Спартак Лекіашвілі: історія пораненого грузина, який воював за Україну й свою наречену

Спартак Лекіашвілі: історія пораненого грузина, який воював за Україну й свою наречену

Ексклюзивно

Боєць Інтернаціонального легіону Спартак Лекіашвілі — корінний грузин. Він приїхав в Україну, аби побратись зі своєю нареченою, але через повномасштабну війну вирішив вступити до лав ЗСУ. 11-го травня 2023 року Спартак отримав важке поранення під час артилерійського обстрілу, внаслідок якого втратив зір та рухливість.

Зараз чоловік проходить реабілітацію у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни. Вікторія шукає офтальмологів, які б допомогли військовому знову бачити. Однак, через відсутність посвідки на постійне проживання в Україні, лікувати Спартака за програмами для військових не можуть.

"Зі слів його побратима, Спартак вийшов з окопу. Там був прильот і йому потрапило два осколки, плюс один кістковий утворився, тобто три осколки", — розповіла наречена Спартака Вікторія Славенко.

Вікторія та Спартак познайомились у Польщі два роки тому, обоє там працювали. Дівчина розповіла, поїхала за кордон із рідного села на Одещині через війну:

"Я вирішила повернутись додому, бо вдома — є вдома. Він потім, наступного дня, коли я вже була в Україні, телефонує мені і каже: «Я вже в Україні. Надішли мені адресу, куди потрібно приїхати». Він приїхав і почав мені говорити: «Я приїхав сюди воювати, бо хочу тебе захистити. Якщо я сидітиму вдома, сюди прийде російська армія і я тоді тобі чим зможу допомогти?». Він вирішив йти захищати мене і нашу Україну".

Спартак Лекіашвілі: історія пораненого грузина, який воював за Україну й свою наречену
Спартак Лекіашвілі та Вікторія Славенко. Фото: Суспільне Рівне

Після поранення Спартак був у комі. Спочатку боєць лікувався у Харкові, згодом в Ужгороді. Наразі він проходить реабілітацію в обласному госпіталі ветеранів війни.

"Те, що було у нього раніше і те, що зараз — небо і земля. Лікарі взагалі не давали шансів, що він житиме. Вони не давали жодних надій, але він упорався. Тут дуже хороша реабілітація. Він почав підіймати голову та руки", — поділилася наречена.

Спартак Лекіашвілі: історія пораненого грузина, який воював за Україну й свою наречену
Спартак Лекіашвілі на реабілітації. Фото: Суспільне Рівне

Вона додала, що апетит у Спартака також покращав:

"Солодке він дуже любить. Перші місяці, як він вийшов з коми, він дуже мало їв. Навіть було важко його вмовити. Зараз він їсть і їсть, може це робити цілодобово".

Спартак Лекіашвілі: історія пораненого грузина, який воював за Україну й свою наречену
Спартак Лекіашвілі: історія пораненого грузина, який воював за Україну й свою наречену. Фото: Суспільне Рівне

Внаслідок поранення Спартак Лекіашвілі втратив зір. Зі слів Вікторії, офтальмологи, які оглядали бійця, давали різні прогнози. Одні казали, що зір не повернути, інші — є надія на відновлення:

"Можливо можна щось зробити із його зором, щоб він хоч трохи бачив. Надію ми не втрачаємо, особливо він має надію, що буде бачити".

Повноцінне лікування та реабілітацію, зокрема з відновлення зору, військовослужбовець не може отримати через відсутність посвідки на постійне проживання в Україні, вважає Вікторія Славенко:

"Проблема з громадянством і проблемно знаходитись у лікарнях, бо він іноземець. Я зверталась у міграційну службу. Там сказали, що потрібен його контракт, потрібні усі документи. Потрібне рішення ВЛК, щоб він був списаний. Там уже лікарі і міграційна служба вирішуватимуть між собою, що робити далі, аби він зміг отримати таку посвідку".

У міграційній службі області Суспільному повідомили, що робитимуть усе можливе для документування громадянина Грузії. Поки ж військовий не може пройти реабілітацію за благодійними програмами для бійців Збройних Сил України за кордоном, зазначила Вікторія:

"Закордоном у нас мала бути реабілітація, але в останній день вони відмовились, бо він іноземець. Ми мали їхати у Норвегію на реабілітацію і там відмовили, бо він не українець і він не причетний до України".

Ірина Каспришен, яка лікує Спартака пояснила ситуацію так:

"Він не є громадянином України і він не є у системі НСЗУ. Ми його лікуємо фактично як волонтери. Без посвідки на проживання його не можна зареєструвати у системі. Лікуємо, бо він захищав нашу державу."

Зараз Вікторія шукає фахівців та лікувальні програми, які допомогли б Спартакові повернути зір.

"Це єдина мрія. Він хоче і я хочу, щоб він хоч трохи бачив. У нього в майбутньому ще купа всього попереду: діти, сім'я, подорожі. Я б дуже хотіла, щоб він це все бачив".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок