Анна Музичук без перемог завершила виступи на шаховому Турнірі претенденток-2024

Анна Музичук без перемог завершила виступи на шаховому Турнірі претенденток-2024

Українська шахістка Анна Музичук на Турнірі претенденток-2024 у Торонто, Канада.
Анна Музичук. FIDE

Вперше українка фінішувала поза топ-3.

У Торонто завершилися Турніри претендентів із шахів у відкритому й жіночому розрядах. Серед інших шахісток, у Канаді змагалася й українська гросмейстерка Анна Музичук.

Серед жінок у Торонто вісім учасниць боролися за право зіграти з чемпіонкою світу Цзюй Веньцзюнь. Право на титульне протистояння здобувала лише найкраща шахістка в турнірній таблиці за підсумками 14 турів.

Після серії протистоянь на виліт минулого року Турнір претенденток-2024 пройшов у форматі подвійного групового раунду. Кожна шахістка провела по дві партії з усіма сімома суперницями й отримувала один бал в разі перемоги, пів бала — в разі нічиєї.

Як виступила Анна Музичук

  • Українка стала єдиною шахісткою з восьми, що завершила турнір без перемог. З доробком у 5.5 бала Музичук стала восьмою в турнірній таблиці.
  • 11 партій Анна звела до нічиїх, ще в трьох — зазнала поразки. Три бали українка набрала у грі чорними фігурами, ще 2.5 — білими.
  • 5.5 бала також мала представниця Болгарії Нургюл Салімова, яка випередила Музичук у таблиці завдяки вищому коефіцієнту БергераВраховує рівень суперників, проти яких шахістки набирали очки. Показник Салімової склав 39.5 бала, в Музичук — 38.75..
  • Вперше в кар'єрі Музичук фінішувала поза топ-3 Турніру претенденток. У 2019 році вона посіла друге місце, у 2023-му — розділила третє.

Музичук
Тань Чжун'ї та Анна Музичук в останньому турі. FIDE

Хто виграв Турнір претенденток-2024

  • Китаянка Тань Чжун'ї виграла п'ять з 14 партій та набрала 9 балів. Трьох найближчих переслідувачок вона випередила на 1.5 бала.
  • За перемогами Чжун'ї стала другою — шість партій виграла Рамешбабу Вайшалі з Індії. Водночас Вайшалі зазнала п'яти поразок, китаянка — лише одної.
  • Тань Чжун'ї гратиме за свій другий титул чемпіонки світу з класичних шахів. На ЧС-2017 китаянка обіграла у фіналі саме Анну Музичук, перш ніж поступитися званням Цзюй Веньцзюнь наступного року.

Як склався Турнір претендентів-2024

  • Чемпіоном у 17 років став індієць Доммараджу Гукеш — це наймолодший претендент на звання чемпіона світу в історії.
  • Дев'ять балів Гукеш набрав з п'ятьма перемогами та вісьмома нічиїми. Ще одного разу він поступився французу Алірезі Фіруджі, граючи чорними фігурами.
  • З однаковим доробком у 8.5 бала позаду Гукеша фінішували американці Гікару Накамура, Фабіано Каруана та "нейтральний" Ян Нєпомнящій. Накамура також виграв п'ять партій, але поступився чемпіону однією нічиєю.
  • За чемпіона світу Гукеш гратиме з китайцем Діном Ліженем, який здобув титул у 2023 році після перемоги над Нєпомнящім на тайбрейку.

На початок