Мобільна бригада допомоги тим, хто зазнав домашнього насильства: куди звертатися на Запоріжжі

Мобільна бригада допомоги тим, хто зазнав домашнього насильства: куди звертатися на Запоріжжі

У Запорізькій області удвічі збільшилась кількість звернень з приводу домашнього насилля від початку повномасштабного вторгнення. Про це розповіла Юлія Сидоренко — фахівчиня однієї з мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. Такі бригади працюють в області понад півтора року та підтримують тих, хто зазнав домашнього насилля.

Про роботу бригад дізнавалися кореспонденти Суспільного.

До однієї з мобільних бригад соціально-психологічної звернулася Ольга – її ім’я змінене з міркувань безпеки. Жінка розповіла, що після повернення з відрядження дізналася, що чоловік бив та погрожував дітям:

Коли я поїхала у відрядження на 5 днів, в мене діти залишилися одні з чоловіком. І коли я повернулася, то дізналася, що чоловік у стані алкогольного сп’яніння побив мого старшого сина. При цьому він погрожував обом дітям, щоб вони не розповідали мені про цей інцидент”.
Ольга, жінка, яка звернулася до мобільної групи соціально-психологічної допомоги
Ольга, жінка, яка звернулася до мобільної групи соціально-психологічної допомоги. Фото: Суспільне Запоріжжя

Після цього Ольга вирішила діяти та звернулася до мобільної бригади. Її фахівці допомогли матері та дітям переїхати у безпечне місце:

І надали допомогу, як психологічну, так і правову. Вони мені розповіли, що потрібно робити далі і куди звертатися. Через деякий час я повернулася у село, знайшла житло поблизу роботи і зараз намагаємося жити, щоб це все не згадувати”.
Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги
Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги. Фото: Суспільне Запоріжжя

Наразі жінка продовжує контактувати з фахівцями мобільної групи, їй та її дітям надають психологічну допомогу. Юлія Сидоренко, фахівчиня однієї з таких бригад, розповіла, що психологи активно співпрацюють з місцевою владою та поліцією. Якщо є повідомлення про факт домашнього насилля – виїжджають на допомогу:

В нас усіх є мережа телеграм-каналу, де оперативно надсилається інформація від поліцейських та поліцейських офіцерів громад, це комунікація налагоджена. Також присилаються повідомлення від служби у справах дітей, старост старостинських округів, просто людина зателефонувала на телефон і ми виїжджаємо”.
Фахівчині мобільної бригади соціально-психологічної допомоги. Юлія Сидоренко зліва
Фахівчині мобільної бригади соціально-психологічної допомоги. Юлія Сидоренко зліва. Фото: Суспільне Запоріжжя

Таку допомогу фахівці мобільних бригад надають жителям Запорізької області понад півтора року, розповіла Юлія Сидоренко:

Особисто наша бригада працює по Запорізькому району, це три громади: Широківська, Біленьківська і Долинська. Ще є бригада інша, вона працює також по району: Вільнянська, Кушугумська, Павлівська громади. Також дві бригади працюють у місті Запоріжжя”.

Мобільна бригада надає не лише психологічну допомогу, а й соціальну та юридичну. Окрім цього фахівці можуть забезпечити тим, хто зазнав домашнього насилля, безпечним місцем для проживання:

Це все працює безоплатно. В місті та в районі є мережа, яка приймає жінок постраждалих від насильства. Звісно є і чоловіки. Ще великий такий пласт в нас роботи це люди похилого віку, онуки та діти яких відбирають гроші, принижують їх. Це така важка категорія дуже”.
Спеціально обладнана автівка мобільної групи соціально-психологічної допомоги
Спеціально обладнана автівка мобільної групи соціально-психологічної допомоги. Фото: Суспільне Запоріжжя

Аби транспортувати людей до безпечного місця, мобільна бригада має спеціально укомплектовану автівку:

Є пандус, є інвалідний візок. Ми перевозимо людей, яким треба дістатися лікарні, постраждалих. Також не тільки по району Запорізькому, а й в місті Запоріжжя. Ще в автомобілі є автокрісло, для дітей. Тому ми оснащенні повністю”.
Комплектація автівок мобільних бригад соціально-психологічної допомоги
Комплектація автівок мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами Юлії Сидоренко, під час повномасштабного вторгнення кількість випадків домашнього насилля збільшилась удвічі:

Люди живуть в обмежених умовах. Люди живуть в умовах стресу. До речі наші бригади виїжджають також на місця обстрілів. Працюємо з внутрішньопереміщеними особами, які втратили в окупації житло, родичі”.

Звернутися за допомогою до мобільних бригад можна за номерами мобільних телефонів, які розміщені на сайті представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок