В Україні подешевшала морква: з чим це пов'язано та чого очікувати. Пояснює експерт

В Україні подешевшала морква: з чим це пов'язано та чого очікувати. Пояснює експерт

Морква
. Фото: Суспільне

У вересні 2023 року морква в Україні коштує в середньому на 64% дешевше, ніж за аналогічний період 2022 року, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Середня ціна на овочеву культуру — від 5 до 8 гривень за кілограм. Основна з причин зниження цін — пропозиція перевищує попит в декілька разів.

Про це в етері Суспільне. Спротив розповів віцепрезидент Асоціації фермерів та приватних землевласників України, рівнянин Андрій Кузьмич.

Чому знизились ціни

Восени триває збір врожаю не тільки моркви, а й інших овочевих культур. У 2023 році спостерігається найбільший посів моркви за останніх 20 років, каже Андрій Кузьмич:

"Ми бачимо катастрофічний спад цін на моркву для фермерів. Що стосується споживача, звичайно, для них — це добре. Це пов'язано з тим, що пропозиція перевищує попит в декілька разів. Цьогоріч всі вірять в ЗСУ, вірять в те, що наш вражай буде збережений. Якщо порівняти з 2022 роком, то через війну ніхто не знав, що буде далі — була паливна криза, закладалися поля, сіялися овочі, зокрема, й моркву. На цибулю та моркву фермери зробили ставку. Є така хибна помилка, наші врожаї закладаються за результатами продажу попередніх років".

Ціни на моркву у 2022 та 2023 роках

За даними експерта, у 2022 році гуртова ціна на моркву сягала понад 60 гривень за кілограм, цьогоріч — 5-6 грн за кг:

"Фермери почали сіяти більше моркви, бо переживали, що цьогоріч буде така ж висока ціна, як і в минулому. Триває масовий збір врожаю, зараз вона з поля, тому традиційно низька ціна. Очевидно, що ціна буде підвищуватися, але не буде такою високою, як торік. Зберігання моркви залежить від постачання електроенергії. Якщо не буде блекаутів, зима пройде добре, то ціни для споживача не будуть високими".

Що очікувати наступного року

Як пояснив віцепрезидент асоціації фермерів, очікується, що у 2023 році посіви на моркву зменшаться через низький попит та низьку ціну:

"Такі "гойдалки" негативно позначаються на фермерів. Якщо люди знов не будуть сіяти, відповідно ціна буде підійматися, буде імпортуватися. Навесні імпортувалася морква з Молдови, Туреччини, Польщі. Виграє той, хто сіє борщовий набір: цибулю, моркву, капусту, буряк, картоплю. Наразі врожаю моркви вистачає, і це не експортоорієнтований продукт, тобто вона лишається для ринку внутрішнього споживання".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок