"Ще б 20 метрів — і влучили б у басейн". РФ понівечила спорткомплекс у Дніпрі, в якому готувалися плавці збірної України

"Ще б 20 метрів — і влучили б у басейн". РФ понівечила спорткомплекс у Дніпрі, в якому готувалися плавці збірної України

Ексклюзивно

У готелі біля спорткомплексу в момент вибуху перебував майбутній учасник Олімпіади-2024 Олександр Желтяков.

Російські війська здійснили масований обстріл України в ніч проти вівторка, 15 серпня. Внаслідок ракетної атаки вибухи лунали на Львівщині, Волині, Запоріжжі та Дніпропетровщині.

Серед об'єктів, що постраждали через обстріл, — спортивний комплекс "Метеор" у Дніпрі. Про понівечення арени в Telegram-каналі повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. Він також оприлюднив фото наслідків обстрілу.

"Важливий спортивний об'єкт для Дніпра. Тут приймали всеукраїнські змагання. Займалися діти", — написав Лисак.

"Сьогодні, окрім [промислового] підприємства, російські ракети понівечили і його. Там вилетіли вікна, побитий фасад та внутрішня стіна".
Дніпро

Дніпро
"Метеор" після російської атаки на Дніпро. Наслідки удару по Дніпру 15 серпня 2023 року. Фото: Сергій Лисак / Дніпропетровська ОДА (ОВА)

На обстріл у соцмережах відреагували провідні українські плавці. Так, Денис Кесіль, учасник літньої Олімпіади-2020 у Токіо, повідомив у Instagram, що готується до змагань саме в басейні "Метеору".

Дворазовий чемпіон Європи з плавання на спині серед юніорів, власник олімпійської ліцензії до Парижа-2024 Олександр Желтяков під час атаки перебував у Дніпрі. "Ракета вибухнула у 20 метрах від мого [готельного] номеру", — написав той в Instagram.

Події ночі 15 серпня 17-річний плавець згадує в коментарі Суспільне Спорт. Желтяков розповідає, що хоча басейн спорткомплексу уникнув критичних пошкоджень, про повернення до тренувань у ньому говорити зарано.

"Я прокинувся вночі, бо зараз у мене зі сном проблеми. Потім почув перший приліт, який стався на заводі. Одразу всіх розбудив, і ми пішли до бункеру. Я вийшов у головний хол спитати в охоронця, що і де сталося. Саме в цей час, коли я розпитував, прилетіла ракета на «Метеор»".

"Готель, в якому ми проживаємо, — він ближче до входу. А ракета прилетіла з іншого боку, де розташована парковка. Ще б 20 метрів — і ракета влучила б прямо в басейн. Зараз пошкоджена одна зі сторін, тобто кутова частина будівлі спорткомплексу. Рештки від стіни потрапили до басейну, ми зараз прибираємо на вулиці та в самому басейні. Як на мене, нічого критичного. Ніхто не постраждав".

"Нас тут п’ять чоловік — тих, хто виступали на юнацькому чемпіонаті Європи. Ми вже місяць тренувалися в «Метеорі». Через два тижні у нас кінець сезону. Поки важко сказати, коли зможемо відновити тренування в нашому басейні".

Що відомо

  • Дніпровський "Метеор", до якого також входять однойменні стадіон та льодовий палац, має статус Національної бази олімпійської та паралімпійської підготовки.
  • Станом на березень 2023 року повномасштабне російське вторгнення призвело до пошкодження 343 спортивних об'єктів в Україні, 95 з яких були повністю зруйновані. Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповідав міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.
  • Серед інших об'єктів спортивної інфраструктури, за час війни в Україні росіяни зруйнували льодові арени в Маріуполі та Харкові, Палац спорту в Сєвєродонецьку, понівечили стадіони на Київщині та Чернігівщині.
На початок