Пологи в авто, побиття переселенця, на велосипеді збирає для ЗСУ. Головні новини Рівного та області 1 травня

Пологи в авто, побиття переселенця, на велосипеді збирає для ЗСУ. Головні новини Рівного та області 1 травня

Вулиця Соборна біля пивзаводу
Вулиця Соборна біля пивзаводу. Суспільне Рівне

Новини та події Рівного та Рівненської області 1 травня 2024 року: фото, відео, коментарі, які вдалось зібрати Суспільному.

"У рюкзаках було м'ясо вбитого лося": жителя Рівненщини викрили на браконьєрстві

Правоохоронці викрили жителя Рівненщині на браконьєрстві, у нього вилучили рушницю, а у рюкзаках знайшли м'ясо лося. Поліцейські встановлюють причетних до злочину, яким вдалося втекти.

Про це 1 травня повідомила пресофіцерка поліції Катерина Загурська.

За її словами, інформацію щодо можливого незаконного полювання жителями Вараського району повідомили 29 квітня о 17:00 поліцейському офіцеру громади.

"Перевіряючи її, спільно з начальником сектору з контролю за обігом зброї, виявили трьох чоловіків, які на човні перепливали річку неподалік села Кримне. Діставшись берега, двоє з них зуміли втекти, а 44-річного місцевого жителя правоохоронцям вдалося затримати. У нього вилучили зареєстровану рушницю із набоями. У рюкзаках було м'ясо вбитого лося", — розповіла пресофіцерка.

За фактом незаконного полювання слідчі розпочали досудове розслідування. У рамках кримінального провадження встановлюються інші причетні, зазначила Катерина Загурська.

За полювання на тварину, занесену до Червоної книги України, чоловікам може загрожувати обмеження волі терміном до трьох років.

Пресофіцерка додала, що під час воєнного стану будь-яке полювання на території області заборонене.

Рівненський Верес програв київському Динамо: з яким рахунком

Футбольний клуб Верес зіграв із ФК Динамо перенесений матч п'ятого туру УПЛ. Команди змагались 1 травня на домашній арені Динамо – стадіоні імені Валерія Лобановського. За результатами двох таймів рівняни поступилися киянам з рахунком 3:0.

Перебіг матчу коментували у Telegram Вереса.

Перед початком поєдинку на стадіоні вшанували пам’ять колишнього тренера збірної України з футболу Михайла Фоменка.

Половину першого тайму суперники вели рівну гру. Гравці Динамо намагались пресингувати червоно-чорних, однак ті вдало вели оборону й створювали моменти під час контратак.

На 40 хвилині рівняни пропустили перший м’яч. Футболіст біло-синіх Володимир Бражко виконав стандарт з лінії штрафного майданчика. Воротар Вереса Вадим Ющишин помилився й не зміг якісно спіймати м’яч. У подальшій боротьбі Андрій Ярмоленко на добиванні забив гол.

Пологи в авто, побиття переселенця, на велосипеді збирає для ЗСУ. Головні новини Рівного та області 1 травня
Гра Верес-Динамо 1 травня 2024 року. instagram.com/veres

З рахунком 1:0 команди пішли на перерву.

Другий тайм розпочався з пресингу Вереса. Динамівці створювали більше гольових моментів та користувалось помилками суперника. На 65 хвилині Вадим Ющишин у сейві завадив киянам подвоїти рахунок – голкіпер відбив м’яч головою від Олександра Сироти за кілька метрів від лінії воріт.

На 80 хвилині кияни змогли змінити рахунок. Матвій Пономаренко, який вийшов на заміну, отримав передачу від Назара Волошина і забив м’яч у ворота Вереса.

Третій гол динамівці забили на 85 хвилині під час контратаки. Назар Волошин передав на порожні ворота м’яч під удар Володимиру Шепелєву.

Фінальний результат гри – 3:0.

Наступний матч Верес проведе з командою Минай із Закарпаття. Наразі рівненський клуб посідає 14 сходинку в турнірній таблиці УПЛ.

У Рівному суд зобов'язав повернути громаді протирадіаційне укриття

Господарський суд повернув протирадіаційне укриття у Рівному у власність громади. Прокуратура подала позов до суду, щоб повернути укриття по вулиці Соборній, 15 у власність громади. Укриття площею 90 кв. м вміщує 35 людей, його вартість — понад півтора мільйона гривень.

"У 2002 році міське управління економіки продало будівлю у центрі Рівного разом з підвальним приміщенням. Укриття не підлягало приватизації. Захисні споруди під час воєнного стану – це, насамперед, збережені життя і безпека людей", — повідомила речниця прокуратури в області Оксана Жужельська.

Суд зобов’язав повернути незаконно придбаний об'єкт, який призначений для захисту населення від радіації громаді.

Укриття по вулиці Соборній, 15
Укриття по вулиці Соборній, 15. Прокуратура в Рівненській області

"Їх стояло четверо з битами": переселенець звинувачує пастора з Рівненщини у побитті

Переселенець з Маріуполя Олександр Шабан перебував в одному з християнських реабілітаційних центрів на Рівненщині. З його слів, увечері, 26 квітня, на території "Дому милосердя" на нього напали невідомі з битами.

Він поділився, що працівники центру швидку допомогу йому не викликали, тому зранку, після побиття, чоловік втік до Рівного, де звернувся за допомогою до лікарів. В організації нападу Олександр підозрює директора центру. Останній свою провину заперечив й повідомив, що того дня його на місці не було.

Подробиці інциденту дізнавалося Суспільне.

З Таллінна — у Рівне: естонський депутат подорожує на велосипеді, щоб зібрати гроші для ЗСУ

Естонський депутат Крісно Енн Вага приїхав на велосипеді у Рівне з Таллінна. За майже тиждень подорожі чоловік подолав понад тисячу кілометрів. Таким чином він збирає гроші для Збройних сил України й планує доїхати до Києва.

Повідомили про смерть п'ятьох військових з Рівненщини

Повідомили про смерть п'ятьох військових з Рівненщини — Андрія Журби з Вараша, Анатолія Кульковця з Антонівської громади, Василя Козубовського з Висоцької, Володимира Тростянчука з Бокіймівської та В'ячеслава Авдейчика зі Зарічненської.

Про це поінформували у Facebook тергромад.

Головні новини Рівного та області 1 травня
Військові Андрій Журба, Анатолій Кульковець, Василь Козубовський, Володимир Тростянчук та В'ячеслав Авдейчик. Фото з Facebook тергромад

Андрій Журба

Андрій Журба народився у Городці, що у Сарненській громаді. Навчався у Вараському ліцеї № 3 та Володимирецькому ліцеї "Колегіум". У 2013 році здобув спеціальність "Слюсаря" у ПТУ ВП РАЕС. До повномасштабного вторгнення працював на Рівненській АЕС.

У січні 2023 року підписав контракт, вступивши до лав ЗСУ добровольцем.

28-річний військовий був водієм-сапером 47-мої окремої інженерної бригади.

Помер 26 квітня.

Прощання з бійцем мало відбутися у середу, 1 травня, однак його перенесли. Про нову дату повідомлять додатково.

Анатолій Кульковець

Анатолій Кульковець народився у 1974 році. Проживав у селі Великі Цепцевичі Антонівської громади.

Старший солдат був стрільцем 1 стрілецького батальйону 54-тої ОМБр імені гетьмана Івана Мазепи.

Загинув у Бахмутському районі Донецької області. Попрощалися з бійцем у вівторок, 30 квітня.

Василь Козубовський

Василь Козубовський народився у 1980 році. Проживав у селі Вербівка Висоцької громади. Загинув у бою у Запорізькій області.

Про час та дату прощання з військовим повідомлять додатково.

Володимир Тростянчук

Володимир Тростянчук проживав у селі Смордва Бокіймівської громади.

24-річний військовий загинув під час виконання бойового завдання 30 квітня на Донеччині.

Про прибуття кортежу повідомлять додатково.

В'ячеслав Авдейчик

В'ячеслав Авдейчик народився у 1982 році. Проживав у селі Борове Зарічненської громади.

Чоловік був старшим стрільцем-оператором єгерського батальйону.

Старший сержант помер 24 квітня внаслідок хвороби.

Зустрічатимуть бійця 2 травня у Зарічному орієнтовно об 11:00. Кортеж буде рухатись за маршрутом:

  • вул. Харківця;
  • вул. Василя Войтовича;
  • вул. Лесі Українки (до "Єви");
  • вул. Фестивальна;
  • площа "Героїв Майдану";
  • вул. Центральна.

Поховають бійця в той же день у селі Борове.

Мацик можуть внести до переліку нематеріальної культурної спадщини

Традиційний для Рівненського Полісся мацик пропонують внести до переліку нематеріальної культурної спадщини України. Така ініціатива надійшла від Вараської громади. Наразі готують документи для внесення сиров’яленого продукту в обласний перелік культурної спадщини, а згодом планують подати й до Національного реєстру.

Мацик — сиров’ялений продукт зі свинини, притаманний для Рівненського Полісся. Для його приготування очищений свинячий шлунок або сечовий міхур начиняють м'ясом та заправляють спеціями й травами, потім страву підвішують на горищі на пів року.

Вараська громада пропонує, щоб їхню традицію приготування мацика віднесли до нематеріальної культурної спадщини України.

"Мацик або каврук — це автентична страва Полісся, яку виготовляють зі свинини. Рецептура, приготування, і культура споживання — давня. Це був делікатес для бідних жителів кінця XIX — початку XX століть. Заколють свиню раз на рік, то цей мацик їли упродовж року. Мациком також можуть похвалитися Дубровицька, Сарненська та Володимирецька громади. Так, як це унікальна, самобутня страва, яка притаманна тільки поліщукам, то вона може стати спадщиною всієї України. Це культурна ідентифікація певного регіону. Вараська громада працює над обліковою картою мацика, щоб внести його до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Потому подаються документи на внесення до нематеріальної культурної спадщини України", — розповіла керівниця обласного центру народної творчості Ірина Баковецька.

