Маґнус Карлсен та Бібісара Асаубаєва виграли шаховий чемпіонат світу з бліцу: результати

Маґнус Карлсен та Бібісара Асаубаєва виграли шаховий чемпіонат світу з бліцу: результати

Маґнус Карлсен та Бібісара Асаубаєва виграли шаховий чемпіонат світу з бліцу: результати
. FIDE

Норвежець втретє об'єднав усі титули чемпіона світу з шахів.

На чемпіонаті світу з шахів, який приймає казахстанське місто Алмати, розподілили медалі світової першості з бліцу.

Чемпіонат з бліцу проходив після завершення світового турніру з рапіду. Свій четвертий титул чемпіона у відкритому турнірі здобув норвежець Маґнус Карлсен. Натомість у жіночих змаганнях тріумфувала китаянка Тань Чжун'ї, колишня чемпіонка світу з класичних шахів.

Читайте також: Карлсен і Тань стали новими чемпіонами світу-2022 зі швидких шахів: результати

Впродовж 21 партії відкритих змагань з бліцу Маґнус Карлсен програв дві партії - росіянам Алєксєю Сарані та своєму колишньому опоненту в матчі за чемпіонство у класичних шахах Яну Нєпомнящему. Загалом турнір він закінчував з показником у 16 очок.

Заключну перемогу Карлсен оформив завдяки успіху в партії проти Нодірбека Абдусатторова з Узбекистану. Одним очком норвежцю поступилися американець Хікару Накамура й вірменин Айк Мартиросян. Вони розділили між собою "срібло" й "бронзу" світової першості відповідно.

Відтак Карлсен втретє у кар'єрі об'єднав три титули чемпіона світу - в класичних шахах, рапіді та бліці. Це досягнення також підкорювалося норвежцю у 2014-му й 2019 роках.

Єдиний представник України у відкритому турнірі - Олександр Моїсеєнко - здобув вісім перемог, двічі зіграв унічию й зазнав 11 поразок. З підсумковим показником у дев'ять балів він посів підсумкову 130-ту сходинку.

У жіночому турнірі історію світової першості повторила Бібісара Асаубаєва з Кахастану. 18-річна гросмейстерка стала лише третьою шахісткою, якій вдалося захистити титул чемпіонки світу з бліцу, після дебютної перемоги на світовій першості минулого року.

У 17 партіях Асаубаєва здобула 12 перемог, ще двічі зігравши внічию й закінчивши змагання з фінальним доробком у 13 очок. Пів бала Бібісарі програла срібна призерка, індійка Гампі Комеру, "бронзу" здобула росіянка Поліна Шувалова - 12 балів.

Серед українок найкращий результат продемонструвала Наталія Букса - 9.5 бала, 26-те фінальне місце (вісім перемог, три нічиї, шість поразок). Анна Ушеніна посіла 32-гу сходинку, Юлія Осьмак - 42-гу, Інна Гапоненко - 60-ту, а Ірина Петрова - 68-му.

Шахи. Чемпіонат світу-2022 з бліцу. Алмати (Казахстан)

Відкритий турнір:
  1. Маґнус Карлсен (Норвегія) - 16 очок
  2. Хікару Накамура (США) - 15
  3. Айк Мартиросян (Вірменія) - 15
Жіночий турнір:
  1. Бібісара Асаубаєва (Казахстан) - 13
  2. Гампі Конеру (Індія) - 12.5
  3. Поліна Шувалова - 12
На початок