Російська тенісистка змінила спортивне громадянство і стала другою ракеткою Франції

Російська тенісистка змінила спортивне громадянство і стала другою ракеткою Франції

Росіянка уже провела один матч у новому статусі.

Російська тенісистка Варвара Грачова змінила спортивне громадянство. Вона виступатиме за збірну Франції, про це повідомляється на офіційному сайті WTA.

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну російські та білоруські спортсмени у турнірах під егідою WTA та ATP змагаються у нейтральному статусі. Ба більше, у 2022 році організатори Вімблдону відсторонили тенісистів з Росії та Білорусі у відповідь на війну в Україні. Через це рішення Грачова пропустила минулорічний тенісний мейджор у Лондоні.

Однак за інформацією L'Équipe, Грачова розпочала зміну громадянства ще у 2020 році. 22-річна росіянка отримала змогу це зробити завдяки тому, що проживає у Франції з 16 років.

Зміна спортивного громадянства призвела до того, що Варвара отримала статус другої ракетки національного рейтингу, а у світовому заліку йде 43-ю. У рейтингу французьких тенісисток вона поступається лише Каролін Гарсія, п'ятій ракетці світу. Натомість серед нейтральних тенісисток із Росії Грачова займала сьоме місце.

У новому статусі тенісистка уже провела один матч: на турнірі у німецькому Бад-Гомбурзі обіграла румунку Жаклін Крістіан (2:0).

Грачова стала другою російською тенісисткою, яка з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну змінила спортивне громадянство. У червні 2022 року Натела Дзаламідзе почала представляти на міжнародних турнірах Грузію.

Хто така Варвара Грачова

  • Варвара Грачова – 22-річна французька тенісистка російського походження.
  • У 2023 році тенісистка вийшла до третього кола Грендслему в Австралії та повторила найкращий результат на рівні мейджорів.
  • Найвища позиція Грачової у заліку WTA – 41-е місце. У чинному рейтингу тенісисток вона займає 43-й рядок.
  • На рівні WTA не виграла жодного титулу, одна здобула сім трофеїв ITF.
На початок