Кому з пенсіонерів треба пройти ідентифікацію та як це зробити через відеозв'язок. У ПФУ пояснили механізм

Кому з пенсіонерів треба пройти ідентифікацію та як це зробити через відеозв'язок. У ПФУ пояснили механізм

Для пенсіонерів розширили перелік інструментів, за допомогою яких можна пройти ідентифікацію в Пенсійному фонді України — тепер є можливість зробити це через відео. Стосується ідентифікація певних категорій, аби вони надалі отримували виплати. Термін — до 31 грудня, згідно з постановою Кабміну. Однак його, ймовірно, держава може продовжити.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" розповіла заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Що таке ідентифікація

"Багатьох пенсіонерів слово "ідентифікація" лякає. Якщо говорити про ідентифікацію, то це не щось незвичайне. Ми таке робимо постійно", — зазначила фахівчиня.

Вона також зауважила, що пенсіонери, пред'являючи паспорт, проходять ідентифікацію коли приходять у Пенсійний фонд, отримують пенсію в листоноші чи у відділенні пошти, змінюючи картку в банку.

Посадовиця додала:

"Наразі порядок проведення ідентифікації шляхом відеоконференцзв'язку — це додаткова можливість пройти саме таку ідентифікацію тим, для кого уряд визначить це як обов'язкову умову для продовження виплат".

Кому потрібно пройти ідентифікацію

"Нинішньою постановою Кабінету Міністрів визначено, що це особи з числа ВПО, які відповідно до рішення мають проходити періодичну ідентифікацію в Ощадбанку, та які, у зв'язку з запровадженням карантинних заходів, таку ідентифікацію не проходили — мають це зробити тепер.Тобто сьогодні визначено перелік людей, які повинні це пройти для того, щоб забезпечити собі подальшу виплату". — повідомила Ірина Ковпашко.

Фахівчиня зазначила, що чинна редакція постанови Кабінету Міністрів передбачає, що ідентифікацію слід пройти до 31 грудня, однак напрацювали проєкт постанови Кабміну, за яким цей термін можуть продовжити до 31 березня 2024 року.

Як пройти ідентифікацію

  • прийти особисто — звернутися до будь-якого з сервісних центрів Пенсійного фонду;
  • звернутися до відділення Ощадного банку;
  • за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису "Дія підпис", тобто через "Дію";
  • відеоконференцзв'язок в органах пенсійного фонду;
  • звернутися до дипломатичної установи України, отримати відповідну довідку про те, що пенсіонер живий. Це стосується тих, хто з початком повномасштабного вторгнення виїхав за кордон і не може скористатися відеоконференцзв'язком. Відповідно, направити такий документ до головного управління Пенсійного фонду, де особа перебуває на обліку як одержувач пенсій.

Як пройти відеоідентифікацію

Ірина Ковпашко пояснила:

"Насамперед відеоідентифікація передбачає відеозв'язок і діалог, коли працівник Пенсійного фонду ставить певні питання людині щодо її персональної трудової діяльності, навчання, наявності документа, реквізити документів. Це все фіксується, відповідно опрацюється і буде вирішуватися питання, які людина має можливості надалі реалізувати своє право на пенсійне забезпечення".

Щоб пройти відеоідентифікацію, слід спочатку подати заяву. Це можна зробити двома способами. Перший — зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, заповнити заяву, залишити там контактні дані — номер телефона, електронну пошту. Другий — через контактний центр: за допомогою телефону повідомити фахівцю про бажання пройти ідентифікацію та залишити свої дані для зв'язку. Після цього працівники Пенсійного фонду підготують сеанс відеозв’язку та повідомлять час і дату.

Посадовиця також додала, що для проходження відеоідентифікації можна використовувати такі додатки як Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок