"Автентична страва Рівненського Полісся": мацик можуть внести до переліку нематеріальної культурної спадщини

"Автентична страва Рівненського Полісся": мацик можуть внести до переліку нематеріальної культурної спадщини

Мацик
Мацик — страва зі свинини, яку готують на Рівненщині. Суспільне Рівне

Традиційний для Рівненського Полісся мацик пропонують внести до переліку нематеріальної культурної спадщини України. Така ініціатива надійшла від Вараської громади. Наразі готують документи для внесення сиров’яленого продукту в обласний перелік культурної спадщини, а згодом планують подати й до Національного реєстру.

Про це Суспільному розповіла керівниця обласного центру народної творчості Ірина Баковецька.

Мацик — сиров’ялений продукт зі свинини, притаманний для Рівненського Полісся. Для його приготування очищений свинячий шлунок або сечовий міхур начиняють м'ясом та заправляють спеціями й травами, потім страву підвішують на горищі на пів року.

Вараська громада пропонує, щоб їхню традицію приготування мацика віднесли до нематеріальної культурної спадщини України, розповіла Ірина Баковецька:

"Мацик або каврук — це автентична страва Полісся, яку виготовляють зі свинини. Рецептура, приготування, і культура споживання — давня. Це був делікатес для бідних жителів кінця XIX — початку XX століть. Заколють свиню раз на рік, то цей мацик їли упродовж року. Мациком також можуть похвалитися Дубровицька, Сарненська та Володимирецька громади. Так, як це унікальна, самобутня страва, яка притаманна тільки поліщукам, то вона може стати спадщиною всієї України".

Керівниця центру додала, перед тим, як подати документи до Національного реєстру, мацик мають внести до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини:

"Це культурна ідентифікація певного регіону. Вараська громада працює над обліковою картою мацика, щоб внести його до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Збирається комісія з фахівців: дослідників, науковців, практиків, носіїв культури. Вони мають підтвердити, або не підтвердити древність цієї традиції. Потому подаються документи на внесення до нематеріальної культурної спадщини України".

Ірина Баковецька зазначила, що невідомо, скільки займе процес офіційного визнання давньої страви нематеріальною культурною спадщиною:

"Все залежить від документів, від організованості громади, яка подає. Наприклад, дудку-викрутку подали до Національного переліку у 2018 році, а внесли її тільки у 2023 році. Наряджання могильних хрестів — почали займатися обліковою карткою в березні 2023, а внесли у травні. Важлива актуальність, терміновість збереження — все індивідуально".

Вона пояснила, якщо мацик офіційно визнають нематеріальною спадщиною, то це допоможе популяризувати та зберегти традиції приготування цієї страви.

"В Україні існує Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини. Це унікальні і самобутні традиції, які представляють культуру певного регіону. Область, безпосередньо громади, відшуковують у своїй традиційній культурі якусь родзинку — те що є тільки в них. Національний перелік надає своєрідної видимості, забезпечує охорону тієї чи іншої традиції, щоб вона не зникла. Коли ми подаємо елементи до Національного переліку, то ще й подаємо план охорони цієї традиції: популяризувати, висвітлювати, передавати з покоління в покоління, писати літературні доробки", — розповіла Ірина Баковецька.

Вона зазначила, що заходи щодо охорони, збереження і популяризації традицій здійснює обласний центр народної творчості.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок