СБУ повідомила про "контррозвідувальні заходи" у Києво-Печерській лаврі

СБУ повідомила про "контррозвідувальні заходи" у Києво-Печерській лаврі

Доповнено
СБУ повідомила про "контррозвідувальні заходи" у Києво-Печерській лаврі
. Вхід в Києво-Печерську Лавру, в Києві, ілюстративне фото: УНІАН

Служба безпеки України заявила, що проводить контррозвідувальні безпекові заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Ці заходи відбуваються спільно з Національною поліцією та Національною гвардією в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні", — йдеться у повідомленні.

СБУ повідомила про "контррозвідувальні заходи" у Києво-Печерській лаврі
СБУ повідомила про "контррозвідувальні заходи" у Києво-Печерській лаврі. Фото: СБУ

У службі зазначили, що з урахуванням збройної агресії РФ зростає ризик вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян. Відтак вказані заходи проводяться для:

  • недопущення використання Лаври як осередку "русского мира";
  • перевірки даних про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
  • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

У СБУ зазначили, що за безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень Лаври для виявлення заборонених до обігу предметів та здійснюють перевірку осіб на території Лаври щодо їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

"Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства. Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України", — підкреслили у пресслужбі СБУ.

Кореспонденту Суспільного священик УПЦ Михайло Пітніцький розповів, що працівникам Лаври нема чого приховувати від правоохоронців. Він додав, що більшість священнослужителів засуджують збройну агресію Росії проти України та підтримують ЗСУ.

"На жаль, є священики, які зрадили, чекали Росію. Є такі люди і тому думають, що всі такі, але ні — це одиниці. У кожному стаді є погана вівця. Є такі священики, які поступили не по совісті. Якщо до них будуть якісь міри прийняті, то люди на це заслуговують. Але більшість в нашій церкві, наше керівництво вірні Україні. Вони абсолютно не мають ніякого відношення до пропаганди російської, не мають ніякого відношення до Москви, вони всі вірні Україні", — розповів Михайло Пітніцький.

Що відомо

  • ​​15 листопада Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі.
  • Про співи у Лаврі повідомив священник Православної церкви України Михайло Омелян. Він повідомив, що отримав відеозапис служіння від випускника Київської православної богословської академії, який разом із друзями зайшов в храм Всіх святих печерських у Лаврі. Він звернув увагу на те, що спів містить рядки "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка – Русь".
  • У Києво-Печерській Лаврі заявили, що священник не чув, що під час служби група "активістів" співала пісню із прославленням Росії. Водночас цьому священнослужителю вже заборонили служити літургію.
  • Представник храму повідомив, що священник був зайнятий помазанням людей та спілкуванням із вірянами, а тому нібито не чув співів. Він також додав, що найближчим часом збереться Духовний собор Лаври: він розбере цю ситуацію і вирішить, кому яке покарання призначити.

Читайте також

У Києво-Печерській лаврі прокоментували кримінальне провадження СБУ через прославляння Росії

На початок