"Хороший виступ - це не місце на п'єдесталі". Тренер збірної України - про виступ дзюдоїстки Турчин

"Хороший виступ - це не місце на п'єдесталі". Тренер збірної України - про виступ дзюдоїстки Турчин

Ексклюзивно
"Хороший виступ - це не місце на п'єдесталі". Тренер збірної України - про виступ дзюдоїстки Турчин
. НОК

Віталій Дуброва зазначив, що українці не вистачило сміливості для перемоги в другій сутичці.

Анастасія Турчин закінчила виступи на Олімпіаді-2020 з дзюдо, програвши у другій сутичці. Після перемоги над еквадоркою Ванессою Чалу українка програла бронзовій призерці чемпіонату світу Гюше Стенгьойс.

Результат сутички між Турчин та Стенгьойс визначився у додатковий час. На початку сьомої хвилини українки пропустила прийом ваза-арі від нідерландки, який приніс їй золоте очко.

Читайте також: Українка Анастасія Турчин покинула Олімпіаду-2020 у другому раунді турніру з дзюдо

Турчин емоційно покидала межі татамі, зазначивши, що виклалася не до кінця. Погодився з нею і головний тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва.

Тренер у коментарі Суспільне Спорт визнав: очікував від виступу Турчин кращого. Він звернув увагу, на недостатню сміливість дзюдоїстки під час атак.

  • Про виступ Турчин

"В цілому хотілося б кращого. Це Олімпіада, тут цінуються лише медалі. Хороший виступ - це не місце на п'єдесталі. На жаль, Настя не реалізувала увесь свій потенціал. Їй було під силу перемогти нідерландку, незважаючи на те, що вона - чемпіонка Європи, призерка чемпіонату світу та набагато вище перебуває в рейтингу. Недотерпіла, не змогла зробити, те, що робила нідерландка - багато атак, одна з них у додатковий час вийшла. Десь, можливо, розраховувала на помилку нідерландки".

  • Про відбір Турчин на Олімпіаду-2020

"Хотілося кращого, але все одно Настя заслуговує найкращих слів за цю Олімпіаду. Вона дуже важко відбиралася на неї, практично пропустила рік відбору і практично застрибнула лише у травні, коли виграла "бронзу" на гран-прі в Казані та стала п'ятою на чемпіонаті світу. Цілеспрямованої підготовки не було. Так, це не виправдання, але що є - те й є".

  • Як оцінює подальші перспективи Турчин

"Побачимо. Насті - 27 років, чи продовжить вона спортивну кар'єру - рішення за нею, але потенціал великий. Вона не є слабшою за тих дівчат, багатьох вона вигравала з тих, хто продовує боротися. Якийсь осад залишився: якби була явно слабшою і програла - то ще можна було б. А так у принципі рівна сутичка з гарною можливістю боротися далі за медалі. Отримали те, що отримали, значить, напрацювали на дев'яте місце".

  • Про труднощі у відборі дзюдоїстів на Олімпіаду

"Дуже важко, п'ять років був цей період між Олімпіадами. Чесно - він дуже виснажив спортсменів, думаю, не лише наших і не тільки в дзюдо, але й в інших командах та видах спорту. Не так просто приймати рішення. Олімпіада виснажує спортсменів, потрібен хороший відпочинок після неї, хороше перезавантаження. Або ж закінчувати кар'єру та з новими силами йти далі".

  • Чого не вистачило Турчин у Токіо

"Насті я сказав, що для перемоги потрібні сміливість, натиск, безстрашність. Вона його не показала, хотіла перемогти обережно. Вона не була безстрашною, а просто добре боролася. Тому, напевно, вона закінчила так рано".

  • Про те, чому його вигнали під час сутички Турчин

"Тренер може підказувати лише в момент "мате" - проміжках між паузами. Я кричав на емоціях і під час зустрічі, мені зробили одне зауваження. Але я так завівся, що отримав друге зауваження. Це нормально, багатьох виганяють. На щастя, на один день, і завтра я зможу працювати. Сподіваємося, що закінчимо олімпійський турнір на хорошій ноті, як його й розпочали".

Анастасія Турчин: що відомо

  • 26-річна дзюдоїстка, представниця Волинської області.
  • Останню перемогу на міжнародному турнірі Турчин здобула ще у 2017 році - на гран-прі в Ташкенті.
  • У 2021-му стала бронзовою призеркою гран-прі в Казані. А на чемпіонаті світу посіла п'яте місце в своїй ваговій категорії.

Наступні стартові сутички українців

  • 30 липня (понад 100 кг): Яків Хаммо – Алі Омар (Лівія) / Владут Сімонеску (Румунія)
  • 30 липня (понад 78 кг): Єлизавета Каланіна – Соня Асселах (Алжир)
На початок