Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Я провела ідеальну гонку". Ліза Віттоцці уперше виграла "золото" чемпіонату світу в особистій гонці

"Я провела ідеальну гонку". Ліза Віттоцці уперше виграла "золото" чемпіонату світу в особистій гонці

Ексклюзивно
"Я провела ідеальну гонку". Ліза Віттоцці уперше виграла "золото" чемпіонату світу в особистій гонці
Ліза Вітоцці з золотою медаллю ЧС-2024. Фото: Grega Valancic/ VOIGT/ GettyImages

Ексклюзивний коментар італійської чемпіонки світу для Суспільне Спорт.

29-річна Ліза Віттоцці – одна з лідерок біатлонного сезону й уже чемпіонка світу в індивідуальній гонці. У 15-кілометровому старті в чеському Новому Месті італійка не зробила жодного промаху та показала найкращий час у гонці.

На світовій першості-2024 Ліза уже підіймалася на подіум – стала віцечемпіонкою у переслідуванні. Це була її третя особиста медаль на такому рівні – до того були "бронза" у 2023-му і "срібло" у 2019 році. Двічі – в індивідуальних гонках. У 2019 році, зокрема, Ліза з "нулями" програла трохи понад 20 секунд шведці Ганні Еберг.

У Новому Месті п'ять років потому відбулося дзеркально – Віттоцці випередила найближчу суперницю на 20 секунд. І уперше в кар'єрі виграла "золото" чемпіонату світу в особистій гонці.

В ексклюзивному коментарі Суспліьне Спорт після церемонії нагородження Ліза Віттоцці назвала цю гонку "найкращою в кар'єрі" і кілька разів повторила, як сильно прагнула саме перемоги на чемпіонаті світу.

"Я досі не можу повірити. Це неймовірно. Я провела ідеальну гонку. Мабуть, найкращу свою гонку в кар'єрі. Це було непросто, звісно. Але я думаю, що потребувала цього результату – дуже хотіла це "золото". Можливо, це був мій день", – розповіла Ліза Віттоцці.

Була близькою до "золота" Віттоцці й у 2023 році: йшла по часу лідерки перед останньою стрільбою, але схибила. Той промах, як згадує Ліза в коментарі Суспільне Спорт, не відпускав її увесь рік. І на заключному вогневому рубежі в Чехії вона згадувала про нього також.

"На останній стрільбі я думала, що не можу повторити те, що сталося в Обергофі. Тож я пообіцяла собі, що можу краще. Я дуже хотіла це "золото". Працювала дуже багато для цього", – резюмувала італійка.

На останнє коло Віттоцці вийшла з перевагою лише в шість секунд над найближчою конкуренткою, але на фініші різниця перетворилася у 20 секунд. Відтак, Віттоцці була не лише точною у гонці, але й швидкою – у віцечемпіонки також чиста стрільба. А загалом по швидкості на дистанції Ліза показала третій найкращий час у гонці.

Тепер в активі Лізи Віттоцці – десять медалей чемпіонату світу в кар'єрі. З них – чотири в особистих гонках, одна з яких також стала "золотою".

За обома показниками 29-річна Віттоцці йде на другому місці в історії Італії, поступаючись лише партнерці по команді Доротеї Вірер (12 медалей та 5 золотих).

Хто така Ліза Віттоцці

  • 29-річна біатлоністка з Італії, на найвищому рівні виступає з сезону 2014/15.
  • Володарка двох Малих кришталевих глобусів, двічі в індивідуальній гонці – у сезоні 2018/19 та 2022/23. В кар'єрі виграла шість особистих гонок, з них три – у цьому сезоні.
  • Найкращий результат за підсумками сезону в заліку Кубку світу – друге місце, сезон 2018/19, тоді програла лише 23 очки Доротеї Вірер. Після того провела три "проблемні сезони".
  • Сезон 2022/23 закінчила на третьому місці в заліку Кубка світу, також третьою іде в цьому сезоні перед чемпіонатом світу.
На початок