всіх з кімнат, приставили до стіни, роздягнули і фотографували.
  • З початку війни СБУ відкрила понад 20 кримінальних проваджень щодо підривної діяльності окремих представників УПЦ МП, у яких фігурують понад 30 підозрюваних — від інформаторів ворога до коригувальників вогню, — повідомили в СБУ.

Читайте також

На Харківщині від лютого зареєстрували майже 9,5 тис. воєнних злочинів — прокурор області

На початок