У Запоріжжі відкрили перший транзитний шелтер для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення

У Запоріжжі відкрили перший транзитний шелтер для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення

У Запоріжжі відкрили перший транзитний шелтер для людей з інвалідністю та представників маломобільних груп населення, які евакуюються з прифронтових територій. Тут вони можуть проживати, допоки їм не знайдуть постійне місце проживання.

З засновниками та мешканцями шелтера поспілкувалися журналісти Суспільного.

Про особливості шелтера

У шелтері може одночасно перебувати 21 людина, за потреби кількість місць збільшується ще на вісім. В приміщенні є спеціалізована душова кімната з ліжком для купання, три спальних кімнати та їдальня. Окрім цього прихисток обладнаний інклюзивним медичним ліжком, що допомагає лежачим людям за потреби зайняти вертикальне положення.

Штатний персонал закладу — 10 співробітників, включаючи водія та медсестру.

Проживання є безоплатним. Мешканці шелтера отримують харчування та необхідний догляд.

Яку допомогу надають в шелтері

За словами менеджерки з розселення волонтерського фонду "СХІД SOS" Валерії Кирпи, в закладі людям надаватимуть психологічну, юридичну та соціальну допомогу. Зокрема відновлюватимуть втрачені документи, довідки про інвалідність тощо.

Перший інклюзивний шелтер відкрили у Запоріжжі
Валерія Кирпа, менеджерка з розселення БФ "СХІД SOS". Фото: Суспільне Запоріжжя

Про перевезення на постійне місце проживання

Благодійники безоплатно розміщатимуть мешканців шелтеру в спеціалізованих закладах України чи закордоння:

"Потім цих людей будемо розміщати в геріатричні центри або комунальні установи для постійного проживання. Тобто в нас повний цикл евакуації від заяви до повного їх розміщення. Також ми розміщуємо людей і за кордоном — співпрацюємо з Норвегією та Німеччиною", — зазначила Валерія Кирпа.

Співзасновник благодійного фонду "Артак разом до мрії" Даніїл Пічікін розповів, що волонтери самостійно організовують маршрут перевезення маломобільних осіб за кордон чи в держзаклади України:

Перший інклюзивний шелтер відкрили у Запоріжжі
Даніїл Пічікін, співзасновник БФ "АРТАК РАЗОМ ДО МРІЇ". Фото: Суспільне Запоріжжя
"Щоб чоловік був готовий виїхати з точки А в точку Б і приїхав не в нікуди, а також був впевненим, що поселиться і буде там проживати".

Про мешканців шелтера

Нині в транзитному шелтері мешкає троє людей. Один з них — Альберт Гмирін, рік тому чоловік евакуювався з прифронтового Кам'янського. Вже у Запоріжжі він винаймав житло, однак коштів на самостійне життя бракувало, тож вирішив звернутись за допомогою до волонтерів. Чоловік перебуватиме у прихистку до кінця березня, а потім — вирушить за кордон.

Фото: Суспільне Запоріжжя
Інвалід дитинства, друга група. Пенсію майже не привозили, тому що обстріли, боялися. Світла немає, газу немає, води немає.
Альберт Гмирінпро умови життя в Кам'янському

Як потрапити до шелтера

За словами Валерії Кирпи, набір заяв ще триває. Так, після отримання заявки з кожною людиною проводять співбесіду та визначають її потреби:

"Щоб прийняти сюди людину, нам потрібно з кожною людиною поговорити, зрозуміти куди людина бажає поїхати, чи можемо ми допомогти цій людині, як ми можемо допомогти і це кожна людина окрема історія".

Звернувшись напряму до благодійників, можна отримати допомогу з евакуації для подальшого розміщення в інклюзивному шелтері чи будь-якому іншому доступному прихистку.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок