Одеська міська рада прийняла програму розвитку української мови: що вона передбачає

Одеська міська рада прийняла програму розвитку української мови: що вона передбачає

мерія Одеси, Думська площа
Будівля Одеської міської ради. Фото: Суспільне Одеса

Депутати Одеської міської ради затвердили програму розвитку української мови на 2024-2025 роки. На її реалізацію планують витратити 1,8 млн гривень.

Про це стало відомо 24 квітня під час сесії міськради.

Згідно з проєктом рішення, програма спрямована на забезпечення додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування української мови. Також прийняття програми має розширити сферу застосування української мови серед дітей та молоді, задовольнити національно-культурні та мовні потреби через мистецькі практики, освітньо-культурні та інформаційні заходи.

На фінансування програми планують витратити 1 мільйон 800 тисяч гривень з бюджету Одеської міської територіальної громади. Відповідальним за її виконання буде Департамент внутрішньої політики.

Представниця Уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк закликала депутатів підтримати проєкт. За її словами, в Україні наразі прийняли 104 місцеві мовні програми, а місяць тому затвердили загальнодержавну цільову програму на підтримку розвитку та функціонування української мови. Тому одеська програма стане продовженням загальнонаціональної мовної політики.

"Одеса є місто стратегічним і однією з цілей для ворога. Події сьогоднішнього ранку і не тільки показали, що ворог зосереджує свої зусилля по нашому місту. Одеса залишається стратегічною і в інформаційній війні. Я закликаю підтримати цю програму, яка спрямована не лише на посилення позиції української мови, а й на посилення нашої гуманітарної безпеки як елементу безпеки загальнонаціональної", — зазначила представниця мовного омбудсмена.

Депутати підтримали програму: "за" проголосували 46 народних обранців. При цьому депутатка від фракції "Слуга народу" Ольга Квасницька звернула увагу на те, що до створення програми підійшли формально і закликала після прийняття її доопрацювати.

"Мені здається, що ми формально підійшли до цієї програми. Одеса з 2019 року стала літературним містом ЮНЕСКО, чому в програмі відсутня підтримка української літературної діяльності і книговидання? Чому тут ми не бачимо підтримки створення медіаконтенту нашою молоддю? Чому на цей рік виділяємо тільки 900 тисяч, а на "Офіс 5Т", який не дає жодного результату, один мільйон? Це не співрозмірні речі", — зазначила депутатка.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок