Чемпіонат Європи з футболу 2024 року
Чемпіонат Європи з футболу 2024 року
"Втілення ще однієї мрії". Україна вдруге подолала відбірковий плей-оф великих міжнародних турнірів: історія виступів

"Втілення ще однієї мрії". Україна вдруге подолала відбірковий плей-оф великих міжнародних турнірів: історія виступів

Футболісти збірної України святкують вихід на чемпіонат Європи 2024 року.
Збірна України з футболу. Фото: Rafal Oleksiewicz/Getty Images

Збірна вісім разів брала участь у стикових матчах за путівки на чемпіонати світу та Європи.

Збірна України кваліфікувалася на чемпіонат Європи-2024 з футболу. Вирішальною для "синьо-жовтих" стала перемога над Ісландією (2:1) у фіналі відбіркового плей-оф.

Команда Сергія Реброва потрапила до стикових зустрічей за рейтингом Ліги націй. До фіналу збірна вийшла завдяки виїзній перемозі над Боснією та Герцеговиною (2:1).

Україна увосьме брала участь у плей-оф кваліфікації великих міжнародних турнірів. Найчастіше (п'ять разів) збірна грала у стикових матчах до чемпіонату світу, ще тричі — на континентальній першості.

Історія виступів України у відбіркових плей-оф

Чемпіонати світу:

  • ЧС-1998: поразка від Хорватії (1:3 після двох матчів)

Україна посіла друге місце в основній групі відбору — позаду лише збірної Німеччини. У стиковому другому раунді відбору "синьо-жовтим" випало зіграти з хорватами.

Вирішальною стала перша зустріч двох команд у Загребі — господарі перемогли з рахунком 2:0. У Києві команди переможця не визначили — 1:1 після голу Андрія Шевченка на п'ятій хвилині.

Плей-оф
Андрій Шевченко у матчі відбору з Хорватією. Фото: AP Photos
  • ЧС-2002: поразка від Німеччини (2:5 після двох матчів)

"Синьо-жовті" знову фінішували другими в групі, програвши чотири очки збірній Польщі. Німці ж лише за додатковими показниками поступилися прямою путівкою на чемпіонат Англії.

Перша зустріч команд у Києві завершилася внічию — 1:1. Натомість у Дортмунді господарі вже в перші 15 хвилин повели 3:0, а згодом перемогли 4:1 після голу Шевченка.

  • ЧС-2010: поразка від Греції (0:1 після двох матчів)

В основній частині відбору Україну випередила лише Англія. Команда Олексія Михайличенка отримала суперником у плей-оф команду Греції.

Цього разу долю двоматчевого протистояння вирішив єдиний гол, забитий Дімітрісом Салпінгідісом у матчі-відповіді в Донецьку, — після історичного ЧС-2006 збірна України втретє вибула в плей-оф.

Плей-оф
Україна — Греція. AP Photos
  • ЧС-2014: поразка від Франції (2:3 після двох матчів)

У розподіл путівок знову втрутилася Англія, що з мінімальною перевагою в один бал випередила "синьо-жовтих" у боротьбі за перше місце. Кваліфікуватися напряму не вдалося й Франції, що поступилася лідерством чинним чемпіонам з Іспанії.

Протистояння розпочалося для України перемогою 2:0 у Києві — забивали Роман Зозуля та Андрій Ярмоленко. Натомість у Парижі господарі нівелювали відставання ще до перерви, а в другому таймі путівку на ЧС для французів вирвав гол Мамаду Сако.

  • ЧС-2022: перемога над Шотландією (3:1), поразка від Вельса (0:1)

Вперше Україна розігрувала плей-оф мундіалю у форматі мінітурніру. Виїзний півфінал у шотландському Глазго гості виграли з рахунком 3:1 після голів Андрія Ярмоленка, Романа Яремчука та Артема Довбика.

У фіналі з Вельсом українцям забити не вдалося — долю матчу вирішив єдиний гол Гарета Бейла після пів години ігрового часу, що продовжив серію "синьо-жовтих" до п'яти невдач у плей-оф чемпіонатів світу поспіль.

Плей-оф
Гол Гарета Бейла залишає Україну поза ЧС-2022. Фото: Rui Vieira/AP Photos

Чемпіонати Європи:

  • Євро-2000: поразка від Словенії (2:3 після двох матчів)

Україна непереможеною пройшла основну частину відбору, але поступилася Франції з мінімальною різницею в один бал — друге місце.

Протистояння плей-оф зі словенцями розпочалося з голу Андрія Шевченка в першому матчі в Любляні. До фінального свистка господарі вирвали перемогу (2:1), а в Києві зачепилися за вирішальну нічию (1:1).

  • Євро-2016: перемога над Словенією (3:1 після двох матчів)

Реванш "синьо-жовті" взяли за 16 років, залишивши Словенію поза чемпіонатом 2016 року. В основній частині відбору Україну тоді випередили Іспанія й Словаччина.

Вирішальною стала домашня перемога команди Михайла Фоменка у Львові — 2:0 з голами Андрія Ярмоленка та Євгена Селезньова. Нічия у матчі-відповіді (1:1) цього разу зіграла на користь України, що вперше подолала кваліфікацію Євро.

Безпосередньо на чемпіонаті Європи збірна не набрала жодного очка — три поразки в групі із загальним рахунком 0:5.

Плей-оф
Андрій Ярмоленко забиває Словенії у відборі Євро-2016. Фото: Darko Bandic/AP Photos
  • Євро-2024: перемоги над Боснією та Герцеговиною (2:1) та Ісландією (2:1)

Вперше збірна України переграла двох різних суперників на шляху до кваліфікації на великий міжнародний турнір.

Обидві перемоги команди Сергія Реброва мали вольовий характер: боснійці та ісландці забивали першими, але в другому таймі двічі пропускали у відповідь.

У фінальній частині чемпіонату Європи Україна стартуватиме в одній групі зі збірними Бельгії, Словаччини та Румунії. Перша гра "синьо-жовтих" проти румунів — 17 червня.

Як відреагували на кваліфікацію в збірній України

Сергій Ребров, головний тренер: "Я думаю, це дуже важлива перемога для всього українського народу, для наших воїнів. Я дуже радий за футболістів, тому що ці дві гри були дуже важкими й нервовими.

І до, і після матчів ми говорили, що ці перемоги — для нашої країни, людей, захисників, які відстоюють нашу свободу. Кожен розуміє, наскільки важлива ця перемога".

Олександр Зінченко, капітан збірної: "Чудове відчуття. Дуже щасливий, бо це втілення ще однієї мрії. Велика подяка фанам, вони надзвичайно допомогли нам пройти через ці важкі часи.

Я пишаюся цією командою. У нас дуже хороші гравці, і ми матимемо можливість продемонструвати це на Євро-2024".

На початок