Головний санлікар розповів, хто зможе отримати бустерну дозу вакцини проти COVID-19

Головний санлікар розповів, хто зможе отримати бустерну дозу вакцини проти COVID-19

Головний санлікар розповів, хто зможе отримати бустерну дозу вакцини проти COVID-19
. AP

Національна технічна група експертів підтримала застосування бустерної дози вакцини проти коронавірусу для людей, старших за 60 років.

"На минулому тижні вже відбулося засідання національної технічної групи експертів, які розглядали питання ширшого використання бустерної дози і було прийнято рішення про застосування бустерної дози для осіб похилого віку, понад 60+ років. Для таких осіб також національна технічна група експертів рекомендує проведення бустерної дози через 6 місяців після завершення базового курсу щеплення. Тож скоріш за все ми також це рішення будемо вводити в дію відповідним наказом МОЗ", — розповів Суспільному головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він також нагадав, що Міністерство охорони здоров'я вже дозволило застосувати бустерну дозу медикам: станом на 29 грудня її отримали вже близько трьох тисяч осіб.

"Ефективність вакцинального комплексу підвищується із використанням бустерної дози. Якщо ми подивимося на ефективність проти "Омікрону" звичайного вакцинного комплексу, то за останніми науковими дослідженнями приблизно на 30% знижується ефективність вакцини проти важкого перебігу хвороби коронавірусної, від ризику захворіти або від ризику померти. Для того, щоб поновити такий рівень захисту, зробити його тим, який заявлено первинно, бустерна доза вона є рекомендована, вона дозволяє поновити такий рівень захисту",— наголосив головний санлікар.

Він також повідомив, що наразі на національних та обласних складах залишається близько 11 мільйонів доз вакцин, а на 2022 рік є гарантовані надходження у вигляді 25 млн доз вакцин Pfizer/Biontech, 6,5 млн — CoronaVac.

Що відомо

  • Станом на ранок 30 грудня в Україні зафіксовано 5930 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби — з них 373 у дітей. Понад 110 тисяч людей вакциновано проти COVID-19 — загалом від початку вакцинальної кампанії зроблено понад 28,3 млн щеплень.
  • 29 грудня в Україні зафіксували 5454 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби — з них 353 дітей. Понад 130 тисяч людей вакциновано проти COVID-19 — загалом від початку вакцинальної кампанії зроблено понад 28 млн щеплень.
  • Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що у 2022 році Україна отримає загалом майже 42 мільйони доз вакцини проти COVID-19.
  • 18 грудня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що в Україні підтвердили перший випадок захворювання новим штамом коронавірусу "Омікрон". Згодом Ігор Кузін повідомив, що пацієнт одужав.
  • МОЗ вирішило посилити протиепідемічні вимоги до проведення масових новорічно-різдвяних заходів, щоб не спровокували збільшення кількості хворих на COVID-19.
  • Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ щодо введення додаткової дози вакцини від COVID-19, який передбачає щеплення бустерною дозою окремих категорій населення.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте також

COVID-страхи: чому третина населення України — проти вакцинації? Інтерв’ю з соціальним психологом

Що зробила Україна у боротьбі з коронавірусом і чого чекати в 2022-му. Інтерв'ю з представниками МОЗ

Яка різниця між додатковою і бустерною дозами COVID-вакцини. Пояснює очільник МОЗ

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок