"Оцінка дуже висока". Санітра - про старт України в біатлонному сезоні та очікування від Олімпіади

"Оцінка дуже висока". Санітра - про старт України в біатлонному сезоні та очікування від Олімпіади

Ексклюзивно
"Оцінка дуже висока". Санітра - про старт України в біатлонному сезоні та очікування від Олімпіади
. Євгеній Каранов

Ексклюзивне інтерв'ю Юрая Санітри для Суспільне Спорт.

Перша третина біатлонного сезону - завершена. За листопад-грудень спортсмени провели 11 стартів на рівні Кубка світу в рамках чотирьох етапів. Наступні біатлонні гонки відбудуться уже в січні 2022 року, повернеться біатлонний Кубок світу етапом в німецькому Обергофі.

Чоловіча збірна України з біатлону у першій третині сезону лише на двох етапах виступала в оптимальному складі - на старті не вдалося зібрати оптимальну п'ятірку через коронавірус, а останній етап "основа" планувала пропускати ще перед стартом сезону. Та навіть попри це Україна займає восьме місце в заліку Кубка націй.

Після завершення грудневих стартів Суспільне Спорт поспілкувалося зі старшим тренером збірної України Юраєм Санітрою - про підсумки перших стартів, його оцінку виступам та подальші плани команди.

  • Як оцінює першу третину сезону

"Думаю, що всі знають, з якими проблемами ми починали сезон, і які дуже вплинули на наш склад на початку сезону. Дякую тим, хто прожив листопад без Ковіду і завдяки кому ми втримали високий рівень нашої команди в перших стартах: Дмитро Підручний, Богдан Цимбал та Антон Дудченко. Допомогли нам на початку й хлопці з «Б» команди: особливо Денис Насико, який добре пробіг гонку, і Андрій Доценко.

Перші старти в Естерсунді показали, що маємо добре готових двох спортсменів: Дмитра Підручного та Антона Дудченка. Трохи більшого чекав від Богдана Цимбала, який на тренуваннях був зовсім інший, аніж у цих стартах.

На другому етапі Кубка світу я радий, що повернувся Артем Прима. Він дуже добре пробіг в естафеті, допоміг команді. Я думаю, що п‘яте місце у тій конкуренції на початку сезону, де практично всі команди їхали в найсильніших складах, показало, що можемо боротися за хороші позиції в естафетах.

Після цього у Гохфільцені були інші висота і траса, там хлопці в естафеті показали не найкращий результат, цей день не був нашим найкращим за фізичним станом. Але сьоме місце теж було хорошим результатом. Порадував Дмитро Підручний, який у порівнянні з Естерсундом, "стрибнув" вперед за швидкістю по трасі. Він мав два хороші старти у спринті та гонці переслідванні, де практично один точний постріл завадив показати себе вище в результатах - у найскромнішій перспективі, це могли бути фініші в топ-6. Я також радію за Артема Тищенка, який після хвороби, зі своїми кондиціями на цей момент провів непогані гонки у спринті та персьюті.

Далі у грудні ті, хто знає наш план та систему роботи, могли очікувати, що основа команди не буде виступати на четвертому Кубку світу в Ансі. Спочатку я хотів відправити п‘ятьох біатлоністів, і вже бачив багато інформації з питанням: «Чому там було лише троє спортсменів?» Завдання було закрити очками Кубок націй і щоб ми залишилися у боротьбі в заліку. Я думаю, що цю мету особливо хорошим стартом в спринті Тарас Лесюк та Артем Тищенко виконали.

Ми ж переїхали до Пасо Лавацца з чотирма спортсменами: Підручним, Примою, Дудченком та Цимбалом. Тут будемо готуватися до кінця року і почнемо старт у німецькому Обергофі".

  • Загальна оцінка команді за перший триместр

"У мене оцінка дуже висока. За тим, як хлопці виступили в естафетах та особистих гонках, скажу, що на даний час у порівнянні з аналогічним періодом минулого року хлопці показали прогрес. Потрібно на цій основі будувати будувати підготовку до головних стартів чотириріччя. Я думаю, що ще є запас фізичний, а також по стрільбі, що б бути ще вище наприкінці січня або на початку лютого".

Особливо не акцентую увагу на Кубок націй, нам вистачить, щоб не випасти з десятки топ-10 до Олімпіади. На моїй пам‘яті, ми гірше стартували у минулому сезоні - знаходилися поза десяткою. Зараз фактично пропустили один етап Кубка світу, але продовжуємо йти восьмими. Оцінка для команди дуже позитивна й хороша. Будемо й надалі у січні так продовжувати, щоб так і продовжувати боротьбу і не випасти з топ-10".

Євгеній Каранов
"У мене оцінка дуже висока. За тим, як хлопці виступили в естафетах та особистих гонках, скажу, що на даний час у порівнянні з аналогічним періодом минулого року хлопці показали прогрес"
Юрай Санітраголовний тренер чоловічої збірної України з біатлону
  • Про збір в Італії

"Це наша стратегія у підготовці до Олімпійських ігор: тут хороша висота, використовуватимемо ці умови. Хочу ще трохи допрацювати в плані фізичного стану спортсменів, щоб у січні від старту до старту могли рухатися все вище і вище, щоб пік форми мали під час Олімпіади в Пекіні. На даний час тут в нас дуже гарні умови, виконуємо усе за програмою. Я радий, що хлопці здорові та настроєні надалі рухатися, набираючи оберти до лютого, коли стартуватимуть Олімпіські ігри".

  • Про підготовку лиж до стартів

"Мій стиль роботи - не такий, щоб коментувати роботу команди сервісу. Усі хочуть зробити якнайкраще, скажу за чоловічу команду - до цього часу ми дуже задоволені роботою сервісу. Для мене - це такий останній момент, коли спортсмени коментують роботу змащиків. Я б цьому не приділяв такої уваги - я вірю сервісу, вони завжди роблять на 100%. Я впевнений, що так буде далі по сезону і на Олімпійських іграх".

  • Про розмови щодо продовження контракту зі збірною України
"Так, була розмова на цю тему - зі своєї точки зору скажу, що мене робота з чоловічою командою за всіма параметрами влаштовує. Ясно, що дуже великий вплив матиме результат на Олімпіаді в Пекіні. Я б сказав, що ми на початку цього договору - і після сезону можна буде сказати офіційно".
  • Про очікування від Олімпіади та особливості Пекіна-2022

"Це буде моя сьома Олімпіада. Скажу, зі свого досвіду кожні Олімпійські ігри різні - і по підготовці, і по організації, і по місцю проведення. У Пекіні буде специфічна Олімпіада, адже ми практично нічого не знаємо про трасу, про умови, про стрільбище. Не знаємо, якою буде загальна ситуація з організацією в олімпійському селищі. Тож не знаю, чого очікувати від цих Олімпійських ігор. Хочу якнайкраще підготувати команду, щоб було якомога менше негативних впливів на те, аби добре виступити.

Було б добре, якби хтось міг поїхати і побачити трасу, стрільбище, селище, але в цій ситуації уже нереально. І ще скажу: був у шоці, коли тиждень тому відкрив програму Олімпіади, що нам змінили радикально програму - перший старт мав бути 10 лютого, а тепер 5 лютого бігтимемо естафету. Для мене це велика новина, треба зробити корекції у підготовці - міняється загальна стратегія акліматизації до першого старту, вирішуємо багато моментів по підготовці.

До Пекіна плануємо вилетіти у середу, 26 січня, майже одразу після завершення етапу в Антгольц-Антерсельві. Тоді матимемо 8-9 повних днів на акліматизацію на місці проведення змагань".

Дивіться відео-дайджест за підсумками четвертого етапу Кубка світу від Суспільне Спорт

Читайте також: Розклад біатлону 2021/22: календар усіх стартів Кубка світу та Олімпіади-2022
На початок