Їхали з Рівненщини в Луцьк: жінка народила хлопчика в автомобілі

На Рівненщині жінка народила дитину в автомобілі. Чоловік її віз із Дубенського району в пологовий будинок Луцька, де вагітна перебувала на обліку. Через часті перейми подружжю довелося викликати бригаду екстреної меддопомоги та чекати на швидку в селі Боремель. До приїзду лікарів жінка народила хлопчика.

"В неї був термін народжувати — 39 тижнів. Коли подружжя було на Рівненщині, вони зателефонували до лікаря в Луцьк, в якого перебували на обліку. Там сказали збирати речі, все необхідне та їхати в пологовий будинок. Але як тільки вони вирушили, перейми почастішали. Чоловік почав хвилюватися, що не зможе довезти дружину, бо треба було їхати не один десяток кілометрів. Він зателефонував до нас й попросив допомоги. Ми сказали, де їм зупинитися та чекати приїзду швидкої допомоги", — зазначила старша лікарка зміни єдиної диспетчерської служби Любов Волинець.

Бригада Демидівської підстанції швидкої медичної допомоги, у складі фельдшерки та водія, приїхала на виклик менше, ніж за 20 хвилин.

"Як тільки бригада приїхала до машини, вони побачили, що жінка вже народила хлопчика. Дитина була з'єднана з мамою пуповиною. Пологи були стрімкими. Жінка, навіть, не зрозуміла, як це так швидко і безболісно прийшло. У неї не було жодних скарг. . Дитинка також була активна, рожевий колір шкіри, мала вагу до чотирьох кілограм", — розповіла Любов Волинець.

Бригада екстреної медичної допомоги супроводила породіллю з її немовлям до пологового будинку в Луцьк, де на них чекав медичний персонал. Від села Боремель до обласного центру Волині їхати 40 кілометрів.

Прогноз погоди на 2 травня

Завтра, 2 травня, на Рівненщині синоптики прогнозують малохмарну погоду, без опадів. Вітер — східний, 5-10 м/с.

Температура по області: вночі — 5-10º тепла, вдень — 20-25º тепла. У Рівному: вночі — 6-8º тепла, вдень — 22-24º тепла.

Санаторій для ВПО: як проживають люди в одній з громад на Рівненщині

На Рівненщині в Степанській громаді облаштували санаторій "Горинь" для переселенців. Наразі у ньому проживає 40 людей — пенсіонери, з інвалідністю та сім'ї з дітьми. У санаторії побудували дитячий майданчик, санвузли, кімнату інтеграції та мікрогріну.

Про це Суспільному розповіли голова Степанської селищної ради Петро Крот та директора санаторію "Горинь" Лариса Шишковська.

Станом на 30 квітня 2024 року в Степанській громаді проживає до сотні переселенців, у санаторії "Горинь" — 40. На початку повномасштабного вторгнення у 2022 році там проживали понад 100 ВПО, повідомив Петро Крот:

"Половина живе у санаторії, інша половина — у близьких та рідних, одиниці — покупляли будинки".

За словами директорки санаторію, у 2022 році першими в закладі прийняли жителів Київщини, Донеччини та Харкова:

"Лисичанськ, Бахмут, Северодонецьк, Маріуполь — в нас так і проживають. Молодші познаходили роботу — трохи пороз'їжджалися, когось забрали в армію. У нас залишилися тільки пенсіонери, люди з інвалідністю і багатодітні сім'ї. Є мама з двома дітьми і ще три сім'ї".

Лариса Шишковська зауважила, що за два роки у санаторії облаштували кімнату інтеграції, кімнату мікрогрін, санвузли окремого та загального користування і пандуси для людей з інвалідністю. Також замінили вікна, побудували лави, дитячий майданчик, а спортивний — реконструювали.

"У кожній кімнаті є своя ванна кімната і рукомийник, ванна і разом з тим у нас стоять загальні бокси. Там зроблені ремонти двох душових кабінах. Пральні машинки стоять на кожному поверсі, мікрохвильова піч та холодильник — для загального користування. У кімнатах може проживати три людини. Якщо сім'я складається з двох людей — живе двоє. Кожен має свій куток. Найбільше в нас в кімнаті проживають по троє людей", — розповіла вона.

Також впродовж року людей годували безкоштовними гарячими обідами:

"Мережа 100% життя Рівне" забезпечує нас чотирма видами продукції — це мука, олія вермішель і може бути крупа рисова, вівсяна або пшенична. Таким чином ми готуємо".

Лариса Шишковська додала, що кімнати у санаторії функціонують і готові для проживання людей. Загалом заклад розрахований на 100 компактних місць:

"Зараз треба буде знову опалення перевіряти, водопостачання. Уже весна, але нам потрібно готуватися до зими. Двері вхідні треба було б замінити, бо тепло виходить. В основному, це господарські проблемні питання".

За даними директора санаторію, у 2024 році працевлаштували трьох мешканців, ще один — навчається.

Кімната у санаторії "Горинь"
Кімната у санаторії "Горинь". Сарненська РДА

На початок